Βρισκόμαστε στην απόκοσμη, μεταπολεμική Βενετία την παραμονή των αποκριών, και εδώ ο διάσημος ντετέκτιβ Ηρακλής Πουαρό καλείται να λύσει ένα τρομακτικό μυστήριο. Συνταξιούχος πλέον και αυτοεξόριστος στην πιο λαμπερή πόλη του κόσμου, ο Πουαρό παρευρίσκεται απρόθυμα σε μια συνεδρίαση σε ένα παρακμιακό, στοιχειωμένο παλάτι. Όταν ένας από τους καλεσμένους δολοφονείται, ο ντετέκτιβ βρίσκεται μπλεγμένος σε έναν απαίσιο κόσμο σκιών και μυστικών.

Σκηνοθεσία:

Kenneth Branagh

Κύριοι Ρόλοι:

Kenneth Branagh … Hercule Poirot

Jamie Dornan … Δρ Leslie Ferrier

Kelly Reilly … Rowena Drake

Michelle Yeoh … Joyce Reynolds

Tina Fey … Ariadne Oliver

Emma Laird … Desdemona Holland

Kyle Allen … Maxime Gerard

Camille Cottin … Olga Seminoff

Riccardo Scamarcio … Vitale Portfoglio

Jude Hill … Leopold Ferrier

Ali Khan … Nicholas Holland

Amir El-Masry … Alessandro Longo

Vanessa Ifediora … αδερφή Maria Felicitas

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Michael Green

Παραγωγή: Kenneth Branagh, Mark Gordon, Judy Hofflund, Ridley Scott

Μουσική: Hildur Gudnadottir

Φωτογραφία: Χάρης Ζαμπαρλούκος

Μοντάζ: Lucy Donaldson

Σκηνικά: John Paul Kelly

Κοστούμια: Sammy Sheldon

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Μέτρια.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: A Haunting in Venice
  • Ελληνικός Τίτλος: Μυστήριο στη Βενετία

Άμεσοι Σύνδεσμοι

Σεναριακή Πηγή

  • Μυθιστόρημα: Hallowe’en Party της Agatha Christie.

Παραλειπόμενα

  • Τρίτο κεφάλαιο του franchise των 20th Century Studios και του Kenneth Branagh με τον διάσημο ήρωα των βιβλίων της Agatha Christie, κρατώντας εκ νέου την παράδοση του πολυεθνικού all-star-cast για διασκευές έργων της περίφημης βρετανίδας συγγραφέως.
  • Το Hallowe’en Party εκδόθηκε το 1969, και δεν θεωρείται από τα καλύτερα της. Έχει όμως επανεκδοθεί τέσσερις φορές, μεταφέρθηκε στο ραδιόφωνο του BBC, έγινε κόμικ και συμπεριλήφθηκε το 2010 στην τηλεοπτική σειρά Agatha Christie’s Poirot με τον David Suchet στον ομώνυμο ρόλο. Αυτή είναι η πρώτη του μεταφορά στη μεγάλη οθόνη, και αν κι αυτό αποτελεί σπανιότητα για τα έργα της Christie, αποφασίστηκε αλλαγή του τίτλου. Η αλλαγή αυτή όμως ήταν αναγκαία, μια και δεν έχουμε εδώ χάλογουιν στο Λονδίνο (όπως στο βιβλίο), αλλά απόκριες στη Βενετία.
  • Έναν μήνα μόλις μετά την κυκλοφορία του Έγκλημα στον Νείλο (2022), ο ίδιος ο πρόεδρος των 20th Century Studios, ο Steve Asbell, ανακοίνωσε πως γράφονταν νέο σενάριο και πως πάλι ο Kenneth Branagh θα ήταν ο Πουαρό και θα το σκηνοθετούσε.
  • Η Michelle Yeoh προτίμησε αυτό το φιλμ από το The Electric State των αδελφών Russo.
  • Αντίθετα με τις δύο πρώτες ταινίες, έχουμε τον πρώτο Πουαρό που γυρίζεται ψηφιακά (με κάμερες Sony Venice), και μάλιστα για κάδρο 1.85:1.
  • Τα γυρίσματα μοιράστηκαν ανάμεσα στα Pinewood Studios του Λονδίνου και τη Βενετία.
  • Ο Branagh περιέγραψε την ταινία ως “μεταφυσικό θρίλερ” (και όχι “τρόμου”, όπως εικάζονταν), αλλά παρόλα αυτά στο βιβλίο δεν υπάρχει τίποτα το μεταφυσικό. Για να μεταδώσει και στο καστ του αυτή την αίσθηση, δεν τους είχε προειδοποίει κατά τα γυρίσματα για μικρές “μεταφυσικές” εκπλήξεις.

Μουσικά Παραλειπόμενα

  • Πρώτο της σειράς δίχως τη μουσική συμβολή του Patrick Doyle, που είναι ίσως ο πιο σταθερός συνεργάτης του Branagh καθ’ όλη την καριέρα του.

Κριτικός: Ορέστης Μαλτέζος

Έκδοση Κειμένου: 13/9/2023

Δεν χρειαζόταν μια τρίτη ταινία από τον Kenneth Branagh βασισμένη σε βιβλίο της Agatha Christie για να μου επιβεβαιώσει αυτό που είχα διαπιστώσει εξαρχής, ότι δηλαδή πρόκειται για μια σειρά διασκευών τοποθετημένη σε λάθος βάση ώστε να δώσει ένα αποτέλεσμα που να τιμά το είδος του αστυνομικού μυστηρίου με το οποίο καταπιάνεται.

Για να μπω κατευθείαν στο θέμα, είναι η πρώτη φορά που επιβάλλεται να κάνω ευθεία σύγκριση με τις ενσαρκώσεις του Πουαρό από το παρελθόν, όχι για να υμνήσω ένα σινεμά που έχει παρέλθει αλλά για να τονίσω τους λόγους για τους οποίους οι ταινίες με τον Peter Ustinov, όσο κι αν απείχαν από το να χαρακτηριστούν αριστουργήματα, λειτουργούσαν άψογα. Ο Ηρακλής Πουαρό είναι ένα ακραία ορθολογικό πλάσμα που η επιτυχία του ως ντετέκτιβ και η γοητεία που ασκεί στον θεατή προέρχονται από τη μονομανή του διαδικασία τάξης και μεθόδου βάζοντας σε λειτουργία τα “μικρά φαιά κύτταρα” ώστε να ανακαλύψει τον ένοχο. Περισσότερο λόγω εποχικού στιλ παρά μιας εμπνευσμένης σκηνοθετικής άποψης, οι ταινίες της δεκαετίας του ‘70 αντανακλούσαν συμπτωματικά ένα κόσμο που ταίριαζε ιδανικά με τον τρόπο που τον αντιλαμβανόταν ο Πουαρό: οι τοποθεσίες ήταν καθόλα αναγνωρίσιμες και παρουσιάζονταν με γεωμετρική οργάνωση, οι πολυπληθείς χαρακτήρες-ύποπτοι εμφάνιζαν κατευθείαν μοναδικές ιδιορρυθμίες που τους καθιστούσαν ξεχωριστούς και ενδιαφέροντες στον θεατή άμα τη εμφανίσει, ενώ και το σενάριο ήταν δομημένο με τρόπο που εστίαζε διακριτικά σε λεπτομέρειες δημιουργώντας ένα παιχνίδι στο οποίο ο θεατής μπορούσε ως έναν βαθμό να συμμετέχει.

Μοιάζει περιττό να επαναλάβω ότι ο Kenneth Branagh δεν ενδιαφέρεται καθόλου για το κομμάτι του μυστηρίου. Για να είμαι ακριβής, κάνει ό,τι μπορεί για να αποσπάσει τον θεατή από το να εμπλακεί στην κινητήριο δύναμη του λογοτεχνικού υλικού της Christie, αντιμετωπίζοντας τις εξελίξεις και τις ανατροπές της ιστορίας σαν αναγκαίο κακό, επιχειρώντας μέσω μιας άτοπης στιλιζαρισμένης πλανοθεσίας να στρέψει το ενδιαφέρον στον ψυχισμό του ντετέκτιβ του, μετατρέποντας αυτό το τέρας ψυχραιμίας που αποστασιοποιείται από τους συναισθηματικά φορτισμένους υπόπτους σε μια βαθιά βασανισμένη ύπαρξη που επηρεάζεται πολύ περισσότερο από τα τεκταινόμενα από τους άμεσα εμπλεκόμενους με τρόπο εγωκεντρικό. Υπό την οπτική του Branagh, ο κόσμος παρουσιάζεται στρεβλός και ακατανόητος, άκρως αντιδιαμετρικός από τον τρόπο που τον αντιλαμβάνεται ο Πουαρό, ώστε όποτε φτάνει σε κάποιο λαμπρό συμπέρασμα να φαντάζει σαν τυχαία επιλογή της στιγμής, όχι σαν εξαίρετος ντετέκτιβ αλλά σαν δεξιοτέχνης κατασκευαστής προθέσεων για να υποστηρίξει το αφήγημά του. Δείτε μόνο πώς σκηνοθετεί τη σκηνή που ανακοινώνει ποιος είναι ο δολοφόνος, το βλέμμα με το οποίο σκανάρει τους υπόπτους και την έκφρασή του που υποδηλώνει τα γρανάζια της σκέψης που κινούνται σε λευκό καμβά.

Ειρωνικά, το “Μυστήριο στη Βενετία” είναι και η πρώτη ταινία που αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε να λειτουργήσει. Το μεταφυσικό στοιχείο που υποτίθεται πως περιλαμβάνει έρχεται σε ευθεία αντιπαράθεση με όλη την κοσμοθεωρία του Πουαρό και είναι ένα στοιχείο ικανό να δικαιολογήσει την εσωτερική του αναστάτωση. Αλίμονο, τα υπόλοιπα συστατικά της ταινίας εξακολουθούν να κινούνται σε μια ξεχωριστή παράλληλη πραγματικότητα. Παρότι η χωροταξία και οι ύποπτοι είναι πιο περιορισμένα από ποτέ, με τη δράση να εκτυλίσσεται πρακτικά μέσα σε τρία δωμάτια με οκτώ ανθρώπους, η πλοκή είναι υπερβολικά συγκεχυμένη. Ο μίτος της Αριάδνης δεν ξετυλίγεται αλλά κόβεται σαν γόρδιος δεσμός όποτε το σενάριο το αποφασίζει, ενώ οι ηθοποιοί ερμηνεύουν με βάση δύο επιθετικούς προσδιορισμούς σαν ασήμαντα cameo με δυσνόητες διαπροσωπικές σχέσεις. Πόσο άσκοπη φαίνεται η συμμετοχή της Michelle Yeoh…

Για να αναφερθώ και στα ομολογουμένως θετικά στοιχεία της εμπειρίας, το ότι η ταινία βασίζεται σε ένα από τα λιγότερο γνωστά βιβλία της Christie που δεν έχει γίνει κινηματογραφική ταινία χαρίζει τουλάχιστον ένα στοιχείο σασπένς, ο σχεδιασμός της παραγωγής κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα χάρη και στη φωτογραφία του Χάρη Ζαμπαρλούκου, που χειρίζεται άψογα μια ταινία βυθισμένη στο σκοτάδι σε πείσμα της μόδας των ημερών μας, ενώ ο Hildur Gudnadottir αντικαθιστά επάξια στο soundtrack τον Patrick Doyle, που οι ήχοι του έχουν ταυτιστεί με τις ταινίες του Branagh.

Με την παραγωγή να έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για περισσότερες ταινίες, δεν θεωρώ ότι ο Branagh θα διαφοροποιήσει μελλοντικά το όραμά του και ως καλλιτέχνης θα ήταν θεμιτό να μείνει πιστός σε αυτό. Τοποθετώντας για πρώτη φορά κάποια περιορισμένα σημάδια ότι μέσα στο εγχείρημα κρύβεται μια δόση διασκέδασης, ελπίζω μόνο η επόμενη ταινία -αν υπάρξει- να δώσει στον θεατή το πάτημα να γοητευτεί επιτέλους από την ενσάρκωση του Branagh στον αγαπημένο και θρυλικό βέλγο ντετέκτιβ.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

13 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

1 Σχόλια

  1. Kitsos Kitsman 23 Σεπτεμβρίου 2023

    23/09/2023 και ώρα 13:38 έχουμε, 1 ψήφο από κριτικό με μέσο όρο 1,5 και 9 ψήφους από το κοινό με μέσο όρο 4.3Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματα του. Εγώ πάντως θα εμπιστευτώ το κοινό!