Ο 20χρονος Ράιαν είναι ένας φοιτητής που έχει αδυναμία στα γρήγορα αυτοκίνητα και τις όμορφες κοπέλες. Μια συνηθισμένη μέρα, καθώς οδηγεί, δέχεται ένα παράξενο τηλεφώνημα στο κινητό του από μια άγνωστη γυναίκα. Στη γραμμή είναι η Τζέσικα Μάρτιν, καθηγήτρια θετικών επιστημών. Με αγωνιώδη φωνή, του εξηγεί ότι συμμορία κακοποιών την έχουν απαγάγει, δεν γνωρίζει πού βρίσκεται και απειλείται η ζωή του γιου της. Με δάκρυα τον εκλιπαρεί για βοήθεια. Αναγκαστικά, ο Ράιαν μπλέκεται σε ένα κυνήγι θανάτου, με μόνο στόχο να σώσει την Τζέσικα, αλλά ο αρχηγός των κακοποιών, ο Γκριρ, το αντιλαμβάνεται και στρέφει τις εγκληματικές του δυνάμεις κατά του θαρραλέου νεαρού. Ο Ράιαν όμως θα πρέπει να μην κλείσει το κινητό του, γιατί έτσι θα χαθεί για πάντα η ελπίδα της Τζέσικα.

Σκηνοθεσία:

David R. Ellis

Κύριοι Ρόλοι:

Chris Evans … Ryan

Kim Basinger … Jessica Kate Martin

Jason Statham … Ethan Greer

William H. Macy … αστυνόμος Bob Mooney

Noah Emmerich … Jack Tanner

Richard Burgi … Craig Martin

Jessica Biel … Chloe

Eric Christian Olsen … Chad

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Chris Morgan

Στόρι: Larry Cohen

Παραγωγή: Dean Devlin, Lauren Lloyd

Μουσική: John Ottman

Φωτογραφία: Gary Capo

Μοντάζ: Eric A. Sears

Σκηνικά: Jaymes Hinkle

Κοστούμια: Christopher Lawrence

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Μέτρια.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Cellular
  • Ελληνικός Τίτλος: Τελευταία Κλήση

Παραλειπόμενα

  • Το αρχικό σενάριο του Larry Cohen δεν ήταν μακριά από τη λογική του δικού του, Τηλε-φονικός Θάλαμος. Το κείμενο άρεσε στην αντιπρόεδρο της Sony Pictures, τη Lauren Lloyd, αλλά δεν είχε επιτυχία όταν προσπάθησε να το προωθήσει προς παραγωγή. Όταν εγκατέλειψε το στούντιο, η παραγωγός αποφάσισε να το φέρει εις πέρας ανεξάρτητα, βρίσκοντας βοήθεια από τον Dean Devlin. Το σενάριο ήταν όμως ήταν γεμάτο κυνισμό και πίκρα, και αυτό τους έκανε να προσλάβουν τον Chris Morgan να το αλλάξει σε κάτι με πιο ευθεία θριλερική δράση. Ο Morgan είχε κατά νου και το νεανικό κοινό, προσαρμόζοντας ακόμα και χιουμοριστικές νότες.
  • Ο Seann William Scott πέρασε από οντισιόν για να παίξει τον Τσαντ.
  • Ο Chris Evans δεν χρησιμοποίησε καθόλου σωσία-κασκαντέρ.
  • Η ταινία έγινε τέσσερις φορές ριμέικ στην Ασία. Πρώτα στη Μαλαισία ως Hello (2007), την ίδια χρονιά στο Μπόλιγουντ ως Speed, έπειτα στο Χονγκ Κονγκ ως Connected (2008), και τέλος στο ινδικό Tollywood ως Risk (2009).

Κριτικός: Σταύρος Γανωτής

Έκδοση Κειμένου: 22/3/2009

Η ταινία αυτή, ή μάλλον η αποτυχία αυτής, στοίχισε πάρα πολύ στην Κιμ Μπάσιντζερ, αφού έκτοτε θεωρείται απαγορευτική για πρωταγωνίστρια παρόμοιων ταινιών (σε καλό της βγήκε, πάντως…). Πράγματι, κι ενώ δεν παίζει άσχημα, έχει φανερά γεράσει σε αντοχές και δεν της ταιριάζει πια το θρίλερ. Ή αυτό, ή εδώ βαριέται για πολλά-πολλά. Όμως, η ταινία πάσχει κυρίως αλλού: το σενάριο έχει πάρα πολλά μικρό ως χοντρο-λαθάκια που κάνουν το αστυνομικό θρίλερ… θρίλερ φαντασίας! Ο δε Ντέιβιντ Ρ. Έλις διαχειρίζεται την ταινία του με έναν νεανικό τρόπο και βγάζει κάτι μονάχα από τη συρροή δράσης προς το φινάλε. Η αγωνία χτίζεται με μονότονους τόνους και η ελαφριά συγγένεια με φιλμ-νουάρ βρίσκεται μονάχα στο μυαλό του σκηνοθέτη. Είναι μια ιδέα του Λάρι Κοέν, παραλλαγή του δικού του σεναρίου για το «Phone Booth». Σκοτώθηκε στη δουλειά κι αυτός…

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

10 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *