Η Σύγκρουση των Τιτάνων
- Clash of the Titans
- 1981
- ΗΠΑ, Μ. Βρετανία
- Αγγλικά
- Δράσης, Έπος, Περιπέτεια, Τέρατα, Φαντασίας
Ο Περσέας, που με την παρέμβαση του πατέρα του, Δία, βρίσκεται μακριά από την πατρίδα του, καλείται να σώσει την αγαπημένη του, πριγκίπισσα Ανδρομέδα, και να εμποδίσει τη θυσία της στο τερατώδες Κράκεν, τον τελευταίο τιτάνα του Ποσειδώνα. Ο Δίας, όμως, για να δοκιμάσει την πίστη του θαρραλέου ημίθεου, αποφασίζει να δυσκολέψει την αποστολή του…
Σκηνοθεσία:
Desmond Davis
Κύριοι Ρόλοι:
Harry Hamlin … Περσέας
Judi Bowker … Ανδρομέδα
Burgess Meredith … Άμμων
Maggie Smith … Θέτις
Laurence Olivier … Δίας
Claire Bloom … Ήρα
Sian Phillips … βασίλισσα Κασσιόπεια
Ursula Andress … Αφροδίτη
Pat Roach … Ήφαιστος
Susan Fleetwood … Αθηνά
Jack Gwillim … Ποσειδώνας
Tim Pigott-Smith … Θαλλώ
Neil McCarthy … Κάλιβος
Vida Taylor … Δανάη
Donald Houston … βασιλιάς Ακρίσιος
Κεντρικό Επιτελείο:
Σενάριο: Beverley Cross
Παραγωγή: Ray Harryhausen, Charles H. Schneer
Μουσική: Laurence Rosenthal
Φωτογραφία: Ted Moore
Μοντάζ: Timothy Gee
Σκηνικά: Frank White
Κοστούμια: Emma Porteous
Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Μέτρια.
Τίτλοι
- Αυθεντικός Τίτλος: Clash of the Titans
- Ελληνικός Τίτλος: Η Σύγκρουση των Τιτάνων
Άμεσοι Σύνδεσμοι
- Η Τιτανομαχία (2010)
- Η Οργή των Τιτάνων (2012)
Παραλειπόμενα
- Ο σεναριογράφος, Beverley Cross ήταν φοιτητής μυθολογίας, κι αντί να αναπαράγει την ελληνική μυθολογία ως είχε, προτίμησε να δανειστεί στοιχεία από διάφορες άλλες, αλλά κι από διαφορετικές πτυχές της ελληνικής μυθολογίας. Όταν παντρεύτηκε τη Maggie Smith, πήρε το θάρρος και παρουσίασε το σενάριο στους Charles H. Schneer, Ray Harryhausen με επιτυχία.
- Το 1978, η Andor Films κατέθεσε το σενάριο στην επιτροπή αξιολόγησης της Βρετανίας, αποζητώντας η ταινία να βγει είτε κατάλληλη για όλους, ή για άνω των 11 ετών. Αυτοί είδαν ότι γενικά η ταινία μπορούσε να περάσει για κατάλληλη, αρκεί… να κόβονταν τα σημεία που το Κράκεν σκίζει τον Πήγασο σε κομμάτια, και η Ανδρομέδα εμφανίζονταν ολόγυμνη στην κλιμάκωση του φινάλε.
- Η Columbia Pictures δέχτηκε αρχικά να αναλάβει τη διανομή, αλλά όταν το στούντιο άλλαξε ηγεσία, το απέρριψαν ως ακριβό. Τότε το πρότειναν στην Orion Pictures, η οποία όμως δέχονταν υπό την προϋπόθεση πως θα πρωταγωνιστούσε ο Arnold Schwarzenegger, άρα κι ο Περσέας δεν θα είχε σχεδόν καθόλου διαλόγους. Τότε βρέθηκε η Metro-Goldwyn-Mayer, που όχι μονάχα συμφώνησε χωρίς όρους, αλλά αύξησε και το μπάτζετ για να ερμηνεύουν διάσημοι αστέρες τους Θεούς του Ολύμπου, ανεβάζοντας τη δυναμική της ταινίας στο μποξ-όφις.
- Εδώ κάνει ντεμπούτο στη μεγάλη οθόνη το τέρας με το όνομα Κράκεν. Αυτό φυσικά δεν υπάρχει πουθενά στην ελληνική μυθολογία μα στη σκανδιναβική, αλλά έκτοτε έχει συνδεθεί λόγω του φιλμ με την αρχαία Ελλάδα.
- Πρόκειται για την τελευταία ταινία που συμμετείχε ο θρυλικός τεχνικός ειδικών εφέ Ray Harryhausen. Ήταν η πιο ακριβή που έκανε ποτέ, και η μόνη που χρειάστηκε, λόγω ηλικίας, βοηθούς.
- Κατά τα γυρίσματα, συνδέθηκαν ερωτικά ο Harry Hamlin με την Ursula Andress, ενώ το 1980 γεννήθηκε ο γιος τους που τον ονόμασαν Δημήτρη. Το 1983 όμως χώρισαν.
- Κοστίζοντας από 7 έως 15 εκατομμύρια δολάρια, έβγαλε 70 και ήταν η 11η πιο πετυχημένη εμπορικά ταινία της χρονιάς της.
Κριτικός: Σταύρος Γανωτής
Έκδοση Κειμένου: 4/4/2014
Από τα αγαπημένα κιτς θεάματα που έχει γεννήσει ο συνδυασμός ελληνικής μυθολογίας και ξένης ταινίας, με αιχμή του δόρατος τα ειδικά εφέ του αείμνηστου Ρέι Χαριχάουζεν, που ενώ με το «Star Wars» είχαν ήδη εξελιχτεί, αυτός επέμενε στα πατροπαράδοτα stop-motion. Καταρχάς, μην αναζητήσετε να διαβάσετε μυθολογία, αυτή είναι ανακατεμένη με άλλων λαών και μπόλικη φαντασία εκ μέρους του σεναρίου. Όχι φυσικά πως εδώ έγινε η “αρχή του κακού”, μια κι επί δεκαετίες Ιταλοί -κυρίως-, Εγγλέζοι και Αμερικανοί είχαν ήδη αλλάξει τα φώτα στην πνευματική μας κληρονομιά, μια και ίσως οι σεναριογράφοι τους είχαν μεγαλύτερη έμπνευση από ιστορίες που άντεξαν χιλιετίες! Ως δράση, από την άλλη, δεν είναι καλύτερο του κλασικού «Ιάσων και οι Αργοναύτες», που αποτελεί την επιτομή του είδους, αλλά υπάρχει συνεχή ροή της πλοκής. Το κυριότερο είναι πως με «φτηνά» τρικ, έχει χτιστεί ένα πολύχρωμο σύμπαν χαρακτήρων, που ιδίως τα παιδιά σας θα εκτιμήσουν δεόντως. Και μπορεί να μοιάζει -και να είναι- ερασιτεχνικό μπροστά στο ψηφιακό ριμέικ του 2010, έχει κάτι που λείπει από τα περισσότερα σύγχρονα μπλοκ-μπάστερ: ψυχή.
Βαθμολογία: