Αφού αποφυλακίζεται εκτίοντας ποινή 14ων ετών σε γκούλαγκ επειδή ντρόπιασε την πατρίδα του, ο καζάκος ρεπόρτερ Μπόρατ έχει πλέον μια νέα αποστολή από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, που τον θέλει να ταξιδεύει εκ νέου στις ΗΠΑ. Αυτή τη φορά πρέπει να παραδώσει προσωπικά τον Τζίμι τον Πίθηκο στον πρόεδρο Τραμπ, ώστε να εξιλεωθεί η χώρα και ο ίδιος. Δεν είναι όμως μόνος, μια και συντροφιά έχει την Τούταρ, τη 15χρονη κόρη του, που είχε κλέψει μαζί με το σπίτι και την οικογένεια του ο κακός του γείτονας.

Σκηνοθεσία:

Jason Woliner

Κύριοι Ρόλοι:

Sacha Baron Cohen … Borat Sagdiyev

Maria Bakalova … Tutar Sagdiyev

Tom Hanks … Tom Hanks

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Sacha Baron Cohen, Anthony Hines, Dan Swimer, Peter Baynham, Erica Rivinoja, Dan Mazer, Jena Friedman, Lee Kern

Στόρι: Sacha Baron Cohen, Anthony Hines, Dan Swimer, Nina Pedrad

Παραγωγή: Sacha Baron Cohen, Anthony Hines, Monica Levinson

Μουσική: Erran Baron Cohen

Φωτογραφία: Luke Geissbuhler

Μοντάζ: Craig Alpert, Michael Giambra, James Thomas

Σκηνικά: David Saenz de Maturana

Κοστούμια: Erinn Knight

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Θετική.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Borat Subsequent Moviefilm
  • Ελληνικός Τίτλος: Μπόρατ, η Δεύτερη Ταινία
  • Εναλλακτικός Τίτλος: Borat Subsequent Moviefilm: Delivery of Prodigious Bribe to American Regime for Make Benefit Once Glorious Nation of Kazakhstan
  • Εναλλακτικός Τίτλος: Borat 2 [ανεπίσημος]

Άμεσοι Σύνδεσμοι

Σεναριακή Πηγή

  • Τηλεοπτική σειρά (χαρακτήρας): Da Ali G Show του Sacha Baron Cohen.

Κύριες Διακρίσεις

  • Υποψήφιο για Όσκαρ δεύτερου γυναικείου ρόλου (Maria Bakalova) και διασκευασμένου σεναρίου.
  • Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ταινίας (κωμωδία/μιούζικαλ) και πρώτου αντρικού ρόλου (Sacha Baron Cohen) στην ίδια κατηγορία. Υποψήφιο για πρώτο γυναικείο ρόλο (Maria Bakalova) σε κωμωδία/μιούζικαλ.
  • Υποψήφιο για Bafta δεύτερου γυναικείου ρόλου (Maria Bakalova).

Παραλειπόμενα

  • Χρόνια στη μικρή οθόνη, ο Jason Woliner κάνει εδώ σκηνοθετικό ντεμπούτο στη μεγάλη.
  • Παρότι από το 2007 είχε ανακοινωθεί ένα σίκουελ, ο Cohen είχε ενδιάμεσα δηλώσει πως δεν θα υπάρχει συνέχεια, μια και πλέον ήταν υπερβολικά αναγνωρίσιμος, και θα δυσκολεύονταν στα συγκεκριμένα γυρίσματα.
  • Η νεαρή Maria Bakalova επιλέχτηκε ανάμεσα σε 600 ηθοποιούς, κάνοντας το αγγλόφωνο της ντεμπούτο. Πριν μάθει για ποια ταινία θα περνούσε οντισιόν στο Λονδίνο, φοβόταν ότι είχε πέσει θύμα trafficking.
  • Αρχικά ήταν να ονομαστεί Borat: Gift of Pornographic Monkey to Vice Premiere Mikhael Pence to Make Benefit Recently Diminished Nation of Kazakhstan.
  • Mike Pence και Rudy Giuliani εμφανίζονται στην ταινία, δίχως να έχουν δώσει συγκατάθεση.
  • Sid Miller, Donald Trump και Donald Trump Jr. βρίσκονταν αρχικά στο φιλμ, αλλά κόπηκαν στο μοντάζ. Το ίδιο συνέβη και με τη Luenell, που συμμετείχε και στην πρώτη ταινία.
  • Πόλεμο άνοιξε ο Baron Cohen με τον Donald Trump, κατά την προεκλογική περίοδο για τις εκλογές του 2020. Αρχικά εμφανίστηκε σε συνέδριο ντυμένος Trump, χωρίς κανείς να τον καταλάβει, ενώ και μετά την ταινία αντάλλαξε προσβολές με τον τότε αμερικανό πρόεδρο.
  • Όπως και με την πρώτη ταινία, βροχή έπεσαν οι μηνύσεις και οι διαμαρτυρίες από εμπλεκόμενους και μη, σε σχέση με όσα προβλήθηκαν επί του φιλμ.
  • Έκανε πρεμιέρα μέσω της πλατφόρμας του Amazon Prime Video, σπάζοντας κάθε ρεκόρ θεαματικότητας για ταινία VOD.

Μουσικά Παραλειπόμενα

  • Sacha Baron Cohen και Warren G. Hardings ακούγονται στο ορίτζιναλ Wuhan Flu Song, μια σύνθεση των: Sacha Baron Cohen, Anthony Hines, Peter Baynham, Erica Rivinoja, Dan Swimer, Jena Friedman, Jim Russell, Jerry Holleman και Erran Baron Cohen.

Κριτικός: Σταύρος Γανωτής

Έκδοση Κειμένου: 24/11/2020

Υπάρχει ένα σύνδρομο που παρατηρείται κυρίως σε μικρές ηλικίες και αφορά τα παιχνίδια. Όταν, πχ, μας έχει χαλάσει το αγαπημένο μας παιχνίδι και έρχεται ως αντίτιμο ένα που δεν είναι ολόιδιο, τσινάμε ακόμα και αν είναι κι αυτό μια χαρά. Κάτι παρόμοιο θα νιώσετε όλοι εσείς που ξεκοιλιαστήκατε από τα γέλια με το πρώτο Μπόρατ, παρακολουθώντας αυτή την εξίσου καλή, αλλά όχι εφάμιλλη συνέχεια.

Ο Μπόρατ είναι και πάλι παρών και δεν έχει χάσει ούτε λίγη από την παλαβομάρα του. Ακόμα καλύτερα, γύρισε ο τέντζερης και βρήκε το καπάκι του, μια και παρέα του έχει ένα πανόμοιο μπάχαλο με το όνομα Τούταρ (απίστευτη η ερμηνεία της μέχρι πρότινος «νορμάλ» Maria Bakalova). Η συνταγή φυσικά ίδια. Ασύστολη σάτιρα που δεν νοιάζεται ιδιαίτερα αν σε βρίσκει σύμφωνο, όπως και ασύστολη επίθεση στα χρηστά ήθη, επίσης αδιάφορη αν σε αφήνει σοκαρισμένο. Το σίγουρο όμως είναι ότι αντίθετα με πολλές-πολλές περιπτώσεις που καμαρώνουν ότι με την πρόκληση σπάνε το κατεστημένο, αυτή όχι μόνο όντως το πετυχαίνει, αλλά παρέχει και ποιότητα χιούμορ που δύσκολα θα συναντήσεις να απορρέει από αυτού του είδους τις ταινίες.

Τίποτα λοιπόν δεν άλλαξε, αλλά και τίποτα δεν είναι όπως παλιά. Αυτή τη φορά, με έναν διαστροφικό τρόπο που μόνο ένας Μπόρατ θα μπορούσε να βάλει σε λειτουργία, ο ανώμαλος Καζάκος προβαίνει… σε διδακτισμό. Δεν είναι κάτι που εισβάλει άμεσα στην ταινία, αλλά από το κρίσιμο σημείο που η Τούναρ «βλέπει το φως το αληθινό», το φιλμ μπαίνει σε περίεργα πλαίσια μυθοπλασίας, χαλώντας αρκετά το γνωστό mockumentary ύφος. Μάλιστα, σε απογοητεύει ακόμα κι αν δεν σου στερεί το γέλιο, αφού πλέον «μυρίζει» το σενάριο που θέλει να ξεδιαλύνει και στους μη «πιστούς» πως υπάρχουν πράγματα που έχουν ζουμί μέσα σε όλο αυτό το κωμικό χάος.

Οι τελικές σκηνές πίσω στην «πατρίδα» μάς επαναφέρουν εκεί που θέλαμε να είμαστε, μια κι ο αληθινός «πιστός» δεν είχε ανάγκη να του το κάνεις λιανά το νόημα για να συμφωνήσει μαζί του. Γιατί, άλλωστε, η καυστική σάτιρα δεν έχει να απολογηθεί πουθενά, αντίθετα με αυτούς που συνήθως στοχεύει, κι από εκεί και πέρα, όσον αφορά τους αποδέκτες της, δηλαδή εμάς τους θεατές, «ο νοών νοείτω»!

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

16 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *