Ο ενήλικας Κρίστοφερ δουλεύει συνέχεια, πληρώνεται λίγο και το επαγγελματικό του μέλλον είναι αβέβαιο. Έχει δική του οικογένεια, αλλά εργάζεται τόσο πολύ που έχει ελάχιστο χρόνο για τη γυναίκα και την κόρη του. Έχει ξεχάσει την ειδυλλιακή παιδική του ηλικία, την οποία πέρασε παρέα με ένα λούτρινο αρκουδάκι που λάτρευε το μέλι και όλους τους φίλους του. Όταν όμως ο Γουίνι, ταλαιπωρημένος από χρόνια παιχνιδιού και αγκαλιάς, τον ξαναβρίσκει, η φιλία τους αναθερμαίνεται, θυμίζοντας στον Κρίστοφερ τις ατελείωτες ημέρες παιδικής ανεμελιάς που χαρακτήρισαν την πρώιμη ζωή του, όταν το να μην κάνεις τίποτα ήταν το καλύτερο πράγμα απ’ όλα. Μετά από ένα ατυχές συμβάν με το χαρτοφύλακα του Κρίστοφερ Ρόμπιν, ο Γουίνι, το Γουρουνάκι, ο Τίγρης και ο Γκαρής βγαίνουν από το δάσος και πάνε στο Λονδίνο για να βρουν τα χαμένα υπάρχοντα… γιατί αυτό κάνουν οι καλύτεροι φίλοι, πάντα.

Σκηνοθεσία:

Marc Forster

Κύριοι Ρόλοι:

Ewan McGregor … Christopher Robin

Hayley Atwell … Evelyn Robin

Jim Cummings … Winnie the Pooh/Tigger (φωνή)

Brad Garrett … Eeyore (φωνή)

Nick Mohammed … Piglet (φωνή)

Peter Capaldi … Rabbit (φωνή)

Sophie Okonedo … Kanga (φωνή)

Toby Jones … Owl (φωνή)

Bronte Carmichael … Madeline Robin

Mark Gatiss … Giles Winslow

Oliver Ford Davies … Κος Winslow

Adrian Scarborough … Hal Gallsworthy

Roger Ashton-Griffiths … Ralph Butterworth

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Alex Ross Perry, Tom McCarthy, Allison Schroeder

Στόρι: Greg Brooker, Mark Steven Johnson

Παραγωγή: Kristin Burr, Brigham Taylor

Μουσική: Jon Brion, Geoff Zanelli

Φωτογραφία: Matthias Koenigswieser

Μοντάζ: Matt Chesse

Σκηνικά: Jennifer Williams

Κοστούμια: Jenny Beavan

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Θετική.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Christopher Robin
  • Ελληνικός Τίτλος: Κρίστοφερ & Γουίνι
  • Εναλλακτικός Ελλ. Τίτλος: Κρίστοφερ και Γουίνι

Άμεσοι Σύνδεσμοι

  • Ο Γουίνι το Αρκουδάκι (1977)
  • Ο Τίγρης, ο Γουίνι και η Παρέα τους (2000)
  • Το Γουρουνάκι και η Μεγάλη Παρέα του Γουίνι (2003)
  • Το Φελαντάκι και η Μεγάλη Παρέα του Γουίνι (2005)
  • Ο Γουίνι το Αρκουδάκι (2011)
  • Αντίο Κρίστοφερ Ρόμπιν (2017)

Σεναριακή Πηγή

  • Σειρά διηγημάτων (χαρακτήρες): Winnie-the-Pooh των A. A. Milne, Ernest Shepard.

Κύριες Διακρίσεις

  • Υποψήφιο για Όσκαρ ειδικών εφέ.

Παραλειπόμενα

  • Τεχνική: Computer-animated (ψηφιακό) και ζωντανό
  • Τα πλάνα για μια ζωντανή εκδοχή του Γουίνι ανακοινώθηκαν το 2015 από τη Walt Disney, ως μέρος του “ζωντανέματος” κλασικών της ηρώων τα τελευταία χρόνια.
  • Η Gemma Arterton βρίσκονταν σε συζητήσεις για τον ρόλο της Έβελιν Ρόμπιν, αλλά από μόνη της αποχώρησε αυτών.
  • Για τη φωνή του Τίγρη, ακούστηκαν τα ονόματα των Dustin Hoffman, Chris O’Dowd, Alan Tudyk και Martin Short.
  • Μεγάλο θέμα προέκυψε με τη διανομή στην Κίνα, κι εντέλει δεν πήρε εκεί διανομή η ταινία. Ο λόγος ήταν πως επειδή μπλόγκερς ανάρτησαν φωτογραφίες του Γουίνι συνδεδεμένες σατιρικά με τον πρόεδρο Ξι Γινπίνγκ, η Κίνα απαγόρευσε οτιδήποτε υλικό υπήρχε για την ταινία στα social-media της.
  • Και στα ελληνικά, με τις φωνές των: Γιώργος Στάμος (Κρίστοφερ Ρόμπιν), Άριελ Κωνσταντινίδη (Έβελιν Ρόμπιν), Στεφανία Παππά (Μαντλίν Ρόμπιν), Σωτήρης Δούβρης (Τζάιλς Γουίνσλοου), Ακίνδυνος Γκίκας (Γουίνι), Κώστας Τριανταφυλλόπουλος (Τίγρης), Σπύρος Μπιμπίλας (Γουρουνάκι), Ντίνος Σούτης (Γκαρής), Γιάννης Στεφόπουλος (Λαγός), Ανδρέας Ευαγγελάτος (Κουκουβάγια), Βάσια Ζαχαροπούλου (Κάνγκου), Γιάννος Κοιλάκος (Ρο), Ηλίας Ζερβός (αφηγητής), Μιχάλης Κοιλάκος, Τάσος Κωστής, Δημήτρης Παπαδάτος, Γιώργος Σκουφής, Ιφιγένεια Στάικου, Σοφία Τσάκα, Γιάννης Υφαντής, Γιάννης Χασιώτης. Σκηνοθετική επιμέλεια/Μετάφραση: Σοφία Τσάκα.

Μουσικά Παραλειπόμενα

  • Ο Johann Johannsson είχε προσληφθεί για γράψει το μουσικό θέμα της ταινίας. Δυστυχώς, όμως, ο συνθέτης έφυγε από τη ζωή πριν προλάβει να το συνθέσει, και η ταινία είναι αφιερωμένη στη μνήμη του.
  • Στην ταινία ακούγονται τρία ορίτζιναλ τραγούδια του Richard M. Sherman: το Goodbye Farewell ερμηνεύεται από τις φωνές του καστ, ενώ τα Busy Doing Nothing και Christopher Robin από τον ίδιο τον συνθέτη.

Κριτικός: Σπύρος Δούκας

Έκδοση Κειμένου: 6/9/2018

Ο ενήλικος πλέον Κρίστοφερ Ρόμπιν (Ewan McGregor), είναι ένας εργαζόμενος σε μια μεγάλη εταιρεία που παράγει βαλίτσες στο Λονδίνο, έχοντας αφήσει πίσω του την παιδική του ηλικία στο Σάσεξ εδώ και χρόνια. Μέχρι που ξαφνικά θα συναντήσει τον παιδικό του φίλο, τον Γουίνι, που θα τον βοηθήσει να ανακαλύψει και να επαναφέρει την… παιδική χαρά στη ζωή του.

Δεν είναι η πρώτη προσπάθεια του Marc Forster (του Finding Neverland) στο είδος της οικογενειακής ταινίας. Σίγουρα όμως, αυτή δεν είναι μία από τις καλές δουλειές του έμπειρου σκηνοθέτη, κι αυτό γιατί έχουμε ένα έργο παραδοσιακής Λονδρέζικης αισθητικής, ανώριμο θεματικά, που στην καρδιά του απευθύνεται αποκλειστικά σε παιδιά, με πρωταγωνιστή έναν ενήλικα που αναζητά τη χαμένη του παιδικότητα. Διακρίνετε κάποια αντιφατική σύγκρουση σε όλο αυτό; Εκεί ακριβώς είναι το πρόβλημα.

Οι μικροί θεατές πιο πολύ θα αναζητήσουν μια ταύτιση στο συμπαθέστατο αρκουδάκι με την παραμυθική αγνότητα, που λειτουργεί ως βοηθητικός δεύτερος χαρακτήρας, παρά σε έναν μεγαλωμένο Κρίστοφερ Ρόμπιν ως πρωταγωνιστή. Οι μεγαλύτεροι θεατές, από την άλλη, θα δουν ένα αφελές παραμύθι φουσκωμένο με απλοϊκό διδακτισμό, και την σχεδόν αδιάκοπη επανάληψη της φράσης: “Doing nothing can lead to the very best something”. Όχι με την έννοια “είναι ωραίο να είσαι τεμπέλης”, αλλά με αυτήν του “κάνε ένα βήμα πίσω, πάρε βαθιά ανάσα, και δες τι όμορφα πράγματα χάνεις όσο τρέχεις μέσα σε έναν υλιστικό τρόπο ζωής κυνηγώντας την ευτυχία σε μια ρουτίνα”. Ωραίο μήνυμα, δε λέω, αλλά χιλιοειπωμένο και διατυπωμένο εδώ χωρίς ιδιαίτερη έμπνευση.

Θα ήταν πολύ πιο εύστοχο και τίμιο να είχαμε μια καθαρή παιδική περιπέτεια εν είδει παραμυθιού. Παρ’ όλα αυτά, το κρίμα είναι πως ακόμα και η σεναριακή βάση ως έχει, προσφερόταν για πολλά περισσότερα. Η ανθρώπινη εξέλιξη, η ωριμότητα, η απώλεια και η νοσταλγία της παιδικότητας είναι θεματικές με μεγάλο κινηματογραφικό ενδιαφέρον και υπόβαθρο. Η ζεν μελαγχολία των παραμυθικών ηρώων του Μιλν εκ φύσεως παραπέμπουν σε έναν παλιό, αγνό κόσμο που χάνεται με φυσικότητα. Μένουμε, όμως, σε μια απλή εμπορική διεκπεραίωση, με κάποιες λίγες δυνατές στιγμές και τον ταλαντούχο Mark Gatiss (δημιουργό του πολυβραβευμένου τηλεοπτικού Sherlock) σε έναν ρόλο-καρικατούρα.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

17 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *