Τα παιδιά των μεταναστών οδηγούνται στο κρατητήριο, όταν ο συντηρητικός κυβερνήτης της πολιτείας εκδίδει μια εκτελεστική διαταγή σύλληψής τους. Όμως, ο εισαγγελέας θα τους δώσει μια εναλλακτική λύση για να γλιτώσουν τη φυλακή: όλες οι κατηγορίες εναντίον τους θα καταπέσουν, εάν συναινέσουν στην παροχή βοήθειας σε ηλικιωμένους που φιλοξενούνται σε έναν οίκο ευγηρίας. Οι νεαροί και οι κοπέλες αναγκάζονται να συμφωνήσουν, αλλά σύντομα θα διαπιστώσουν πως κάτι δεν πάει καθόλου καλά σ’ αυτό το παράξενο γηροκομείο, όπου συμβαίνουν σημεία και τέρατα…

Σκηνοθεσία:

Diego Hallivis

Κύριοι Ρόλοι:

Jorge Lendeborg Jr. … JP

Jenna Ortega … Camila

Allen Maldonado … Big Mac

Eric Dane … Eddie

Brett Cullen … Harper Finn

Jorge Diaz … Chris

Yumarie Morales … Lily

Ileana Wilson … Greta

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Diego Hallivis, Julio Hallivis

Παραγωγή: Diego Hallivis, Julio Hallivis, Andres Rosende

Μουσική: Nima Fakhrara

Φωτογραφία: Unax Mendia

Μοντάζ: Alex Marquez

Σκηνικά: Monica Ausin

Κοστούμια: Nerea Torrijos

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Μέτρια.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: American Carnage
  • Ελληνικός Τίτλος: American Carnage

Παραλειπόμενα

  • Επειδή οι δημιουργοί θέλησαν μέσω της ταινίας να περάσουν ένα μήνυμα υπέρ των δικαιωμάτων των μεταναστών, δανείστηκαν τον τίτλο τους μέσα από ρατσιστική προεκλογική ομιλία του Donald Trump.
  • Προβλήθηκε σε ελάχιστες χώρες σε μεγάλη οθόνη, ενώ στη χώρα του, τις ΗΠΑ, πήρε μια πολύ μικρή διανομή.

Κριτικός: Ορέστης Μαλτέζος

Έκδοση Κειμένου: 9/11/2023

Δεν χρειάζεται να παρατηρήσει κανείς το πόστερ του “Εμείς” που κρέμεται στον τοίχο της κρεβατοκάμαρας του πρωταγωνιστή για να αντιληφθεί άμεσα ότι το “American Carnage” χρωστάει την ύπαρξή του στο σινεμά του Jordan Peele. Η χαρακτηριστική προσέγγιση του Peele σε καίρια κοινωνικοπολιτικά ζητήματα της Αμερικής αναπαράγεται ατέχνως σε βαθμό κακουργήματος αφού τίποτα αλληγορικό δεν υπάρχει στο σενάριο των αδερφών Hallivis, ενώ το εμποτισμένο σαρδόνιο χιούμορ που τοποθετούσε τον τρόμο σε ένα ακραία ρεαλιστικό πλαίσιο παρά το φανταστικό κομμάτι της ιστορίας, εδώ αντικαθίσταται από ατυχείς γραπτές απόπειρες ατακών που μεταφέρουν την ταινία στο είδος του exploitation στην πιο κακόγουστη και παράλογη έκφανσή του.

Μετά από μια πετυχημένη πρώτη πράξη χάρη στην in-your-face αμεσότητά της σε όσα παρουσιάζει για τον υπερεθνικισμό, το επίπονο στοιχείο που κινεί το ενδιαφέρον χάνεται μέσα σε δευτερόλεπτα όταν η δράση της ταινίας τοποθετείται μέσα στον οίκο ευγηρίας και το εξωφρενικό καλύπτει κάθε της διάσταση. Από τους χαρακτήρες που επαναλαμβάνουν μονομανώς τη μανιέρα που έχουν εφεύρει οι Hallivis για τον καθένα μέχρι την άνευρη απόπειρα δημιουργίας σασπένς, τα πάντα κινούνται στο άκρο του καλού-κακού χωρίς καμία δυνατότητα να εμπλακεί ο θεατής σε όσα συμβαίνουν, αφού εξ ορισμού η ταινία δεν αφήνει περιθώριο να λειτουργήσει το μυστήριο της ιστορίας. Όλα είναι προαποφασισμένα από τους Hallivis και, ειλικρινά, προβλέψιμα άμα τη εμφανίσει.

Δεν είναι οι επιλογές των Hallivis που αποδυναμώνουν την ταινία, αφού τις έχουμε δει στο παρελθόν να αξιοποιούνται άριστα σε ανάλογες ταινίες, αλλά η έλλειψη ουσιαστικής έμπνευσης. Παρά την αρκετά μικρή διάρκεια της ταινίας, είναι εμφανής ο κόπος να γεμίσει η πλοκή με σκηνές και να εκμαιεύσει περιεχόμενο, το σατανικό σχέδιο εξελίσσεται με το στανιό με τον πιο περίπλοκο τρόπο, τη στιγμή που θα ήταν αρκετά απλό να διεξαχθεί (αλλά όπως είπαμε, κάπως έπρεπε να γεμίσει η πλοκή…), ενώ το μεταφυσικό κομμάτι εντάσσεται εξίσου αυθαίρετα και ανεξήγητα.

Το “American Carnage”, από όπου και να το πιάσεις, αφήνει την αίσθηση ενός ανελέητου κοπιαρίσματος σε κάθε επίπεδο, είτε πρόκειται για τύπους χαρακτήρων είτε στιλιστικών επιλογών. Δεν είναι τυχαίο που παρά το καίριο ζήτημα του εθνικισμού που χρησιμοποιεί ευθέως, δεν μπορεί να προκαλέσει την παραμικρή σκέψη πέρα από ένα 90λεπτο ανούσιας θέασης που θα αξιοποιούταν καλύτερα στο λιγότερο πετυχημένο επεισόδιο “Black Mirror”.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

16 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *