Αλαντίν
- Aladdin
- 1992
- ΗΠΑ
- Αγγλικά
- Κινούμενα Σχέδια, Κωμωδία, Μιούζικαλ, Οικογενειακή, Περιπέτεια, Φαντασίας
- 10 Δεκεμβρίου 1993
Στα βάθη της μαγευτικής πόλης της Βαγδάτης, ένας αλητάκος με το όνομα Αλαντίν και η πονηρή μαϊμού του, ο Αμπού, παλεύουν να σώσουν την πριγκίπισσα Γιασμίν. Η ζωή του Αλαντίν αλλάζει όταν εντελώς τυχαία τρίβει ένα παλιό λυχνάρι απ’ όπου ελευθερώνεται ένα γλυκύτατο Τζίνι, το οποίο υπακούοντας τις εντολές του νέου αφεντικού, τον μετατρέπει σε πρίγκιπα. Αλλά ο μέγας βεζίρης Τζαφάρ και ο δολοπλόκος παπαγάλος του, ο Ιάγος, θέλουν να κλέψουν το λυχνάρι και τις δυνάμεις που αυτό κρύβει. Ο Αλαντίν τώρα για να μπορέσει να τους νικήσει και να κερδίσει την καρδιά της Γιασμίν, πρέπει να αποδείξει ότι είναι πρίγκιπας εκεί που μετράει περισσότερο… στην καρδιά.
Σκηνοθεσία:
Ron Clements
John Musker
Κύριοι Ρόλοι:
Scott Weinger … Aladdin (φωνή)
Robin Williams … Genie (φωνή)
Linda Larkin … πριγκίπισσα Jasmine (φωνή)
Jonathan Freeman … μέγας βεζίρης Jafar (φωνή)
Frank Welker … Abu (φωνή)
Gilbert Gottfried … Iago (φωνή)
Douglas Seale … ο σουλτάνος (φωνή)
Κεντρικό Επιτελείο:
Σενάριο: Ron Clements, John Musker, Ted Elliott, Terry Rossio
Στόρι: Burny Mattinson, Roger Allers, Daan Jippes, Kevin Harkey, Sue C. Nichols, Francis Glebas, Darrell Rooney, Larry Leker, James Fujii, Kirk Hanson, Kevin Lima, Rebecca Rees, David S. Smith, Chris Sanders, Brian Pimental, Patrick A. Ventura
Παραγωγή: Ron Clements, John Musker
Μουσική: Alan Menken
Μοντάζ: H. Lee Peterson
Σκηνικά: Richard Vander Wende
Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Πολύ θετική.
Τίτλοι
- Αυθεντικός Τίτλος: Aladdin
- Ελληνικός Τίτλος: Αλαντίν
Άμεσοι Σύνδεσμοι
- Η Επιστροφή του Τζαφάρ (1994)
- Ο Αλαντίν και ο Βασιλιάς των Κλεφτών (1996)
- Αλαντίν: Οι Νέες Περιπέτειες (2015)
- Αλαντίν (2019)
Σεναριακή Πηγή
- Παραμύθι (χαρακτήρες): Aladdin and the Magic Lamp (από τις Χίλιες και Μία Νύχτες).
Κύριες Διακρίσεις
- Όσκαρ μουσικής και τραγουδιού (A Whole New World). Υποψήφιο για τραγούδι (Friend Like Me), ήχο και ηχητικά εφέ.
- Χρυσή Σφαίρα μουσικής και τραγουδιού (A Whole New World). Υποψήφιο για καλύτερη ταινία (μιούζικαλ/κωμωδία), και τραγουδιού (Friend Like Me και Prince Ali). Ειδικό βραβείο για τη φωνή του Robin Williams.
- Υποψήφιο για Bafta μουσικής και ειδικών εφέ.
- Καλύτερη ταινία στα Annie, τα βραβεία των κινουμένων σχεδίων.
Παραλειπόμενα
- Τεχνική: Παραδοσιακό Σχέδιο
- 31η ταινία κινουμένων σχεδίων για την Disney, και τέταρτη από την εποχή της επονομαζόμενης αναγέννησης της.
- Η ιδέα έπεσε πρώτα από τον στιχουργό Howard Ashman το 1988, και το σενάριο πέρασε από πάρα πολλά στόρι μέχρι να εγκριθεί από το αφεντικό της εταιρίας, τον Jeffrey Katzenberg.
- Ο σχεδιασμός των περισσότερων χαρακτήρων βασίστηκε στη δουλειά του καρικατουρίστα Al Hirschfeld, λόγω των ομοιοτήτων που είχε αυτή με την αραβική καλλιγραφία. Εξαίρεση από τους βασικούς ήρωες αποτελούσε ο Τζαφάρ, όπου ο σχεδιαστής Andreas Deja ήθελε να ξεχωρίζει στο κοντράστ από τους υπόλοιπους.
- Ο Robin Williams πληρώθηκε τα στάνταρ συμφωνηθέντα της Ένωσης Ηθοποιών, μόλις 75 χιλιάδες δολάρια, αντί των 8 εκατομμυρίων δολαρίων που ζήτησε, υπό την προϋπόθεση ότι το όνομα του δεν θα ανακατευτεί στη διαφήμιση της ταινίας, και ο χαρακτήρας του τζίνι δεν θα καταλαμβάνει πάνω από 25% της οποιαδήποτε οπτικής αναφοράς στο φιλμ. Βέβαια, ενώ η Disney συμφώνησε, στη μεν αφίσα αυτό το “25” είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από κάθε άλλον ήρωα που εμφανίζεται, ενώ η φωνή του τζίνι υπήρχε σε όλα τα διαφημιστικά, και ακόμα χειρότερα ήταν αυτό που έγινε κούκλα και πρόσφερε μεγάλα παράλληλα κέρδη στην εταιρία. Η δυσφορία του Williams ήταν έντονη, ενώ και η κίνηση της Disney να του προσφέρει έναν πίνακα του Pablo Picasso αξίας ενός εκατομμυρίου δολαρίων, δεν διόρθωσε πολλά. Ως εκ τούτου, ο δημοφιλής ηθοποιός δεν συμφώνησε να επιστρέψει στα σίκουελ.
- Θρίαμβος στα ταμεία, με έσοδα 504,1 εκατομμύρια δολάρια, κι ενώ η ταινία κόστισε 28. Ήταν και η πλέον εμπορική της χρονιάς της.
- Και στα ελληνικά, με τις φωνές των: Ζανό Ντάνιας (Τζίνι), Χρήστος Στασινόπουλος (Αλαντίν), Κατερίνα Γιαμαλή (Γιασμίν), Σπύρος Κωνσταντόπουλος (σουλτάνος), Νίκος Πόγκας (Τζαφάρ), Σπύρος Μπιμπίλας (Ιάγκο), Τάκης Καρνάτσος (πραγματευτής-αφηγητής), Ακίνδυνος Γκίκας, Ηλίας Ζερβός, Γιάννης Καλατζόπουλος, Λουΐζα Μητσάκου, Κώστας Τριανταφυλλόπουλος. Σκηνοθετική επιμέλεια: Δημήτρης Κουζούπης. Μετάφραση/Στίχοι: Τάκης Καρνάτσος.
Μουσικά Παραλειπόμενα
- Ο Alan Menken στη μουσική και οι Howard Ashman, Tim Rice στους στίχους έγραψαν 14 τραγούδια για την ταινία, από τα οποία χρησιμοποιήθηκαν τα 5. Τη μεγαλύτερη επιτυχία την έκανε το ντουέτο A Whole New World με τις φωνές των Peabo Bryson και Regina Belle (βραβείο Grammy καλύτερου τραγουδιού της χρονιάς), κι ενώ στην ταινία ακούγεται από τους Brad Kane, Lea Salonga. Τα υπόλοιπα τραγούδια είναι τα: Arabian Nights (Bruce Adler), One Jump Ahead (Brad Kane), Friend Like Me (Robin Williams) και Prince Ali (Robin Williams).
- Τελευταία δουλειά για τον στιχουργό Howard Ashman, που έφυγε από AIDS πριν βγει η ταινία. Ο Tim Rice συνέχισε στη θέση του.
Κριτικός: Σταύρος Γανωτής
Έκδοση Κειμένου: 12/12/2010
Πρόκειται για την τρίτη στην σειρά ταινία από την εποχή της αναγέννησης της Disney, και η επόμενη από την Πεντάμορφη και Τέρας. Πλέον, η εταιρία έχει μπει σε πιο χοντρά χολιγουντιανά κόλπα κι αυτό φαίνεται από την πολύ προσεγμένη δουλειά σε όλα τα επίπεδα. Πέρα από την καλοσχεδιασμένη δράση, τους πολύπλευρους κι άφθονους χαρακτήρες, το έξυπνο και μοντέρνο χιούμορ, υπάρχει μια κιτς αισθητική που η Disney φαντάζει να μην μπορούσε να αποφύγει, απευθυνόμενη πρώτιστα σε δυτικό κοινό. Ποσοστό της επιτυχίας ανήκει στη φωνή του Ρόμπιν Γουίλιαμς ως τζίνι, αλλά και η οπτικοποίηση του τζίνι ως Ρόμπιν Γουίλιαμς. Στην ίδια λογική, ο Αλαντίν είναι ο Τομ Κρουζ και η πριγκίπισσα είναι η Ντέμι Μουρ. Όμως, πέρα από κάποιες αληθινά θεαματικές σκηνές, δεν είναι ό,τι καλύτερο για την εταιρία του Μίκι Μάους, με κάποιες σουρεάλ νότες με το τζίνι να είναι που ξεκολλάνε από τα πολλά τετριμμένα το σενάριο. Μαγικό για τα παιδιά, ενδιαφέρον για τους ενήλικες, αλλά όχι στη δυναμική άλλων δουλειών της ίδιας μαγικής εταιρίας.
Βαθμολογία: