Ο Γιάτσεκ είναι ένας 20χρονος που δεν βρίσκει κανένα νόημα στη ζωή. Περιπλανιέται στην πόλη με τη σκέψη να σκοτώσει κάποιον. Ο Μάριαν, ένας δύσθυμος μεσήλικας οδηγός ταξί, γίνεται τελικά το τυχαίο θύμα του. Ο νέος ζητά από τον ταξιτζή να τον πάει σε μια απομονωμένη τοποθεσία, όπου και δολοφονεί τελικά τον οδηγό εν ψυχρώ…

Σκηνοθεσία:

Krzysztof Kieslowski

Κύριοι Ρόλοι:

Miroslaw Baka … Jacek Lazar

Krzysztof Globisz … Piotr Balicki

Jan Tesarz … Waldemar Rekowski

Zbigniew Zapasiewicz … ο επίτροπος

Krystyna Janda … Dorota

Olgierd Lukaszewicz … Andrzej

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Krzysztof Piesiewicz, Krzysztof Kieslowski

Παραγωγή: Ryszard Chutkowski

Μουσική: Zbigniew Preisner

Φωτογραφία: Slawomir Idziak

Μοντάζ: Ewa Smal

Σκηνικά: Halina Dobrowolska

Κοστούμια: Hanna Cwiklo, Malgorzata Obloza

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Πολύ θετική.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Krotki Film o Zabijaniu
  • Ελληνικός Τίτλος: Μικρή Ιστορία για ένα Φόνο
  • Διεθνής Τίτλος: A Short Film About Killing

Άμεσοι Σύνδεσμοι

Κύριες Διακρίσεις

  • Συμμετοχή στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ Κανών. Βραβείο επιτροπής και βραβείο FIPRESCI.
  • Καλύτερη ταινία στα Ευρωπαϊκά Βραβεία.

Παραλειπόμενα

  • Προέκταση του πέμπτου κεφαλαίου (Ου Φονεύσεις) της περίφημης τηλεοπτικής σειράς Δεκάλογος του Krzysztof Kieslowski. Την ίδια μεταχείριση είχε και το έκτο, που κυκλοφόρησε ως Μικρή Ερωτική Ιστορία, ως μέρος της συμφωνίας ανάμεσα στον δημιουργό και την πολωνική τηλεόραση. Ο ίδιος ο Kieslowski επέλεξε αυτό το κεφάλαιο για τη μεγάλη οθόνη, ενώ το τηλεοπτικό δίκτυο το έκτο.
  • Το Δεκάλογος 5 έχει διαφορετική ροή στο μοντάζ και κάνει περισσότερη χρήση αφήγησης. Στην ταινία αναπτύσσεται περισσότερο ο ρόλος του δικηγόρου και επίσης βλέπουμε τη σύλληψη του δολοφόνου.
  • Η ταινία βγήκε μέσα στην ίδια χρονιά που καταργήθηκε στην Πολωνία η θανατική ποινή (θεωρείται ότι βοήθησε και η ταινία, μια και το θέαμα σόκαρε τις αρχές). Η μέθοδος που ακολουθούνταν είναι πανομοιότυπη με αυτήν της ταινίας, με τη διαφορά ότι ο θανατοποινίτης δεν γνώριζε την ημέρα εκτέλεσης του. Από το 1969 είχαν εκτελεστεί 183 άντρες (αλλά καμία γυναίκα).
  • Παρότι το σενάριο δεν επιτίθεται άμεσα στο καθεστώς, ο διάλογος που άνοιξε με την ταινία ήταν καθαρά πολιτικός. Από την άλλη, το πολωνικό κοινό ενοχλήθηκε που εξισώνονταν η στιγμή δολοφονία με την εκτέλεση θανατικής ποινής από το κράτος, με την κριτική να στηρίζει την ταινία.

Κριτικός: Γιώργος Ξανθάκης

Έκδοση Κειμένου: 30/6/2024

Το 1988, ο Krzysztof Kieslowski (1941-1996) σκηνοθέτησε δέκα τηλεοπτικές ταινίες για την πολωνική τηλεόραση, εμπνευσμένες από τις Δέκα Εντολές, με το γενικό τίτλο «Δεκάλογος». Τα σενάρια των ταινιών συνυπέγραψαν ο Krzysztof Kieslowski και ο Krzysztof Piesiewicz, που ήταν δικηγόρος. Η «Μικρή Ιστορία για ένα Φόνο» αποτελεί μια εκτεταμένη έκδοση του 5ου επεισοδίου -με προφανή αναφορά στην εντολή «Ου φονεύσεις»- που διερευνά τις επιπτώσεις της ανθρωποκτονίας τόσο σε ατομικό όσο και σε κοινωνικό πλαίσιο. Η ταινία κέρδισε το μεγάλο βραβείο της κριτικής επιτροπής στο Φεστιβάλ των Καννών, καθιερώνοντας οριστικά τον Kieslowski σε διεθνή κλίμακα.

Η ιστορία διαδραματίζεται στη Βαρσοβία, στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Η αρχιτεκτονική τής αφήγησης αποτελείται από τρία ευδιάκριτα κεφάλαια: πριν από το έγκλημα, κατά τη διάρκεια και μετά από αυτό. Επίσης, η ιστορία περιστρέφεται γύρω από τρεις βασικούς χαρακτήρες: ο δολοφόνος, το θύμα, ο δικηγόρος.

Η αφήγηση ανοίγει με ζοφερά, δυσοίωνα πλάνα ενός εφιαλτικού αστικού τοπίου: ένας νεκρός αρουραίος σε μια λακκούβα νερού, μια νεκρή γάτα που έχει κρεμαστεί από μια ομάδα παιδιών. Διάχυτη σήψη, τοξική ατμόσφαιρα, ηθική ερήμωση. Με την εισαγωγική σεκάνς δεν δίνεται μόνο ο τόνος, αλλά και τα θέματά της ταινίας. Ποιος σκοτώνει ποιον και για ποιο λόγο;

Στη συνέχεια παρουσιάζονται οι βασικοί χαρακτήρες, των οποίων οι ζωές προορίζονται να διασταυρωθούν με τραγικά βίαιο τρόπο. Ο Jacek (Miroslaw Baka) είναι ένας νεαρός με ένα ταραγμένο παρελθόν. Περιφέρεται άσκοπα στους δρόμους της Βαρσοβίας, επιδεικνύοντας ενοχλητικές συμπεριφορές. Ο Waldemar (Jan Tesarz) είναι ένας μεσήλικας ταξιτζής, αντιπαθής , αγενής και επιδεικτικά λιβιδινικός. Διώχνει πελάτες χωρίς προφανή λόγο, αλλά προσπαθεί να πάρει στο ταξί ένα όμορφο κορίτσι. Τέλος, βλέπουμε τον δικηγόρο Piotr (Krzysztof Globisz) κατά τη διάρκεια της τελικής εξέτασης για το πτυχίο του. Είναι ιδεαλιστής καθώς ισχυρίζεται ότι η ποινή δεν λειτουργεί πραγματικά, παρά μόνο ως αποτρεπτικός παράγοντας για τους άλλους. Όταν ερωτάται για την πηγή της άποψης του, εντυπωσιάζει τους εξεταστές παραθέτοντας ένα άρθρο του Karl Marx για τη θανατική ποινή.

Ο Jacek θα μπει στο ταξί του Waldemar και θα τον σκοτώσει προμελετημένα αλλά χωρίς κίνητρο, σε μια βάναυση σεκάνς διάρκειας επτά λεπτών. Όταν συλλαμβάνεται, ο Piotr αναλαμβάνει συνήγορος υπεράσπισης του, προσπαθώντας μάταια να τον σώσει από τον απαγχονισμό. Πριν από την εκτέλεση, ο καταδικασμένος περνά λίγο χρόνο στο κελί με τον δικηγόρο του, αφηγούμενος κομμάτια από μια τραγική ιστορία ζωής, και εκφράζοντας το τελευταίο του αίτημα -να ταφεί δίπλα στον πατέρα και την αγαπημένη του αδερφή.

Είναι ενδιαφέρον, και σίγουρα όχι τυχαίο, ότι λίγο πριν τη διάπραξη του φόνου οι τρεις άγνωστοι μεταξύ τους χαρακτήρες βρέθηκαν ταυτόχρονα στον ίδιο χώρο, στον ίδιο «κόκκινο κύκλο» της βίας -κατά J.P. Melville. Όπως θα κάνει και σε μεταγενέστερες ταινίες του («Κόκκινο», «Η Διπλή Ζωή της Βερονίκ»), ο συνεπής καθολικός Kieslowski υπονοεί την ύπαρξη αόρατων νημάτων μεταξύ αγνώστων, και συλλογίζεται τις μεταφυσικές δυνάμεις που όχι μόνο τους συνδέουν αλλά και τους λυτρώνουν.

Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα της ταινίας είναι το πόσο ψύχραιμα παρατηρητική είναι, χωρίς να εκβιάζει τα συναισθήματα του θεατή. Εξερευνά την εγγενή βία τόσο στις μεμονωμένες ενέργειες όσο και στην τιμωρία που επιβάλλει το κράτος. Παρουσιάζοντας τόσο τη δολοφονία όσο και την εκτέλεση με παρόμοια γραφικό τρόπο, ο Kieslowski υπογραμμίζει τη βαρβαρότητα και των δύο πράξεων, αμφισβητώντας αν η βία που επικυρώνεται από το κράτος είναι λιγότερο βάρβαρη από τις εγκληματικές πράξεις. Ο Kieslowski παρουσιάζει ένα περίπλοκο ηθικό τοπίο, όπου οι γραμμές μεταξύ του σωστού και του λάθους είναι ασαφείς. Ο χαρακτήρας του Jacek, παρά το αποτρόπαιο έγκλημά του, απεικονίζεται ασταθής και ευάλωτος, παρακινώντας το κοινό να αναλογιστεί τους παράγοντες που οδηγούν τα άτομα στη βία και αν αξίζουν καταδίκη ή συμπόνια.

Η ταινία είναι μια ισχυρή κριτική της θανατικής ποινής. Μέσω του χαρακτήρα του Piotr, ο οποίος αντιτίθεται με πάθος στη θανατική ποινή, και της οδυνηρής απεικόνισης της εκτέλεσης του Jacek, ο Kieslowski αμφισβητεί την ηθική και την αποτελεσματικότητα της ως μορφής απονομής δικαιοσύνης. Η αποτρόπαια σκηνή του απαγχονισμού του θύτη αντικατοπτρίζει τη βαρβαρότητα του φόνου που διέπραξε, αφήνοντας μια ισχυρή εντύπωση της κυκλικής φύσης της βίας .

Ο κινηματογραφιστής Sławomir Idziak υιοθετεί ένα ιδιότυπο οπτικό στυλ, με πολύ έντονα πράσινα και κίτρινα φίλτρα, ευρυγώνιους φακούς, περίεργη χρήση εστιακών αποστάσεων και διαφραγμάτων ίριδας που συσκοτίζουν μεγάλο μέρος της οθόνης και παραμορφώνουν τα πρόσωπα. Η χρωματική παλέτα εντείνει την αίσθηση απόγνωσης και ηθικής παρακμής, ενώ και η δυσοίωνη μουσική του Zbigniew Preisner προσθέτει επιπλέον στην καταπιεστική διάθεση.

Η «Μικρή Ιστορία για ένα Φόνο» είναι μια οδυνηρή έως και σοκαριστική ταινία που εμβαθύνει στη φύση της βίας, της δικαιοσύνης και της ηθικής. Ωστόσο, η ευφυΐα και η διορατικότητα με την οποία ο Kieslowski αναπτύσσει τα θέματά της, κρατούν τον θεατή καθηλωμένο παρά τη διάχυτη κατήφεια. Η ταινία είχε σημαντικό αντίκτυπο στην πολωνική κοινωνία, καθώς συνέβαλε στη συζήτηση για τη θανατική ποινή, η οποία τελικά καταργήθηκε το 1997. Η ακλόνητη προσέγγιση του πρόωρα χαμένου Kieslowski σε δύσκολα θέματα παραμένει πηγή έμπνευσης για τους νέους σκηνοθέτες, και ένα ισχυρό παράδειγμα της ικανότητας του κινηματογράφου να προκαλεί περίσκεψη και κοινωνική αλλαγή.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

12 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *