Η Σκωτία του 13ου αιώνα στενάζει κάτω από τον ζυγό των άγγλων κατακτητών. Ένα μέρος του λαού συνεργάζεται με τους Άγγλους, ενώ μια μερίδα αντιστέκεται. Ο Γουίλαμ Γουάλας μόλις έχει επιστρέψει από την Ευρώπη, και το μόνο που θέλει είναι να ζήσει ειρηνικά. Όταν όμως σκοτώνεται η αγαπημένη του, Μάριον, θα κηρύξει πόλεμο κατά των Άγγλων και σύντομα θα γίνει ο αρχηγός των εξεγερμένων και ο φόβος του βασιλιά της Αγγλίας.

Σκηνοθεσία:

Mel Gibson

Κύριοι Ρόλοι:

Mel Gibson … William Wallace

Sophie Marceau … πριγκίπισσα Isabelle

Angus Macfadyen … Robert the Bruce

Patrick McGoohan … βασιλιάς Edward Ι ‘Longshanks’

Catherine McCormack … Murron MacClannough-Wallace

Brendan Gleeson … Hamish

Peter Hanly … πρίγκιπας Edward

James Cosmo … Campbell

David O’Hara … Stephen

Sean McGinley … MacClannough

Brian Cox … Argyle Wallace

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Randall Wallace

Παραγωγή: Bruce Davey, Mel Gibson, Alan Ladd Jr.

Μουσική: James Horner

Φωτογραφία: John Toll

Μοντάζ: Steven Rosenblum

Σκηνικά: Thomas E. Sanders

Κοστούμια: Charles Knode

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Θετική.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Braveheart
  • Ελληνικός Τίτλος: Braveheart

Άμεσοι Σύνδεσμοι 

Κύριες Διακρίσεις

  • Όσκαρ καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, φωτογραφίας, ειδικών εφέ και μακιγιάζ. Υποψήφιο για αυθεντικό σενάριο, μουσική, μοντάζ, κοστούμια και ήχο.
  • Χρυσή Σφαίρα σκηνοθεσίας. Υποψήφιο για καλύτερη ταινία (δράμα), σενάριο και μουσική.
  • Βραβείο Bafta φωτογραφίας, κοστουμιών και ήχου. Υποψήφιο για σκηνοθεσία, μουσική, σκηνικά και μακιγιάζ/κομμώσεις.

Παραλειπόμενα

  • Η ταινία αντλεί έμπνευση από το επικό ποίημα The Actes and Deidis of the Illustre and Vallyeant Campioun Schir William Wallace του Blind Harry, γραμμένο κάπου τον 15ο αιώνα, ενώ γενικά δεν ακολουθεί επακριβώς τις ιστορικές πηγές που υπάρχουν.
  • Το πράσινο φως για την παραγωγή είχε δοθεί από το στούντιο της Metro-Goldwyn-Mayer, όταν ο παραγωγός Alan Ladd Jr. αγόρασε το σενάριο του Randall Wallace. Οι ανακατατάξεις όμως που έγιναν εκείνη την περίοδο στο στούντιο, έθεσαν εκτός τον Ladd, ο οποίος κι επέλεξε να πάρει το συγκεκριμένο σχέδιο μαζί του. Όταν τα βρήκε με τον Gibson, που αρχικά είχε αρνηθεί κάθε εμπλοκή, η παραγωγή οργανώθηκε ως μια συνεργασία της Icon Productions του ηθοποιού και της The Ladd Company του παραγωγού. Γρήγορα βρέθηκαν και οι διανομείς, που ήταν η Paramount Pictures για τη Βόρεια Αμερική και η 20th Century Fox για τις διεθνείς αγορές.
  • Μετά το αρχικό όχι του Gibson, είχε γίνει πρόταση στον Terry Gilliam, με τον βρετανο-αμερικανό δημιουργό όμως να την απορρίπτει.
  • Ο Gibson είχε αποδεχτεί αρχικά μονάχα να το σκηνοθετήσει, έχοντας κατά νου τον Brad Pitt για τον πρώτο ρόλο. Με μεγάλη διστακτικότητα συμφώνησε αργότερα να ερμηνεύσει και τον Γουάλας.
  • Για να χαμηλωθεί το κόστος, οι σκηνές μάχης γυρίστηκαν στην Ιρλανδία, αντί για τη Σκωτία που ήταν οι υπόλοιπες σκηνές, όπου χρησιμοποιήθηκαν ως κομπάρσοι και ένστολοι των ιρλανδικών εφεδρειών.
  • Για την αποφυγή του Ακατάλληλου-17, ο Gibson “απάλυνε” τις σκηνές μάχης, χωρίς όμως να αποφύγει το R.
  • Τα αρχικά 195 λεπτά μετά το μοντάζ κόπηκαν με διαταγή της Paramount στα 177. Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη, υπάρχει μια εκδοχή τεσσάρων ωρών (για την ακρίβεια: 225 λεπτών), που αν ήθελε το στούντιο θα μπορούσε να τη διαθέσει.
  • Το κόστος του φιλμ έφτασε τα 70 εκατομμύρια δολάρια. Τα κέρδη όμως με τη σειρά τους ανήλθαν στα 213,2, που συνοδεύτηκαν από θετικές κριτικές και θρίαμβο στα Όσκαρ.
  • Ως spin-off μπορεί να θεωρηθεί η ταινία Ροβέρτος Α΄ της Σκωτίας (2019), με τα γεγονότα να ακολουθούν αυτά του Braveheart, αλλά κυρίως με τον Angus Macfadyen να αναλαμβάνει τον ίδιο ρόλο.

Μουσικά Παραλειπόμενα 

  • Η διάσημη ιρλανδική μπάντα των Clannad έγραψε ένα μουσικό θέμα για την ταινία με τίτλο Croi Croga (που σημαίνει ό,τι και ο τίτλος του φιλμ). Το θέμα όμως δεν συμπεριλήφθηκε στο σάουντρακ, και το γκρουπ εντέλει το ενσωμάτωσε στο άλμπουμ Lore.
  • Δημοφιλέστερο σημείο του πολύ πετυχημένου σάουντρακ του James Horner (πλατινένιο σε ΗΠΑ και Ευρώπη) ήταν το Main Title. Αρκετοί όμως ήταν που στην κριτική τους επισήμαναν ότι είχε πολλές ομοιότητες με το θέμα του Kaoru Wada με τίτλο Pai Longing (από το 1991), όπου ακούγονταν στη μάνγκα σειρά 3×3 Eyes.

Κριτικός: Χάρης Καλογερόπουλος

Έκδοση Κειμένου: 3/4/2011

Ο Μελ Γκίμπσον (και ως σκηνοθέτης) αναβιώνει το κλίμα των επικών ταινιών του παλιού Χόλιγουντ με εφόδιο τη σύγχρονη τεχνογνωσία. Άλλωστε, το έργο ξεχωρίζει για την αληθοφάνεια των σκληρών μαχών. Βασίζεται σε ένα έμμετρο έπος και είναι περισσότερο μύθος που διαδραματίζεται περίπου στα 1300, παρά ένα ιστορικό γεγονός. Όχι πως δεν υπήρξε ένας ήρωας Γουάλας, αλλά τα γεγονότα συνοψίζουν ποιητικά την όλη κατάσταση, συνδυάζοντας το ρομαντικό έπος με το πολεμικό. Ωστόσο, το σενάριο προσπαθεί να χωρέσει και μια ρεαλιστική πολιτική ανάλυση, δείχνοντας ότι οι υποψήφιοι για την τοπική εξουσία Σκοτσέζοι, μετά τις νίκες του Γουάλας, τον προσφέρουν ως αποδιοπομπαίο τράγο στους Άγγλους για να κλείσουν τις συμφωνίες τους. Όπως και να ’χει, είναι ένα δείγμα άριστου λαϊκού σινεμά, εστιασμένου στην ιδέα της ελευθερίας ως μέτρου του ήθους.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

13 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *