Ο Ρόμπερτ Στρουντ είναι ένας ατίθασος κατάδικος, που αφού σκοτώνει έναν συγκρατούμενο του, καταφέρνει λόγω της μητέρας του να εκτίσει ποινή ισοβίων αντί αυτή της θανατικής. Μεταφέρεται όμως στην απομόνωση, και η ζωή του είναι βαρετή κι απελπιστική. Μια μέρα, θα βοηθήσει ένα απροστάτευτο σπουργιτάκι στην αυλή. Αυτό θα τον οδηγήσει σε μια αλλαγή της στάσης ζωής του, αφού πλέον βλέπει τη φροντίδα πουλιών ως σκοπό της ζωής του. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν αναπτερώνονται και οι κόντρες του με τους επικεφαλής της φυλακής.

Σκηνοθεσία:

John Frankenheimer

Κύριοι Ρόλοι:

Burt Lancaster … Robert Franklin Stroud

Karl Malden … Harvey Shoemaker

Thelma Ritter … Elizabeth McCartney-Stroud

Neville Brand … Bull Ransom

Betty Field … Stella Johnson

Telly Savalas … Feto Gomez

Edmond O’Brien … Tom Gaddis

Hugh Marlowe … Albert Comstock

Whit Bissell … Δρ Ellis

James Westerfield … Jess Younger

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Guy Trosper

Παραγωγή: Stuart Millar, Guy Trosper

Μουσική: Elmer Bernstein

Φωτογραφία: Burnett Guffey

Μοντάζ: Edward Mann

Σκηνικά: Fernando Carrere

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Θετική.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Birdman of Alcatraz
  • Ελληνικός Τίτλος: Ο Βαρυποινίτης του Αλκατράζ

Σεναριακή Πηγή

  • Βιβλίο: Birdman of Alcatraz του Thomas E. Gaddis.

Κύριες Διακρίσεις

  • Υποψήφιο για Όσκαρ πρώτου αντρικού ρόλου (Burt Lancaster), δεύτερου αντρικού ρόλου (Telly Savalas), δεύτερου γυναικείου ρόλου (Thelma Ritter) και φωτογραφίας.
  • Υποψήφιο για Χρυσή Σφαίρα πρώτου αντρικού ρόλου (Burt Lancaster) σε δράμα, και δεύτερου αντρικού ρόλου (Telly Savalas).
  • Υποψήφιο για Bafta ξένου ηθοποιού (Burt Lancaster).
  • Συμμετοχή στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ Βενετίας. Βραβείο αντρικής ερμηνείας (Burt Lancaster) και βραβείο San Giorgio.

Παραλειπόμενα

  • Βασίζεται μεν στην αληθινή περίπτωση του Robert Stroud, αλλά το σενάριο έχει αλλοιώσει κατά πολύ την ιστορία του. Μια αισθητή διαφορά ήταν πως ο Stroud είχε τα πουλιά στις φυλακές του Λίβενγουορθ, μια και στο Αλκατράζ δεν του επέτρεψαν κάτι παρόμοιο. Με τη δημοτικότητα όμως που πήρε μέσω της ταινίας, έγινε ο δεύτερος πλέον διάσημος τρόφιμος φυλακών, μετά μόνο από τον Al Capone.
  • Ο ομοσπονδιακός διευθυντής των αμερικανικών φυλακών James V. Bennett διαμαρτυρήθηκε έντονα για την ύπαρξη της ταινίας, και έφτασε μέχρι τα γραφεία της Twentieth-Century Fox για να αποτρέψει τη δημιουργία της. Κι ενώ τα κατάφερε, η United Artists ήρθε για να αναπληρώσει το κενό στη χρηματοδότηση.
  • Αυτό επρόκειτο να είναι το αμερικανικό ντεμπούτο του Charles Crichton, αλλά ο βρετανός δημιουργός δεν τα βρήκε με τον Burt Lancaster, και αντικαταστάθηκε. Μαζί του αντικαταστάθηκε και ο Strother Martin με τον Leo Penn, με τον Penn όμως να κόβεται τελείως στο μοντάζ.
  • Τα εξωτερικά πλάνα από το αληθινό Αλκατράζ πάρθηκαν με ρίσκο του παραγωγού και δίχως κάποια άδεια από τις αμερικανικές αρχές. Τα εσωτερικά βέβαια ήταν εντός των Columbia Studios.
  • Αν και βασικός υπεύθυνος για την εκπαίδευση των πουλιών ήταν ο Ray D. Berwick, ο πρωταγωνιστής είχε πει ότι είχαν εκπαιδευτεί από δύο Ιάπωνες.
  • Ο Thomas E. Gaddis πέρασε από δοκιμαστικό με την προοπτική να ερμηνεύσει τον εαυτό του. Ο συγγραφέας βρίσκονταν σε στενή συνεργασία με την παραγωγή, διατελώντας ως τεχνικός σύμβουλος.
  • Κατά το πρώτο μοντάζ που παραδόθηκε, το φιλμ διαρκούσε 4μιση ώρες.
  • Ο δεσμοφύλακας του Αλκατράζ James F. Maroney παρακολούθησε σε ειδική προβολή την ταινία, απορρίπτοντας το αίτημα της United Artists για παρουσίαση του φιλμ στους τρόφιμους του ιδρύματος. Ο Maroney τούς δήλωσε πως βρήκε την ταινία ενδιαφέρουσα αλλά μη ρεαλιστική, και ότι είναι καλύτερο για τους τρόφιμους να ψυχαγωγούνται παρά να βλέπουν κάτι που τους θυμίζει την παρούσα κατάσταση τους.
  • Μπορεί ο Lancaster να συνδύασε την προώθηση του φιλμ με το αίτημα για απονομή χάρης στον επί 54 έτη έγκλειστο σε φυλακές Robert Stroud, το 1963 όμως ο Stroud πέθανε σε ηλικία 73ών χρονών.

Γκαλερι φωτογραφιων

14 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *