Μαύρος Κότσιφας, Μαύρο Βατόμουρο
- Shashvi Shashvi Maq'vali
- Blackbird Blackbird Blackberry
- 2023
- Γεωργία
- Γεωργιανά
- Αισθηματική, Δραματική, Ερωτική, Σινεφίλ
- 25 Ιανουαρίου 2024
Η Ετέρο, μια 48χρονη γυναίκα που ζει σε ένα μικρό χωριό στη Γεωργία, δεν ήθελε ποτέ σύζυγο. Αγαπά την ελευθερία της όσο και τα κέικ της. Η επιλογή της όμως να ζήσει μόνη της είναι η αιτία πολλών κουτσομπολιών μεταξύ των συγχωριανών της. Απροσδόκητα, βρίσκει τον εαυτό της να ερωτεύεται με πάθος έναν άντρα, και ξαφνικά βρίσκεται αντιμέτωπη με την απόφαση να ακολουθήσει μια σχέση ή να συνεχίσει μια ζωή ανεξαρτησίας. Η Ετέρο πρέπει να καταπιαστεί με τα συναισθήματά της και να αποφασίσει πώς θα βρει τον δικό της δρόμο προς την ευτυχία.
Σκηνοθεσία:
Elene Naveriani
Κύριοι Ρόλοι:
Eka Chavleishvili … Etero
Temiko Chichinadze … Murman
Lia Abuladze … Natela
Piqria Niqabadze … Nino
Tamar Mdinaradze … Londa
Anka Khurtsidze … Tsisana
Κεντρικό Επιτελείο:
Σενάριο: Nikoloz Mdivani, Elene Naveriani
Παραγωγή: Ketie Danelia, Thomas Reichlin, Britta Rindelaub
Φωτογραφία: Agnesh Pakozdi
Μοντάζ: Aurora Vogeli
Σκηνικά: Teo Baramidze
Κοστούμια: Nino Injia
Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Πολύ θετική.
Τίτλοι
- Αυθεντικός Τίτλος: Shashvi Shashvi Maq’vali
- Ελληνικός Τίτλος: Μαύρος Κότσιφας, Μαύρο Βατόμουρο
- Διεθνής Τίτλος: Blackbird Blackbird Blackberry
Σεναριακή Πηγή
- Μυθιστόρημα: Shashvi Shashvi Maq’vali της Tamta Melashvili.
Κύριες Διακρίσεις
- Βραβείο καλύτερης ταινίας στο φεστιβάλ του Σαράγιεβο.
- Υποψήφιο για γυναικεία ερμηνεία (Eka Chavleishvili) στα Ευρωπαϊκά Βραβεία.
Κριτικός: Πάρις Μνηματίδης
Έκδοση Κειμένου: 25/1/2024
Ταυτόχρονα με την ιστορία μιας γυναίκας που αποφασίζει να αποδράσει από τα στεγανά εντός των οποίων την έχει αποκλείσει ο περίγυρός της, το «Μαύρος Κότσιφας, Μαύρο Βατόμουρο» είναι και η φωτογραφία μιας γεωργιανής επαρχίας της οποίας οι άνθρωποι έχουν μείνει πίσω σε επίπεδο νοοτροπίας. Η πλειοψηφία των ανδρών αντιμετωπίζει την εκάστοτε γυναίκα με μια λογική ιδιοκτησίας, και αντίστοιχα η πλειοψηφία των γυναικών, ειδικά όσες δεν ανήκουν στη νεότερη γενιά, αναλώνονται σε μια τοξική επικοινωνία γεμάτη μίσος για το ίδιο το φύλο τους χωρίς να αντικρίζουν με ειλικρίνεια τα υπαρκτά προβλήματα που τις καθηλώνουν. Όταν γίνεται και η αναπόφευκτη σύγκριση με την πρωτεύουσα στα τελευταία λεπτά τότε η εικόνα γίνεται ακόμη πιο ξεκάθαρη. Υπό αυτό το πρίσμα, κι έχοντας στο μυαλό ότι οι εκεί συνθήκες ήταν δεδομένα ακόμη χειρότερες κάποιες δεκαετίες πίσω, είναι απολύτως λογικό ότι η κεντρική ηρωίδα κουβαλάει άσχημα βιώματα ήδη από τα παιδικά της χρόνια που προέρχονται και από το στενό οικογενειακό της περιβάλλον. Οι παλιότεροι είναι δύσκολο να αλλάξουν μυαλά, αυτοί που ζουν τη νιότη τους τώρα έχουν καλές πιθανότητες να ξεφύγουν από τη λούπα λόγω χρονικής απόστασης, και η κεντρική ερώτηση είναι η εξής: για τους «ενδιάμεσους» ηλικιακά υπάρχει ελπίδα άραγε; Η απάντηση στο φινάλε του φιλμ εσκεμμένα δεν είναι οριστική, αν και το «μείγμα» γέρνει περισσότερο προς μια απαισιοδοξία που έχει τις ρίζες της σε εξωτερικούς παράγοντες, όχι σε μια εσωτερική απροθυμία για αλλαγή.
Είναι φορές που ο τρόπος με τον οποίο υπογραμμίζεται η προβληματική θα μπορούσε να είναι λιγότερο κραυγαλέος (κάποιοι από τους διαλόγους με τις γυναίκες του χωριού είναι σαν να αρθρώνουν σχεδόν χωρίς φίλτρο τα νοήματα που βρίσκονται στο επίκεντρο του σεναρίου), όμως το σύνολο βρίσκει τον βηματισμό του όταν εστιάζει στο όχι και τόσο προφανές στις στάσεις του ταξίδι της πρωταγωνίστριάς του προς μια κατανόηση του εαυτού της. Το κείμενο την αγαπάει, αλλά φροντίζει παράλληλα να τη χτίζει με ρεαλισμό με δεδομένους τους περιορισμούς της για λόγους που δεν εξαρτώνται από αυτήν. Έχουν ενδιαφέρον και κάποιες λεπτομέρειες που παρατηρούνται γύρω από την ίδια όσο εξελίσσεται η πλοκή, από το πώς περνάει βαθμιαία σε ένα άλλο στάδιο η σχέση της με το σώμα της μέχρι το πώς φτάνει από κάποιο σημείο κι έπειτα να αξιολογεί τις επαφές της καθημερινής της ζωής εμμέσως πλην σαφώς, από εκεί που κάποτε ήταν όλες αδιάφορα ισοδύναμες μεταξύ τους.
Η Eka Chavleishvili είναι ιδανική στον ρόλο της, όντας ανεπιτήδευτη και πιάνοντας με ευστοχία τις αντιφάσεις μιας γυναίκας που επιθυμεί τη χειραφέτηση αλλά, πέραν και των εξωτερικών εμποδίων, της έχουν εντυπωθεί και αντιλήψεις στο πέρασμα των ετών που την αποτρέπουν από το να αφεθεί ολοκληρωτικά σ’ έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης. Δεν στοχεύει για εκείνες τις πιασάρικες στιγμές που θα εντυπωσιάσουν, αλλά για ένα πορτρέτο με όσο το δυνατόν πιο αληθοφανή χρώματα, και το πετυχαίνει.
Πέρα από το εμφανές φεμινιστικό πρόσημο, το «Μαύρος Κότσιφας, Μαύρο Βατόμουρο» είναι κι ένα ουσιαστικό ψυχογράφημα μιας προσωπικότητας που δεν χωράει απαραίτητα σε αυστηρά οριοθετημένα ταμπελάκια, και γι’ αυτό η διαδρομή της είναι εξαιρετικά ιντριγκαδόρικη. Και πολλά από τα συμπεράσματα που περιέχει μπορούν κάλλιστα να επεκταθούν κι εκτός των συνόρων της Γεωργίας.
Βαθμολογία: