Ο Άνταμ, γιος ενός ψαρά, έχει το μοναδικό προνόμιο να σπουδάζει στο πανεπιστήμιο Αλ-Αζχάρ του Καΐρου, την κοιτίδα του σουνιτικού Ισλάμ. Λίγο μετά την άφιξη του στη πόλη, ο πιο υψηλόβαθμος θρησκευτικός ηγέτης του πανεπιστημίου -ο μεγάλος ιμάμης- πεθαίνει ξαφνικά. Έτσι, σύντομα ο Άνταμ θα γίνει ένα πιόνι στο αδίστακτο παιχνίδι εξουσίας που εκτυλίσσεται ανάμεσα στη θρησκευτική και την πολιτική ελίτ της Αιγύπτου.

Σκηνοθεσία:

Tarik Saleh

Κύριοι Ρόλοι:

Tawfeek Barhom … Adam

Fares Fares … Ibrahim

Mohammad Bakri … στρατηγός Al Sakran

Makram Khoury … ο τυφλός σεΐχης

Mehdi Dehbi … Zizo

Sherwan Haji … Soliman

Ramzi Choukair … σεΐχης Al Durani

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Tarik Saleh

Παραγωγή: Fredrik Zander, Kristina Aberg

Μουσική: Krister Linder

Φωτογραφία: Pierre Aim

Μοντάζ: Theis Schmidt

Σκηνικά: Roger Rosenberg

Κοστούμια: Denise Ostholm

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Θετική.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Boy from Heaven
  • Ελληνικός Τίτλος: Η Συνωμοσία του Καΐρου
  • Διεθνής Εναλλακτικός Τίτλος: Cairo Conspiracy [ΗΠΑ]
  • Διεθνής Εναλλακτικός Τίτλος: Walad Min Al Janna [αραβικά]

Κύριες Διακρίσεις

  • Συμμετοχή στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ Κανών. Βραβείο σεναρίου.
  • Επίσημη πρόταση της Σουηδίας για το ξενόγλωσσο Όσκαρ. Βρέθηκε στις 15 τελικές επιλαχούσες.

Παραλειπόμενα

  • Τα γυρίσματα δεν έγιναν στην Αίγυπτο, αλλά στην Κωνσταντινούπολη.

Κριτικός: Ορέστης Μαλτέζος

Έκδοση Κειμένου: 20/12/2022

Μέσα στο ποσοτικό χάος των ταινιών που βρίσκουν τον δρόμο τους στην όποια οθόνη, θα περίμενα πως μια επίσημη συμμετοχή στο φεστιβάλ Κανών, και μάλιστα βραβευμένη για το σενάριό της, θα είχε κάποιες ποιότητες που θα αιτιολογούσαν έστω την παρουσία της στον υπερφορτωμένο προγραμματισμό διανομής της εορταστικής περιόδου.

Για μια ταινία με τη λέξη “συνωμοσία” στον τίτλο της, το δραματικό περιεχόμενο κινείται σε πολύ ρηχά νερά χωρίς να περιέχει κάποιο μυστήριο που θα παρασύρει το ενδιαφέρον. Παρουσιάζει απολύτως κυριολεκτικά την ύπαρξη μιας συνωμοσίας μέσα από τα μάτια ενός άβουλου πρωταγωνιστή, που μπλέκεται άθελά του στα παιχνίδια εξουσίας μεταξύ της πολιτικής και της θρησκευτικής ελίτ της Αιγύπτου. Αν ο σκοπός του Tarik Saleh ήταν να δηλώσει απλώς την ύπαρξη αυτής της αλληλεπίδρασης δυνάμεων, θα αρκούσε ένα θεματικό βίντεο δελτίου ειδήσεων και όχι δύο γεμάτες ώρες κινηματογραφικού χρόνου.

Παρότι αφηγείται μια ιστορία που φαινομενικά εμπνέεται από τα πολιτικά θρίλερ του ‘70, η ταινία παρουσιάζει πρωτίστως την απουσία ύφους, με μια μονοτονία περιεχομένου ουδέτερου και άγευστου. Σκόρπιες προσπάθειες της δράσης να φέρει στον νου μια ατμόσφαιρα Χίτσκοκ εντείνουν την παραπάνω αίσθηση, ενώ και η προβολή της σε μεγάλη κινηματογραφική οθόνη κάνει ορατή την κενότητα της πλοκής. Κι αν ήταν οι διάλογοι περί πίστης και θεού το στοιχείο όπου θέλει πραγματικά να εστιάσει ο Saleh, αγνοώ ποιος είναι ο στόχος του καθώς δεν επεξηγεί κάποια πεποίθηση ή παρανόηση σχετικά με το Ισλάμ και τους Μουσουλμάνους, το αντίθετο θα έλεγα.

Εμφανώς ο Saleh έχει ρίξει όλο το βάρος της εργασίας του στο σενάριο, αλλά το αποτέλεσμα κάνει τη βράβευσή του να βγάζει ακόμα λιγότερο νόημα. Τα ομολογουμένως καλοφωτισμένα σιωπηλά πλάνα της έναρξης με το ψαροκάικο στο δειλινό της θάλασσας και η βία του κακοποιητικού πατέρα προς τα παιδιά του είναι ένας ύπουλος αντιπερισπασμός για την πολυλογία του υπόλοιπου σεναρίου. Σαν τη μύγα στον ιστό της αράχνης που δεν μπορεί να ελευθερωθεί, έτσι και ο κεντρικός χαρακτήρας είναι απολύτως ανήμπορος να καταλάβει τι συμβαίνει γύρω του αν δεν το εξηγήσουν σε αυτόν και κατ’ επέκταση σε εμάς.

Σε μια εποχή που και η πιο ασήμαντη παραγωγή της πιο ασήμαντης πλατφόρμας έχει αξιοπρεπή τεχνική υπόσταση, είναι εμφανές ότι δεν είναι ούτε κατά διάνοια το βασικό στοιχείο που υπόσχεται κινηματογραφική ποιότητα. Μπορεί η “Συνωμοσία του Καΐρου” να ήταν ένα στραβοπάτημα του Saleh, ή και ακριβώς το αποτέλεσμα που ήθελε. Θα περίμενα όμως η επιτροπή του πιο υψηλού κύρους φεστιβάλ να το αντιλαμβανόταν περισσότερο.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

22 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *