
Captain America 2: Ο Στρατιώτης του Χειμώνα
- Captain America: The Winter Soldier
- 2014
- ΗΠΑ
- Αγγλικά, Γαλλικά
- Δράσης, Επιστημονικής Φαντασίας, Έπος, Θρίλερ, Περιπέτεια, Υπερήρωες
- 03 Απριλίου 2014
Μετά τα γεγονότα που άλλαξαν τη ζωή του, ο Στιβ Ρότζερς παλεύει ακόμα να προσαρμοστεί στο σήμερα. Οι συνθήκες τον υποχρεώνουν να συνασπιστεί με τη Νατάσα Ρομανόφ, γνωστή ως Μαύρη Χήρα, για να αντιμετωπίσει έναν πανίσχυρο, αλλά συγκαλυμμένο εχθρό στην Ουάσινγκτον.
Σκηνοθεσία:
Anthony Russo
Joe Russo
Κύριοι Ρόλοι:
Chris Evans … Steve Rogers/Captain America
Scarlett Johansson … Natasha Romanoff/Black Widow
Sebastian Stan … Bucky Barnes/Winter Soldier
Anthony Mackie … Sam Wilson/Falcon
Samuel L. Jackson … Nick Fury
Robert Redford … Alexander Pierce
Cobie Smulders … Maria Hill
Frank Grillo … Brock Rumlow
Emily VanCamp … Sharon Carter/πράκτορας 13
Hayley Atwell … Peggy Carter
Toby Jones … Δρ Arnim Zola
Callan Mulvey … Jack Rollins
Maximiliano Hernandez … Jasper Sitwell
Garry Shandling … γερουσιαστής Stern
Georges St-Pierre … Georges Batroc
Jenny Agutter … σύμβουλος Hawley
Chin Han … σύμβουλος Yen
Alan Dale … σύμβουλος Rockwell
Thomas Kretschmann … βαρόνος Wolfgang von Strucker
Henry Goodman … Δρ List
Elizabeth Olsen … Wanda Maximoff/Scarlet Witch
Aaron Taylor-Johnson … Pietro Maximoff/Quicksilver
Gary Sinise … αφηγητής του Smithsonian (φωνή)
Κεντρικό Επιτελείο:
Σενάριο: Christopher Markus, Stephen McFeely
Παραγωγή: Kevin Feige
Μουσική: Henry Jackman
Φωτογραφία: Trent Opaloch
Μοντάζ: Jeffrey Ford, Matthew Schmidt
Σκηνικά: Peter Wenham
Κοστούμια: Judianna Makovsky
Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Θετική.
Τίτλοι
- Αυθεντικός Τίτλος: Captain America: The Winter Soldier
- Ελληνικός Τίτλος: Captain America 2: Ο Στρατιώτης του Χειμώνα
Άμεσοι Σύνδεσμοι
Σεναριακή Πηγή
- Σειρά κόμικς (χαρακτήρες): Captain America των Joe Simon, Jack Kirby.
Κύριες Διακρίσεις
- Υποψήφιο για Όσκαρ ειδικών εφέ.
Παραλειπόμενα
- Παρότι άμεσο σίκουελ του Ο Πρώτος Εκδικητής: Captain America, η ταινία παίρνει την πλοκή ως συνέχεια από τους Εκδικητές. Κι αυτό φυσικά επειδή ανήκει στο κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel, στο οποίο είναι η 9η ταινία και μέρος της δεύτερης του φάσης.
- Εντός της πλοκής υπάρχουν και συγκεκριμένα δάνεια από τα τεύχη Winter Soldier της σειράς κόμικς Captain America, που ανήκουν συγγραφικά στον Ed Brubaker. Έντονη επιρροή ασκήθηκε κι από τα πολιτικά θρίλερ της δεκαετίας των 1970.
- Μαζί με τους αδελφούς Russo, υποψήφιοι για τη σκηνοθετική καρέκλα ήταν ο George Nolfi με τον F. Gary Gray. Ο τελευταίος αποσύρθηκε μόνος του από τη μίνι λίστα, προτιμώντας το Straight Outta Compton.
- Για τον ρόλο της Σάρον Κάρτερ, ακούστηκαν οι: Anna Kendrick, Felicity Jones, Imogen Poots, Teresa Palmer, Alison Brie, Emilia Clarke, Mary Elizabeth Winstead, Elizabeth Olsen και Jessica Brown Findlay.
- Οι Nikolaj Coster-Waldau, Kevin Durand και Josh Holloway ήταν υποψήφιοι για κακοί.
- Μια και οι σκηνοθέτες ήθελαν να τονιστεί το πέρασμα των χρόνων στις ικανότητες του ήρωα, ο Evans πέρασε ειδική εκπαίδευση για παρκούρ, βραζιλιάνικο ζίου-ζίτσου, καράτε και μποξ. Δική τους επίσης σκέψη ήταν η ασπίδα του υπερήρωα να μην είναι πλέον αποκλειστικά αμυντικό, αλλά κι επιθετικό όπλο.
- Οι δύο δημιουργοί απαίτησαν τη λιγότερη δυνατή χρήση ψηφιακών εφέ, αλλά δεν απέτρεψαν την ύπαρξη 2μιση χιλιάδων αντίστοιχων πλάνων. Για αυτά συνεργάστηκαν οι εταιρίες: Industrial Light & Magic (ILM), Scanline VFX, Lola VFX, Luma Pictures, Whiskytree και The Embassy.
- Για να ανταποκριθούν στις διάφορες συνθήκες προβολής, η τελική κόπια της ταινίας βρέθηκε να έχει 350 εκδοχές, οι οποίες και ήταν έτοιμες μέσα σε 14 ημέρες. Σημείο αιχμής των διαφορών αυτών των εκδοχών, ανάλογα με το πού θα προβάλλονταν το φιλμ, ήταν η λίστα του κεντρικού ήρωα (στα πρώτα πέντε σημεία της). Μάλιστα, η Marvel είχε διοργανώσει διαγωνισμό ανά χώρα για το τι θα ήθελε το εκάστοτε κοινό να περιέχεται σε αυτήν.
- Κόστισε 177 εκατομμύρια δολάρια, αλλά τα έσοδα των 714,4 το έφεραν στην 7η θέση των εμπορικότερων της χρονιάς.
- Η ταινία βγήκε και τρισδιάστατη.
Κριτικός: Δημήτρης Κωνσταντίνου-Hautecoeur
Έκδοση Κειμένου: 2/4/2014
Η Marvel έχει βρει τη χρυσή συνταγή της επιτυχίας και την ακολουθεί κάθε φορά αρκετά πιστά ώστε να μην υπάρχουν και πολλά καινούρια πράγματα να σημειώσει κανείς. Το κοινό ξέρει τι θα δει και δύσκολα απογοητεύεται, αφού αυτή η ισορροπία χορταστικής δράσης, αρκετού χιούμορ, ενός υποστηρικτικού (μπλοκμπαστερικού) στόρι στο background και ίσως κάποιου love-story έτσι για να υπάρχει, είναι αρκετή για να προσφέρει κάθε φορά κι από ένα σταθερά διασκεδαστικό δίωρο. Ακόμα κι αν προσωπικά θα ζητούσα λίγο μεγαλύτερο βάρος στην ανθρώπινη υπόσταση των ηρώων, που συνήθως αντιμετωπίζεται επιδερμικά, όταν η εν λόγω συνταγή εκτελείται τόσο απολαυστικά όσο εδώ, δεν αισθάνομαι ότι έχω το δικαίωμα για πολλά παράπονα…
Δεν ξέρω αν ο δεύτερος «Captain America» προσφέρει κάτι αξέχαστο, εκτελεί όμως την καθιερωμένη μαρβελική συνταγή πραγματικά τέλεια. Πέρα από μερικές ευκολίες που (λόγω είδους και fun διάθεσης) προσπερνιούνται, το μόνο που κρατά πίσω τον ενθουσιασμό μας είναι η απουσία κάποιου αληθινά επιβλητικού κακού, αφού ο Winter Soldier αφενός απομυθοποιείται με το που πέσει η μάσκα του και αφετέρου διατηρεί έναν δεύτερο και όχι ουσιαστικά σημαντικό ρόλο -η ύπαρξή του στον τίτλο είναι για καθαρά εμπορικούς λόγους. Αντιθέτως, το σύντομο -φωνητικό- πέρασμα του Toby Jones προκαλεί μία ανατριχιαστική αίσθηση απειλής, ακόμα και χωρίς τη σωματική παρουσία του.
Κατά τ` άλλα, η ταινία εξυπηρετεί απόλυτα το στόχο της και σε διασκεδάζει με ασταμάτητη, θεαματικότατη δράση και ικανοποιητικά πολύ, ως είθισται, χιούμορ. Αυτό όμως που της χαρίζει τη δύναμή της ως κινηματογραφική εμπειρία είναι (περιέργως, θα προσέθεταν κάποιοι) το σενάριό της. Οι Christopher Markus και Stephen McFeely παίρνουν ένα στόρι που υπό άλλες συνθήκες θα αποτελούσε απλό συνοδευτικό της δράσης και το τοποθετούν σε πρώτο πλάνο, καθιστώντας το το πιο ενδιαφέρον συστατικό του φιλμ. Έτσι, έχουμε μια εντυπωσιακά δυνατή ιστορία συνομοσιολογικού ενδιαφέροντος, που σε κερδίζει επειδή, κατά έναν τρόπο, αισθάνεσαι πως σε αφορά. Επιπλέον, αναπτύσσει το love-story του υπαινικτικά και χωρίς να βιάζεται, ενσωματώνοντάς το πολύ εύστοχα στη γενικότερη πλοκή.
Περισσότερο περιπετειώδης και λιγότερο σουπερηρωικός σε σχέση με τις υπόλοιπες ταινίες της Marvel, ο δεύτερος «Captain America», χωρίς να ξεχωρίζει, είναι όσο απολαυστικός χρειάζεται για να σας αφήσει πλήρως ικανοποιημένους. Διαθέτοντας στο είδος του ίσως το πιο δυνατό στόρι στη μετά-«Dark Knight» σουπερηρωική σινε-εποχή, κάνει τον πρωταγωνιστή του -επιτέλους- cool και μας ανοίγει την όρεξη για ακόμη περισσότερη Marvel…
Και του χρόνου, λοιπόν…
Βαθμολογία: