Πριν από όλα, επιβάλλεται να είμαστε τίμιοι επί των προθέσεων μας. Το Filmy δεν επιθυμεί να είναι ακόμα ένα περιοδικό για τον κινηματογράφο. Θέλει να είναι ταυτόχρονα μια εγκυκλοπαίδεια και περιοδικό για τον χώρο που υπηρετούμε επί τόσα χρόνια. Γεννήθηκε μετά τη διάλυση του cine.gr, και έγινε μια επιλογή από τη διεύθυνση (που τυγχάνει εκεί να είχε την αρχισυνταξία από το 2009) των ατόμων εκείνων που έκαναν τη διαφορά. Τα άτομα λοιπόν που συνθέτουν το περιοδικό μας έχουν μάθει να είναι ομάδα εδώ και χρόνια, και στην παρούσα περίπτωση τίποτα δεν ξεκίνησε από το μηδέν ή απλά μια παρόρμηση, αλλά ακολουθήθηκε μελέτη που ξεκίνησε το Φθινόπωρο του 2017, η οποία και περατώθηκε στην ουσία μόλις το Καλοκαίρι του 2019. Καλή η εμπειρία, αλλά όταν θέλεις να φτιάξεις κάτι που να κάνει τη διαφορά, πρέπει να πάρεις τον χρόνο σου. Όσο για την ολοκλήρωση της κατασκευής του, αυτή θα τραβάει καθημερινό «κουπί» ακόμα και πολύ μετά την επίσημη έναρξη.

Δύο λοιπόν είναι οι τρόποι ανάγνωσης του Filmy. Ο πρώτος έχει ως επίκεντρο την κεντρική σελίδα, όπου από εκεί μπορείτε να πλοηγήστε επί όσων συμβαίνουν τώρα στον κινηματογράφο, αλλά και αυτή που κρύβεται στα ενδότερα του site, κι αφορά τη βάση ταινιών. Η τελευταία δεν θα σταματήσει να ανανεώνεται μέχρι και να υπάρχει διαθέσιμος κι ο τελευταίος σημαντικός τίτλος της ιστορίας της έβδομης τέχνης, από το ξεκίνημα της ως και το σήμερα. Έτσι, αν το «εφήμερο» μπορεί να σας κάνει να ξεφτιλίσετε καθημερινά, πχ, 10 σελίδες, το διαχρονικό κομμάτι της βάσης μπορεί να το ξεφτιλίζετε επί μήνες, και να μην έχει τελειωμό.

Δεν φιλοδοξούμε όμως να γίνουμε imdb, δεν έχουμε τέτοιους πόρους να απασχολήσουμε τόσο μεγάλο προσωπικό, αλλά ούτε θεωρούμε σωστό να βάζουμε τον αναγνώστη στη διαδικασία να γίνεται «δωρεάν υπάλληλος». Έτσι φτιάχνεις επιχείρηση, και όχι κάτι πραγματικά αληθινό. Αντίθετα, λοιπόν, με το imdb, αλλά και όσα site εμπεριέχουν βάση, εμείς υποσχόμαστε το κάθε στοιχείο που θα βλέπετε να είναι βαλμένο με μεράκι, τεκμηριωμένο και ουσιαστικό. Κακό που σας δηλώνουμε ότι υπάρχει από μεριάς μας μια «τελειομανία» ως προς αυτό, γιατί πάντα θα υπάρχει κάτι στραβό κάπου (αλίμονο, δηλαδή), κι ως προς αυτό θα θέλαμε τη συνδρομή σας εν είδει υπόδειξης αν εντοπίζετε κάτι, για να επανελεγχθεί και να διορθωθεί.

Τη γενική μας φιλοσοφία όμως θα την παρατηρήσετε κι επί των κριτικών των ταινιών, και γενικά όπου πέρα από τη δημοσιογραφική μας ιδιότητα, παρέχουμε και άποψη. Μέλημα μας είναι να αγγίξουμε όσο είναι το ανθρωπίνως δυνατόν το απόλυτο της αντικειμενικότητας. Απαγορεύουμε στους εαυτούς μας να φανερωθεί η όποια ιδεολογική μας προτίμηση, όπως και να ξεφύγουμε από όρια που θέτουν τα κεκτημένα του πολιτισμού. Πάντα κινούμαστε στο μέσο και όχι στα άκρα, όπως και δεν προκαλούμε με τον λόγο μας, ώστε να κερδίσουμε τυχών «φαν».

Τέλος, το Filmy τυχαίνει να είναι «ελληνο-κεντρικό». Αυτό δεν έχει κάποια σχέση με φανατισμούς, απλά θεωρούμε ότι επικεντρώνοντας τη δουλειά μας στον έλληνα σινεφίλ, μπορούμε να παρέχουμε και μια καλύτερη δουλειά γενικά. Καλά τα κλικ από οπουδήποτε στον πλανήτη, αλλά ακόμα καλύτερα να συγκεντρώνεις τις δυνάμεις σου εκεί που έχεις μάθει να πατάς σταθερότερα, ώστε αυτό που δίνεις, να είναι και το ανώτερο σου.

Ελπίζουμε να μην ακουγόμαστε «κάπως», και είναι αλήθεια ότι όλοι έχουμε μάθει να κρατάμε μικρό καλάθι όταν ακούμε μεγαλόστομες κουβέντες. Ας διαψεύσουμε λοιπόν το κατά τα άλλα σοφό ρητό, μια και πάντα υπάρχει χώρος για εξαιρέσεις…