Β’ Παγκόσμιος πόλεμος. Όταν ο λοχαγός Αντόνιο Κορέλι και οι άνδρες του φτάνουν στο νησί της Κεφαλλονιάς, θα διαπιστώσουν ότι η παραμονή τους εκεί συνδυάζεται εν μέρει με διακοπές, ενώ ο πόλεμος αποτελεί μια μακρινή ραδιοφωνική είδηση. Ο ντόπιος πληθυσμός αρχικά δυσφορεί με την παρουσία της ιταλικής φρουράς, όμως το ταπεραμέντο, η γοητεία και το πάθος για ζωή των στρατιωτών θα αμβλύνουν τις αντιστάσεις, παραμερίζοντας τις εθνικές διαφορές και τη συγκυρία του πολέμου. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα πλέκεται το ειδύλλιο της πανέμορφης Πελαγίας με τον νεαρό λοχαγό Κορέλι, ο οποίος εμφορείται από αχαλίνωτη αγάπη για τη ζωή, τη μουσική και τη γλυκιά Κεφαλονίτισσα. Αναπόφευκτα, όμως, ο πόλεμος θα φτάσει και μέχρι τις ακτές του νησιού, αναστατώνοντας την ηρεμία και τη γαλήνη τόσο των κατοίκων όσο και των ιταλών στρατιωτών.

Σκηνοθεσία:

John Madden

Κύριοι Ρόλοι:

Nicolas Cage … λοχαγός Antonio Corelli

Penelope Cruz … Πελαγία

John Hurt … Δρ Γιάννης

Christian Bale … Μανδράς

David Morrissey … λοχαγός Gunther Weber

Ειρήνη Παππά … Δροσούλα

Γεράσιμος Σκιαδαρέσης … Κος Σταμάτης

Ασπασία Κράλλη … Κα Σταμάτη

Μιχάλης Γιαννάτος … Κοκολιός

Δημήτρης Καμπερίδης … πάτερ Αρσένιος

Αιμίλιος Χειλάκης … Δημήτρης

Βίκυ Μαραγκάκη … Ελένη

Νίκος Καραθάνος … Σπύρος

Κατερίνα Διδασκάλου … η μητέρα της Λεμονιάς

Patrick Malahide … συνταγματάρχης Johannes Barge

Roberto Citran … στρατηγός Gandin

Αντώνης Αντωνίου … αξιωματικός

Γιώργος Κοτανίδης … ο δήμαρχος

Τάσος Παλαντζίδης … δημοτικός υπάλληλος

Παναγιώτης Θανασούλης … τρελός

Αγγελική Λάμπρη … πόρνη

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Shawn Slovo

Παραγωγή: Tim Bevan, Eric Fellner, Mark Huffam, Kevin Loader

Μουσική: Stephen Warbeck

Φωτογραφία: John Toll

Μοντάζ: Mick Audsley

Σκηνικά: Jim Clay

Κοστούμια: Alexandra Byrne

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Μέτρια.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Captain Corelli’s Mandolin
  • Ελληνικός Τίτλος: Το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι

Σεναριακή Πηγή

  • Μυθιστόρημα: Captain Corelli’s Mandolin του Louis de Bernieres.

Παραλειπόμενα

  • Αρχικά ήταν να το σκηνοθετήσει ο Roger Michell, αλλά έπαθε καρδιακό επεισόδιο, και αναγκάστηκε να αποσυρθεί. Είχε μάλιστα προλάβει να κάνει μια μικρή διαφήμιση στη δουλειά του, αφού στο Μια Βραδιά στο Νότινγκ Χιλ βάζει σε μια σκηνή τον Hugh Grant να διαβάζει το συγκεκριμένο βιβλίο.
  • Η Katie Holmes πέρασε από οντισιόν για τον ρόλο της Πελαγίας.
  • Τα γυρίσματα έγιναν στην παραλία του Χοργοτά και στη Σάμη, αμφότερα στη Κεφαλλονιά. Τη θετική αναστάτωση που επέφερε στο νησί, ακολούθησε μαζική είσοδος τουριστών από την Ευρώπη, αλλά κι ένα μικρό εσωτερικό σκάνδαλο οικονομικής φύσης που αφορούσε την τοπική διοίκηση του νησιού.
  • Ο Louis de Bernieres έγραψε αυτό το μπεστ-σέλερ βιβλίο 35 φορές, κάθε φορά συμπληρώνοντας κάτι καινούργιο που έμαθε από κάποιον ντόπιο. Ο συγγραφέας ήθελε να είναι όσο το δυνατόν πιο ακριβής επί των λεπτομερειών, ακόμα κι αν επέμεινε στο ότι ο Κορέλι ήταν μυθοπλαστικό πρόσωπο.
  • Το κόστος έφτασε στα 57 εκατομμύρια δολάρια, αλλά τα κέρδη δεν ξεπέρασαν τα 62.

Μουσικά Παραλειπόμενα

  • Ο τενόρος Russell Watson είναι ο ερμηνευτής στην τραγουδιστική εκδοχή του Ricordo Ancor (Pelagia’s Song), σε μουσική κι αυτό του Stephen Warbeck.

Κριτικός: Σταύρος Γανωτής

Έκδοση Κειμένου: 2/1/2003

Το μυθιστόρημα του Louis de Bernieres, το καλό καστ και ένα ρομάντζο που αναπτύσσεται ανάμεσα σε δύο διαφορετικούς κόσμους θα μπορούσαν να θεωρηθούν καλοί οιωνοί, πόσο μάλλον όταν στην καρέκλα του σκηνοθέτη έκατσε ο John Madden με την εμπειρία του ομοειδούς Ερωτευμένου Σαίξπηρ. Όμως, οι Έλληνες σκιαγραφούνται σαν «υπάλληλοι-σερβιτόροι» της παραγωγής, το ιστορικό ενδιαφέρον παραμερίζεται στα πλαίσια του background, και μένει μόνο μια ερωτική ιστορία, στην οποία οι βασικοί πρωταγωνιστές Cage-Cruz δείχνουν υποδειγματική έλλειψη χημείας και μέτρια, προς κακή, ερμηνεία, στην οποία φταίει και η κακή προσφορά της δεύτερης. Αυτό που σώζει την παραγωγή είναι τελικά η «τουριστική» φωτογράφηση των όμορφων κεφαλονίτικων τοπίων, η ταιριαστή μουσική του Stephen Warbeck και οι ερμηνείες του John Hurt (ο μόνος ταιριαστός ως Έλληνας από το ξένο καστ) και της ανεκμετάλλευτης Ειρήνης Παπά. Πάντως, η ταινία λειτούργησε προς όφελος του ΕΟΤ, φέρνοντας (έστω και για κάνα δύο καλοκαίρια) τουρισμό στην Κεφαλλονιά. Από το τίποτα, κάτι ήταν κι αυτό…

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

14 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

1 Σχόλια

  1. Ελένη Αρτελαρη 4 Ιουλίου 2024

    Η ταινία γυριστικέ στην Σάμη Κεφαλονιάς και μέρος των ηθοποιών και των κομπάρσων διέμενε στο ξενοδοχείο melisani οπου υπάρχει και φωτογραφικό υλικό μετα σκηνικά με τους ηθοποιούς και τους κομπάρσους