Άγριες ακρίδες, με αρχηγό τον Χόπερ, κάθε καλοκαίρι λεηλατούν σχεδόν όλη τη σοδειά των εργατικών μυρμηγκιών. Σε μια προσπάθεια να βγάλει την αποικία από το αδιέξοδο, ο Φλικ, ένα εφευρετικό και γενναίο μυρμήγκι, επιστρατεύει ως “ζουζούνια πολεμιστές” έναν άνεργο θίασο ηθοποιών τσίρκου για να αντιμετωπίσουν όλοι μαζί τον Χόπερ και την παρέα του. Όμως, όταν ο στρατός του Φλικ αναλαμβάνει δράση, αποδεικνύεται ανεπίδεκτος μαθήσεως…

Σκηνοθεσία:

John Lasseter

Andrew Stanton (βοηθητικός)

Κύριοι Ρόλοι:

David Foley … Flik (φωνή)

Kevin Spacey … Hopper (φωνή)

Julia Louis-Dreyfus … Atta (φωνή)

Hayden Panettiere … Dot (φωνή)

Phyllis Diller … η βασίλισσα (φωνή)

Richard Kind … Molt (φωνή)

David Hyde Pierce … Slim (φωνή)

Joe Ranft … Heimlich (φωνή)

Denis Leary … Francis (φωνή)

Madeline Kahn … Gypsy (φωνή)

Bonnie Hunt … Rosie (φωνή)

Michael McShane … Tuck/Roll (φωνή)

John Ratzenberger … P.T. Flea (φωνή)

Roddy McDowall … Κος Soil (φωνή)

Edie McClurg … Δρ Flora (φωνή)

Alex Rocco … Thorny (φωνή)

Ashley Tisdale … προσκοπίνα (φωνή)

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Andrew Stanton, Don McEnery, Bob Shaw

Στόρι: John Lasseter, Andrew Stanton, Joe Ranft

Παραγωγή: Darla K. Anderson, Kevin Reher

Μουσική: Randy Newman

Μοντάζ: Lee Unkrich

Σκηνικά: William Cone

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Θετική.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: A Bug’s Life
  • Ελληνικός Τίτλος: Ζουζούνια

Κύριες Διακρίσεις

  • Υποψήφιο για Όσκαρ μουσικής (μιούζικαλ/κωμωδία).
  • Υποψήφιο για Χρυσή Σφαίρα μουσικής.
  • Υποψήφιο για Bafta ειδικών εφέ.

Παραλειπόμενα

  • Τεχνική: Computer-animated (ψηφιακό)
  • Δεύτερη ταινία των Pixar Animation Studios, τρία χρόνια μετά την Ιστορία των Παιχνιδιών. Η παραγωγή ξεκίνησε σχεδόν αμέσως με την έξοδο του Toy Story στις αίθουσες.
  • Η πλοκή έχει ως κύρια επιρροή τον Τζίτζικα και τον Μέρμηγκα του Αισώπου (ο εν λόγω μύθος ήταν πάντα στα σχέδια του Walt Disney). Από κάποιο όμως σημείο εμφανίζονται δραστικά δάνεια κι από το Και οι Επτά Ήταν Υπέροχοι, ενώ επιμέρους γίνονται αναφορές σε πολλές ταινίες.
  • Το μεγαλύτερο μέρος του φωνητικού καστ προέρχονταν από πετυχημένα sitcom της εποχής. Για τον ρόλο όμως του Χόπερ, ο John Lasseter προσπάθησε διακαώς να πείσει τον Robert De Niro, που όμως αρνούνταν επίμονα. Μέχρι που συνάντησε στην απονομή των Όσκαρ τον Kevin Spacey, που αποδέχτηκε επιτόπου την πρώτη του συμμετοχή σε κινούμενο σχέδιο.
  • Διαμάχη ξέσπασε κατά την εποχή της δημιουργίας της ταινίας ανάμεσα στους Steve Jobs και Lasseter της Pixar έναντι του Jeffrey Katzenberg της DreamWorks, μια και η τελευταία ετοίμαζε παράλληλα το Antz, που ήταν επίσης ένα ψηφιακό σχέδιο με ήρωες μερμήγκια.
  • Αυτή ήταν η πρώτη ταινία που μετασχηματίστηκε καρέ προς καρέ ψηφιακά για την κυκλοφορία της σε DVD.
  • Στις αίθουσες και το Home Cinema συνοδεύονταν από το μικρού μήκους Geri’s Game. Το καρτούν της Pixar κέρδισε το Όσκαρ μικρού μήκους ταινίας κινουμένων σχεδίων.
  • Με μπάτζετ που εκκίνησε στα 40 εκατομμύρια δολάρια και έφτασε στα 120, το φιλμ ευτύχισε να κάνει εισπράξεις των 363,3. Το αντίπαλο Antz σταμάτησε στα 171,8.
  • Παρά την επιτυχία του σε κριτικές και ταμεία, παρατηρείται από ανθρώπους του χώρου ότι είναι η ταινία της Pixar που ξεχάστηκε/υποτιμήθηκε όσο καμία άλλη. Η κυκλοφορία της ανάμεσα στα δύο Toy Story ίσως είναι η βασική αιτία για αυτό.
  • Και στα ελληνικά, με τις φωνές των: Χριστόφορος Παπακαλιάτης (Φλικ), Νίκος Γαλιάτσος (Χόπλας), Πέγκυ Τρικαλιώτη (Άτα), Μαρίνα Πλατανοπούλου (Βούλα), Χριστίνα Κουτσουδάκη (η βασίλισσα), Ακίνδυνος Γκίκας (Μάδας), Ηλίας Ζερβός (Σπάγκος), Κώστας Τριανταφυλλόπουλος (Χάιμλιχ), Γιώργος Βασιλείου (Φράνσις), Γιώργος Χριστόπουλος (Μάνι), Λουΐζα Μητσάκου (Τσιτάνα), Νατάσα Ασίκη (Ρόζι), Κώστας Γκίκας (Ροκ), Αργύρης Κανδύλης (Ρολ), Αλμπέρτο Εσκενάζυ (Π.Τ. Ψύλλος), Μανώλης Γιούργος (Βλιμ), Σταύρος Μαυρίδης (Κος Σόις), Ελένη Δακορώνια (Δρ Φλώρα), Τάκης Φλαμουρίδης (Αγκίθας), Γιάννης Παπαϊωάννου (Κορνήλιος), Βάσια Κλάδη, Τάσος Μασμανίδης, Γιώργος Μικρογιαννάκης, Κώστας Μπακάλης, Άρης Πανούσης, Μαίρη Παπαμάρκου, Βάσια Πίτσιου, Μάνος Πλατανόπουλος, Χριστίνα Ραυτοπούλου, Μάνια Ρουμελιώτη, Ντίνος Σούτης, Σταμάτης Τσάκωνας, Ιώ Υφαντή. Τραγούδι: Άλεξ Παναγή, Άννα Ιωαννίδου, Κατερίνα Κυριακού, Χριστίνα Αργύρη. Σκηνοθετική επιμέλεια: Τάσος Μασμανίδης. Μετάφραση: Μαρία Μουρκούση. Στίχοι: Ντίνος Πιτυχούτης.

Μουσικά Παραλειπόμενα

  • Το σάουντρακ ανοίγει με ένα τραγούδι, το The Time of Your Life, ερμηνευμένο από τον συνθέτη του, Randy Newman. Στα ελληνικά μεταφράστηκε ως Η Στιγμή που Αναζητάς.

Γκαλερι φωτογραφιων

21 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *