Αστερίξ & Οβελίξ στη Βρετανία
- Astérix & Obélix: Au Service de Sa Majesté
- Asterix and Obelix: God Save Britannia
- 2012
- Γαλλία
- Γαλλικά
- Εποχής, Κωμωδία, Οικογενειακή, Περιπέτεια, Φαντασίας
- 18 Οκτωβρίου 2012
Οι ένδοξες ρωμαϊκές λεγεώνες, οδηγημένες από τον Καίσαρα, έχουν εισβάλλει στη Βρετανία. Ένα μόνο χωριό εξακολουθεί να αντιστέκεται, αλλά οι δυνάμεις του έχουν αρχίσει να εξασθενούν. Η βασίλισσα των Βρετανών στέλνει τον έμπιστο αξιωματικό της Αντικλίμαξ στη Γαλατία, για να ζητήσει βοήθεια από ένα άλλο χωριό, φημισμένο για τη γενναία του αντίσταση στους Ρωμαίους. Στο μεταξύ, ο Αστερίξ κι ο Οβελίξ έχουν αναλάβει μια ευαίσθητη αποστολή: να κάνουν άντρα τον Γιακλωτσίξ, τον μπελαλή ανιψιό του αρχηγού, που έχει το μυαλό του μόνο στα κορίτσια και τη μουσική. Όταν ο Αντικλίμαξ τούς περιγράφει την απελπιστική κατάσταση, οι Γαλάτες του δίνουν ένα βαρέλι με το διάσημο μαγικό τους φίλτρο και ο Αστερίξ κι ο Οβελίξ τον συνοδεύουν πίσω στην πατρίδα του, σέρνοντας μαζί και τον Γιακλωτσίξ. Έξαλλος, ο Καίσαρας αποφασίζει να επιστρατεύσει τους Νορμανδούς ως μισθοφόρους, για να συντρίψουν τους Βρετανούς μια και καλή. Στο Λονδίνιουμ, ο Γιακλωτσίξ ερωτεύεται την Οφηλία, την αξιαγάπητη αρραβωνιαστικιά του Αντικλίμαξ, ενώ ο Οβελίξ γοητεύεται από τη δασκάλα της. Με την προσοχή τους αποσπασμένη από την αποστολή, οι ήρωες μας χάνουν το βαρέλι και ο Γιακλωτσίξ πέφτει αιχμάλωτος των Νορμανδών. Σύντομα Γαλάτες, Βρετανοί, Νορμανδοί και Ρωμαίοι μπλέκονται σ’ ένα τρελό κυνηγητό για ν’ αποκτήσουν το μαγικό φίλτρο, από το οποίο εξαρτάται η σωτηρία ενός έθνους…
Σκηνοθεσία:
Laurent Tirard
Κύριοι Ρόλοι:
Edouard Baer … Asterix
Gerard Depardieu … Obelix
Valerie Lemercier … Δις Macintosh
Guillaume Gallienne … Jolitorax
Vincent Lacoste … Goudurix
Charlotte Le Bon … Ophelia
Fabrice Luchini … Jules Cesar
Catherine Deneuve … βασίλισσα Cordelia
Gerard Jugnot … καπετάνιος πειρατής
Jean Rochefort … Lucius Fouinus
Dany Boon … Tetedepiaf
Bouli Lanners … Grossebaf
Francois Damiens … Dactilograf
Michel Duchaussoy … Abraracourcix
Κεντρικό Επιτελείο:
Σενάριο: Laurent Tirard, Gregoire Vigneron
Παραγωγή: Olivier Delbosc, Marc Missonnier
Μουσική: Klaus Badelt
Φωτογραφία: Catherine Pujol, Denis Rouden
Μοντάζ: Valerie Deseine
Σκηνικά: Francoise Dupertuis
Κοστούμια: Pierre-Jean Larroque
Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Μέτρια.
Τίτλοι
- Αυθεντικός Τίτλος: Asterix & Obelix: Au Service de Sa Majeste
- Ελληνικός Τίτλος: Αστερίξ & Οβελίξ στη Βρετανία
- Διεθνής Τίτλος: Asterix and Obelix: God Save Britannia
- Διεθνής Εναλλακτικός Τίτλος: Asterix and Obelix: On Her Majesty`s Secret Service
- Εναλλακτικός Ελλ. Τίτλος: Αστερίξ και Οβελίξ στη Βρετανία
Άμεσοι Σύνδεσμοι
- Ο Αστερίξ στη Χώρα των Βρετανών (1986)
- Αστερίξ & Οβελίξ Εναντίον Καίσαρα (1999)
- Αστερίξ & Οβελίξ: Επιχείρηση Κλεοπάτρα (2002)
- Ο Αστερίξ στους Ολυμπιακούς Αγώνες (2008)
- Αστερίξ και Οβελίξ στο Δρόμο για την Κίνα (2023)
Σεναριακή Πηγή
- Κόμικς: Asterix in Britain και Asterix and the Normans των Rene Goscinny, Albert Uderzo.
Παραλειπόμενα
- Βασισμένο στα κόμικς Ο Αστερίξ και οι Βρετανοί (1965) και Ο Αστερίξ και οι Νορμανδοί (1966). Σε σχέση με το πρώτο αλλάζει ο βασιλιάς της Βρετανίας σε βασίλισσα, ενώ η φυλή του Αντικλίμαξ γίνονται Σκοτσέζοι με κιλτ. Κυριότερο δάνειο από το δεύτερο είναι ο χαρακτήρας του Γιακλωτσίξ.
- Ο Depardieu ως Οβελίξ έγινε εδώ ο μόνος που παρέμεινε στον χαρακτήρα του και στις 4 ταινίες.
- Αντίθετα με τις άλλες ταινίες της ζωντανής σειράς, αυτή δεν τα κατάφερε στα ταμεία, δίνοντας προσωρινό φινάλε στη σειρά (το επόμενο Αστερίξ ήταν πάλι κινούμενα σχέδια). Το φιλμ κόστισε 61 εκατομμύρια δολάρια, και εισέπραξε ακριβώς 61,3.
- Η ταινία βγήκε και τρισδιάστατη.
Κριτικός: Γιώργος Δαβίτος
Έκδοση Κειμένου: 18/10/2012
Ο Αστερίξ έχει απολαύσει μια υγιή ζωή στη μεγάλη οθόνη. Η γαλλική εταιρεία animation Dargaud γύρισε μια σειρά από ταινίες κινουμένων σχεδίων [Ο Αστερίξ Επιτίθεται Εναντίον των Βαρβάρων (1967), Αστερίξ και Κλεοπάτρα (1968), Ο Αστερίξ και τα Τρελά Κατορθώματα του (1976), Ο Αστερίξ Λεγεωνάριος Μονομάχος (1985), Ο Αστερίξ στη Χώρα των Βρετανών (1986) και Ο Αστερίξ στη Μεγάλη Μάχη (1989)]. Υπάρχουν επίσης δύο ακόμα ταινίες κινουμένων σχεδίων από άλλες εταιρείες [Αστερίξ και οι Ινδιάνοι (1994) και Ο Αστερίξ και οι Βίκινγκς (2006)], ενώ τα τελευταία χρόνια έχει γυριστεί μια σειρά από live-action ταινίες, η οποία μετά τα Αστερίξ και Οβελίξ Εναντίον Καίσαρα (1999), Αστερίξ & Οβελίξ: Επιχείρηση Κλεοπάτρα (2002), Ο Αστερίξ στους Ολυμπιακούς Αγώνες (2008) φτάνει αισίως στην τέταρτη συνέχεια, με το Αστερίξ και Οβελίξ στη Βρετανία…
Οι νέες περιπέτειες του Αστερίξ στη μεγάλη οθόνη αποτελούν σίγουρα μια αναβάθμιση από την προηγούμενη ανέμπνευστη ταινία, αλλά και πάλι δεν μπορείς να πεις ότι τα καταφέρνουν περίφημα. Βασιζόμενη, αρκούντως, στα κόμικ «Ο Αστερίξ και οι Βρετανοί» και «Ο Αστερίξ και οι Νορμανδοί», η ταινία διαπράττει ένα μεγάλο ατόπημα. Στο μεγαλύτερο μέρος της αποτελεί μια απλή αναπαραγωγή των κόμικ στα οποίο βασίζεται. Όπως και να το κάνουμε, όμως, άλλο οι δυνατότητες του γραπτού λόγου κι άλλο το σινεμά. Όπως, επίσης, άλλο Goscinny και Uderzo και άλλο Tirard και Vigneron. Για να θεωρηθεί μια μεταφορά επιτυχημένη απαιτείται η προσθήκη κάτι ξεχωριστού που θα κρατήσει το ενδιαφέρον όλων των θεατών, συμπεριλαμβανόμενου κι αυτών που έχουν διαβάσει τα κόμικ και γνωρίζουν ήδη την υπόθεση.
Είναι, λοιπόν, αναγκαία η ύπαρξη έξυπνου χιούμορ. Κάτι που μονό το δεύτερο μέρος της σειράς κατάφερε να ενσωματώσει πανέξυπνα στο σενάριο του. Εδώ, το φιλμ διαθέτει μια-δυο εκλάμψεις έξυπνου χιούμορ (όπως η αλά Clockwork Orange εκμάθηση αγγλικού σαβουάρ-βιβρ), ενώ άλλες, παρόλο που αρχικά βγάζουν γέλιο (όπως η αγγλική προφορά), τις τραβά από τα μαλλιά μέσα στα 100 και λεπτά που διαρκεί. Κι επειδή το στοιχειό του εμπνευσμένου χιούμορ λείπει, ο σκηνοθέτης αφήνει τα ινία της ταινίας του εξολοκλήρου στους ηθοποιούς του. Ο γνωστός και μη εξαιρετέος Gerard Depardieu επιστρέφει για άλλη μια φορά στον ρόλο του απολαυστικού Οβελίξ, ενώ ο Αστερίξ, μετά τους Christian Clavier και Clovis Cornillac, βρίσκει στον Edouard Baer τον καλύτερο ενσαρκωτή του. Οι αληθινοί, όμως, σταρ της ταινίας είναι οι έξης τρεις: ο Vincent Lacoste, ο οποίος παίζει άψογα έναν μπλαζέ, γοητευτικό έφηβο, εντελώς αδιάφορο για το ότι συμβαίνει. Ο Guillaume Gallienne που δίνει κυριολεκτικά ρέστα ως ευγενής κι ατάραχος Άγγλος που κατά βάθος αδυνατεί να εξωτερικεύσει τα συναισθήματά του. Και τέλος, η μια και μοναδική, αξεπέραστη Valerie Lemercier που αν δεν ήταν κι αυτή, η ταινία θα έχανε σίγουρα ένα αστεράκι.
Εντέλει, η τέταρτη ταινία της σειράς που είναι, φυσικά, γυρισμένη σε 3D, διαθέτει κάποιες χαριτωμενιές με τις οποίες θα γελάσετε, σαν σύνολο όμως είναι πράγματα που έχουμε ξαναδεί, αλλά και γνωρίζουμε λόγω κόμικ, ειπωμένα κλασσικά και λίγο ανέμπνευστα.
Βαθμολογία:
Κριτικός: Χάρης Καλογερόπουλος
Έκδοση Κειμένου: 15/12/2013
Μετά τα υποτονικά φιλμ πάνω στα διάσημα κόμικ των Ιντερζό-Γκοσινί, που ακολούθησαν το ωραίο πρώτο («Ο Αστερίξ και η Κλεοπάτρα»), οι παραγωγοί κι ο σκηνοθέτης Λοράν Τιράρ («Le Petit Nicolas») βρίσκουν τον σωστό τόνο. Τρελή σάτιρα της βρετανικής κουλτούρας (παίρνουν σβάρνα και τους Γάλλους, βεβαίως), αναφορές σε σύγχρονα προβλήματα λαθρομετανάστευσης και διαφθοράς σε φάση οικονομική κρίσης και δέσιμο της όλης αφήγησης με ωραίο, νευρικό μοντάζ. Πάντα με τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ ως Οβελίξ, τον Εντουάρντ Μπαέρ ως Αστερίξ και τη… μάλλον εκτός τόπου και χρόνου Κατρίν Ντενέβ ως βασίλισσα της Αγγλίας. Η μέτρια εισπρακτική επιτυχία της ταινία μάλλον ήταν αυτή που ώθησε τους παραγωγούς να επιστρέψουν τη σειρά στο κινούμενο σχέδιο.
Βαθμολογία: