Ακολουθώντας τα θανατηφόρα γεγονότα στο σπίτι, η οικογένεια των Άμποτ πρέπει τώρα να αντιμετωπίσει τους κινδύνους του έξω κόσμου, καθώς συνεχίζουν τον αγώνα για επιβίωση σιωπηλοί. Αναγκασμένοι να κινούνται προς το άγνωστο, γρήγορα συνειδητοποιούν ότι τα πλάσματα που κυνηγούν βασισμένα στον ήχο δεν αποτελούν τη μοναδική απειλή που καρτερεί πίσω από το μονοπάτι της άμμου.

Σκηνοθεσία:

John Krasinski

Κύριοι Ρόλοι:

Emily Blunt … Evelyn Abbott

Millicent Simmonds … Regan Abbott

Noah Jupe … Marcus Abbott

Cillian Murphy … Emmett

Djimon Hounsou … ο άντρας στο νησί

John Krasinski … Lee Abbott

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: John Krasinski

Παραγωγή: Michael Bay, Andrew Form, Brad Fuller

Μουσική: Marco Beltrami

Φωτογραφία: Polly Morgan

Μοντάζ: Michael P. Shawver

Σκηνικά: Jess Gonchor

Κοστούμια: Kasia Walicka-Maimone

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Θετική.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: A Quiet Place Part II
  • Ελληνικός Τίτλος: Ένα Ήσυχο Μέρος 2
  • Εναλλακτικός Τίτλος: A Quiet Place: Part II
  • Εναλλακτικός Τίτλος: A Quiet Place 2 [ανεπίσημος]

Άμεσοι Σύνδεσμοι

Σεναριακή Πηγή

Παραλειπόμενα

  • Μετά την εμπορική επιτυχία του πρώτου μέρους, η Paramount ανακοίνωσε άμεσα τη δημιουργία ενός σίκουελ. Ο John Krasinski, από τη μεριά του, δήλωσε πως υπολόγιζε να ήταν “μία κι έξω”, αλλά μια και μπήκε στη διαδικασία η συνέχεια, ήταν μια καλή ευκαιρία να εξερευνήσει τις δυνατότητες που έδινε μια διεύρυνση του σύμπαντος της πρώτης ταινίας.
  • Σύμφωνα με τον Krasinski, η Paramount απέρριψε ιδέες από σεναριογράφους και σκηνοθέτες που κοιτούσαν το σίκουελ καθαρά ως franchise, κι απευθύνθηκαν στον ίδιο ζητώντας μια μικρή ιδέα που θα χωρούσε σε αυτό τον κόσμο και θα ήταν συναρπαστική.
  • Ο Brian Tyree Henry είχε πάρει ρόλο, αλλά δεν συνέπιπτε με το πρόγραμμα του και αποχώρισε. Τη θέση του πήρε ο Djimon Hounsou.
  • Πρόλαβε να κάνει πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη τον Μάρτιο του 2020, αλλά η διανομή του αναβλήθηκε για το 2021.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι

Κριτικός: Λήδα-Ειρήνη Αδάμου

Έκδοση Κειμένου: 3/6/2021

Αν το συμβολικό νόημα της σιωπής αποτέλεσε ορόσημο στο πρώτο μέρος της ανεπανάληπτης σκηνοθετικής δημιουργίας του John Kransinski,σταθμός στη συνέχεια αυτή είναι κατά κύριο λόγο ο θόρυβος ως επαναστατική πρακτική!..

Βαδίζοντας βέβαια ο θόρυβος αυτός (καθώς κι ο κίνδυνος που συνεπάγεται) πλάι-πλάι  με την «τάξη» της σιωπής, είχε αρχίσει να κάνει αισθητή την παρουσία του και να αποκτά διαφορετική, σχεδόν λυτρωτική διάσταση ήδη από την πρώτη ταινία του Kransinski. Στη νέα κινηματογραφική απόπειρα λοιπόν του ταλαντούχου σκηνοθέτη, οι πρωταγωνιστές δείχνουν πλέον να έχουν προσαρμοστεί πλήρως στη νέα δυστοπική πραγματικότητα, και σιγά-σιγά η πάλαι ποτέ ιδέα τους να παραμένουν σιωπηλοί, ενώπιον της εξωγήινης απειλής, μετουσιώνεται σε δράση.

Το αριστουργηματικό έπειτα σ’ αυτές τις σκηνές δράσης της ταινίας είναι, πέρα από την άρτια κινηματογράφηση, η εξέλιξη του μοντάζ των σκηνών αυτών σε παράλληλο τόπο. Οι σκηνές δράσης δηλαδή εναλλάσσονται από τη μια περίπτωση στην άλλη, δομώντας ένα παράλληλο (ή αλλιώς και εναλλασσόμενο) μοντάζ, το οποίο προσδίδει στο σίκουελ τη δική του μοναδική ταυτότητα. Highlight επίσης, σ’ ό,τι αφορά πάντα τις σκηνές δράσης, αποτελεί και η αναδρομή στο παρελθόν, η οποία λαμβάνει χώρα με την έναρξη της ταινίας αφηγούμενη το πώς άρχισαν όλα, με το μοντάζ και τον σχεδιασμό του ήχου να αφήνουν με το «καλημέρα» στον θεατή ανεξίτηλες εντυπώσεις.

Από κει και έπειτα, το επόμενο κεφάλαιο της ταινίας ξεκινά από ‘κει ακριβώς που τελειώνει η πρώτη ταινία του Krasinski, με την επινόηση (όπως προείπαμε) του θορύβου να συνιστά μια δραστική πρακτική για τη λύτρωση των πρωταγωνιστών από την τυραννία, στην οποία μέχρι τώρα τους υπέβαλλε το βασανιστήριο της σιωπής. Με αποτέλεσμα φυσικά το σίκουελ του Krasinski να αποτελεί λογική συνέχεια της προγενέστερης δημιουργίας του, και συνεπώς μια ισάξια λόγου ταινία!

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

25 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.