Ο νεαρός στρατιώτης Πάουλ Μπούμερ βρίσκεται μαζί με μια παρέα συμμαθητών του από τα θρανία στα χαρακώματα, στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου θα ζήσουν τη φρίκη του θανάτου και τη σκληρή πραγματικότητα της μάχης, τη διάψευση των προσδοκιών τους και την προδοσία. Ωστόσο, οι νεαροί στρατιώτες της γερμανικής “σιδηράς νεολαίας” στέκονται στις θέσεις τους, υπακούουν εντολές, σκοτώνουν για να επιβιώσουν, έτοιμοι να θυσιάσουν τη ζωή τους σε έναν πόλεμο που δεν καταλαβαίνουν.

Σκηνοθεσία:

Lewis Milestone

Κύριοι Ρόλοι:

Lew Ayres … Paul Baumer

Louis Wolheim … Stanislaus ‘Kat’ Katczinsky

John Wray … Himmelstoss

Arnold Lucy … καθηγητής Kantorek

Ben Alexander … Franz Kemmerich

William Bakewell … Albert Kropp

Harold Goodwin … Detering

G. Pat Collins … υπολοχαγός Bertinck

Beryl Mercer … Κα Baumer

Edwin Maxwell … Κος Baumer

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Maxwell Anderson, George Abbott, Del Andrews

Στόρι: C. Gardner Sullivan

Παραγωγή: Carl Laemmle Jr.

Φωτογραφία: Arthur Edeson

Μοντάζ: Edgar Adams

Σκηνικά: Charles D. Hall, William R. Schmidt

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Πολύ θετική.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: All Quiet on the Western Front
  • Ελληνικός Τίτλος: Ουδέν Νεώτερον από το Δυτικόν Μέτωπον
  • Εναλλακτικός Ελλ. Τίτλος: Ουδέν Νεότερο από το Δυτικό Μέτωπο

Άμεσοι Σύνδεσμοι

Σεναριακή Πηγή

  • Μυθιστόρημα: All Quiet on the Western Front του Erich Maria Remarque.

Κύριες Διακρίσεις

  • Όσκαρ καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας. Υποψήφιο για σενάριο και φωτογραφία.

Παραλειπόμενα

  • Το 2008 ψηφίστηκε από 1500 ανθρώπους της αμερικανικής βιομηχανίας του κινηματογράφου ως η 7η καλύτερη επική αμερικανική ταινία όλων των εποχών.
  • Άμεση κινηματογραφική μεταφορά του διάσημου βιβλίου του 1929. Οι διαφορές ανάμεσα στα δύο έργα είναι ελάχιστες.
  • Η ZaSu Pitts είχε ολοκληρώσει τις σκηνές της ως η μητέρα του Πάουλ, αλλά στις δοκιμαστικές προβολές όλοι γελούσαν με την εμφάνιση της, μια και την είχαν συνηθίσει μόνο σε κωμικούς ρόλους. Αυτοί ήταν και οι μόνοι που την είδαν ποτέ να ερμηνεύει τον ρόλο, αφού οι σκηνές της γυρίστηκαν ξανά δίχως εκείνη.
  • Το φιλμ γυρίστηκε με δύο κάμερες, η μία δίπλα στην άλλη. Η μία τραβούσε την ομιλούσα εκδοχή, ενώ η άλλη μία εκδοχή δίχως τους διαλόγους για τη διεθνή διανομή (όπου υπάρχουν οι καρτέλες μιας βωβής ταινίας). Σε αυτή τη δεύτερη ακούγεται μουσική από τους Sam Perry και Heinz Roemheld, ενώ το μοντάζ ήταν του Milton Carruth.
  • Πολλοί γερμανοί βετεράνοι του Α’ Παγκοσμίου ζούσαν τότε στο Λος Άντζελες, και χρησιμοποιήθηκαν είτε ως κομπάρσοι είτε ως σύμβουλοι παραγωγής.
  • Συνολικά 2000 κομπάρσοι υπάρχουν στην ταινία. Ανάμεσα τους ήταν ο μελλοντικά διάσημος σκηνοθέτης Fred Zinnemann, που όμως απολύθηκε λόγω αυθάδειας.
  • Πρώτα έκανε πρεμιέρα η διεθνής εκδοχή στο Λος Άντζελες, με την ομιλούσα να βγαίνει 8 ημέρες μετά. Οι επανεκδόσεις υπολείπονταν όλες σε χρόνο διάρκειας, με τον Lewis Milestone, πριν φύγει από τη ζωή το 1980, να ζητά από τη Universal να αποκαταστήσει την ταινία του. Αυτό έγινε δύο δεκαετίες αργότερα από τη βιβλιοθήκη του κογκρέσου.
  • Λόγω των αντιπολεμικών και αντι-γερμανικών μνημάτων, ο Αδόλφος Χίτλερ και το ναζιστικό κόμμα αναθεμάτισαν το φιλμ. Μετά την πρεμιέρα του στο Βερολίνο, ναζιστές υπό την ηγεσία του Joseph Goebbels σαμπόταραν τις προβολές με διάφορους τρόπους (αμπούλες βρώμας, σκόνη φτερνίσματος, λευκά ποντίκια). Η κλιμάκωση των επεισοδίων ήρθε με την επίθεση επί θεατών που θεωρούσαν Εβραίους, αποκαλώντας το φιλμ ως “εβραϊκό”. Οι ναζί πέτυχαν τον στόχο τους, και η ταινία κατέβηκε από τις αίθουσες. Μία μικρότερη εκδοχή κατάφερε να βγει το 1933, λίγο πριν όμως οι ναζί πάρουν την εξουσία και απαγορεύσουν δια νόμου την προβολή της. Στη Γερμανία η ταινία προβλήθηκε ξανά μόλις το 1952.
  • Σε Ιταλία και Αυστρία η απαγόρευση προβολής κράτησε μέχρι και τη δεκαετία του 1980. Απαγορεύσεις έγιναν και σε Γαλλία και Αυστραλία (Βικτόρια).
  • Το 1937 κυκλοφόρησε ένα ελάχιστα πετυχημένο σίκουελ (The Road Back), που βασίζονταν με τη σειρά του στη μυθιστορηματική συνέχεια του Erich Maria Remarque από το 1930.

Μουσικά Παραλειπόμενα

  • Στην ομιλούσα εκδοχή δεν αναφέρεται κανένας συνθέτης, αλλά ήταν ο David Broekman υπεύθυνος για τη μουσική επιμέλεια.

Γκαλερι φωτογραφιων

24 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *