Το Goethe-Institut Athen σε συνεργασία με τη State of Concept Athens, την Ταινιοθήκη της Ελλάδος και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος σάς προσκαλεί στο πρόγραμμα Μηχανισμοί της Θέασης της Μαρίας Λάλου, το οποίο περιλαμβάνει κινηματογραφικές προβολές, περφόρμανς, μια έκθεση και μια σκηνογραφημένη συζήτηση.

Τα προσωπικά μας δεδομένα έχουν γίνει μέρος μιας συνεχούς και υπέρμετρης ροής πληροφοριών που ελέγχονται από αλγόριθμους. Το πώς η δύναμη του αλγόριθμου υπαγορεύει την καθημερινότητά μας είναι κάτι που όλοι βιώνουμε. Εκείνο που μας λείπει είναι η σαφήνεια για το πώς αυτό συμβαίνει αδιάκοπα. Οι Μηχανισμοί της Θέασης είναι μια σειρά εκδηλώσεων που περιλαμβάνουν κινηματογραφικές προβολές, περφόρμανς, μια έκθεση και μια σκηνογραφημένη συζήτηση. Στο σύνολό τους ξετυλίγουν το έργο της Μαρίας Λάλου για τον κινηματογραφικό μηχανισμό και την αλγοριθμική διακυβέρνηση του Camera and the Mirror και μας προϊδεάζουν για το προσεχές κινηματογραφικό της πείραμα IMAGE INFINITE. Στη συνεχή της έρευνα και στα κείμενά της, η Λάλου επανεξετάζει τη θέση του/της θεατή, αμφισβητώντας το κύρος των ψηφιακών εικόνων και τη διαμεσολάβηση των δεδομένων που ελέγχονται από αλγόριθμους σήμερα. Το πρόγραμμα των Μηχανισμών της Θέασης, που θα πραγματοποιηθούν τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2024 στο Goethe-Institut Athen, στη State of Concept Athens και στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος στην Αθήνα, παρουσιάζει ποικίλες συνιστώσες των εξερευνήσεων της Λάλου και δημιουργεί καινούργια στοιχεία στο συνολικό σώμα του έργου της.

—Rachael Rakes 2023

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2024

State of Concept, Τούσα Μπότσαρη 19, Αθήνα

20:30

The Dialogue, της Μαρίας Λάλου (2018) 90’

Προλογίζει η Ηλιάνα Φωκιανάκη

Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024

Goethe-Institut Athen, Ομήρου 14-16, Αθήνα

20:00

Camera and the Mirror, της Μαρίας Λάλου (2018) 43’

21:00

In Resistance, της Μαρίας Λάλου (σενάριο / σκηνοθεσία / καταγραφή, 2024) 45’ – Live

Σκηνογραφημένη συζήτηση με τις Δάφνη Δραγώνα, Ηλιάνα Φωκιανάκη, Μαρία Κομνηνού & Rachael Rakes

Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024

Goethe-Institut Athen, Ομήρου 14-16, Αθήνα

20:00

Animated World, της Μαρίας Λάλου (2018) 6’

Parallel I-IV, του Harun Farocki (2012-2014) 43’

Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

State of Concept, Τούσα Μπότσαρη 19, Αθήνα

20:30

Human Agents, της Μαρίας Λάλου (2018) 4’09’’

Salaam Cinema, του Mohsen Makhmalbaf (1995) 75’

*Είσοδος ελεύθερη κατόπιν κράτησης. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024

Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Ιερά Οδός 48, Αθήνα

Αίθουσα Β

19.00, 20.00 

Camera and The Mirror, Maria Lalou – 43’

Αίθουσα Α

21.00 – 23.30 

Camera Actors, Maria Lalou 13’19’’

Le Mepris, J.-L. Godard – 102’

Φουαγέ

Mηχανισμοί της θέασης/Mechanisms of the Seen, diagrammatic drawings, Maria Lalou

Μουσείο

Mechanisms of the Seen, diagrammatic drawings

IMAGE INFINITE- Silver Cine, Maria Lalou – 7’17’’ – in loop

IMAGE INFINITE- Casa in Rome, Maria Lalou – 5’34’’ in loop 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2024

State of Concept, Τούσα Μπότσαρη 19, Αθήνα

20:30

The Dialogue, της Μαρίας Λάλου (2018) 90’

Προλογίζει η Ηλιάνα Φωκιανάκη

Το έργο The Dialogue είναι ένας διάλογος – με ζωντανά και προ-ηχογραφημένα μέρη – ανάμεσα σε καλλιτέχνες και μελετητές που προσκλήθηκαν για να συζητήσουν τη σύγχρονη υποκειμενικότητα. Αμφισβητώντας και, την ίδια στιγμή, θεμελιώνοντας μια θέση για τις παραμέτρους που καθιστούν τα όρια μιας εικόνας ατέρμονα. Μια κάμερα κινείται αδιάκοπα και παράλληλα προς ένα τραπέζι γύρω από το οποίο κάθονται πέντε άτομα ντυμένα στα μαύρα. Η κάμερα κοιτάζει πάντα την πλάτη ενός ατόμου – είναι η ίδια η σκηνοθέτιδα. Ο αρχικός της μονόλογος οδηγεί σε έναν ζωντανό διάλογο μεταξύ των πέντε, αποκαλύπτοντας και διαμορφώνοντας ένα σώμα από ανησυχίες και προτάσεις αντίστασης στην αλγοριθμική διακυβέρνηση. Στον ζωντανό αυτό διάλογο, που βασίζεται στη μορφή του Γοργία του Πλάτωνα, δεν υπάρχει προκαθορισμένο σενάριο, αλλά υπάρχει συντονισμός. Είναι καταγεγραμμένος σε ένα μεγάλο μονοπλάνο από μια κάμερα τοποθετημένη σε dolly και κινούμενη σε ράγες.

Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024

Goethe-Institut Athen, Ομήρου 14-16, Αθήνα

20:00

Camera and the Mirror, της Μαρίας Λάλου (2018) 43’

Η Λάλου ανέλυσε το έργο τριών κεντρικών λευκών ανδρικών μορφών που άφησαν σημαντικό αποτύπωμα ως προς τον ρόλο του μηχανισμού της κάμερας στην κινηματογραφική παραγωγή, σχεδιάζοντας τον δικό της αργό φυσικό θάνατο ως artist-at-work, και τη μετάλλαξή της σε έναν αλγόριθμο τριών στοιχείων, ύστερα από δεκαπέντε χρόνια παραγωγής έργων που ενσωματώνουν κινηματογραφικούς μηχανισμούς και την επιτήρηση ως εργαλεία της, με αναφορές στον πολιτικό ρόλο του θεατή. Το πρώτο κεφάλαιο, με τίτλο Virtual Presence βασίζεται στην πρώτη της ταινία που καταγράφηκε σε μονοπλάνο, το The Dialogue. Η Λάλου εκτελεί τη σταδιακή της μετάβαση σε ένα μη-ανθρώπινο ον, σκηνοθετώντας την πτώση της στο σκοτάδι μιας μαύρης οθόνης, εξακολουθώντας ωστόσο να αρθρώνει τις σκέψεις της σχετικά με τους λόγους αντικατάστασης της δουλειάς της από έναν αλγόριθμο τριών στοιχείων και εστίασης στην προστασία δεδομένων του θεατή. Με κεντρικό θέμα τη δύναμη της μηχανής εκμάθησης, παρουσιάζει τη διαδικασία απόσπασης του θεατή ως φυσικής ανθρώπινης μονάδας από το ζωντανό δρώμενο και του καλλιτέχνη από τον ρόλο του χειριστή των μηχανισμών θέασης στην καλλιτεχνική παραγωγή. Τα επόμενα κεφάλαια περνούν το νήμα της αφήγησης μέσα από τη βάση τριών σημαντικών έργων της ιστορίας του κινηματογράφου: Parallel I-IV (2008-12), Salaam Cinema (1995) και Le Mépris (1963), μαζί με τα όσα γράφει ο Vilém Flusser σχετικά με τις λειτουργίες του μηχανισμού στο βιβλίο Post-History. Δημιουργώντας έναν κατάλογο από κάμερες οι οποίες καταδεικνύουν τις ιδέες πίσω από το μέσο παραγωγής τους και μελετώντας προσεκτικά την ευρηματικότητα κάθε ταινίας, η εικαστικός και πειραματική σκηνοθέτιδα φτιάχνει ένα εγχειρίδιο οδηγιών για την απελευθέρωση από την αλγοριθμική διακυβέρνηση όπου η σχέση μεταξύ κάμερας, θεατή και ηθοποιού, υποκειμένου και αντικειμένου τίθεται στο προσκήνιο και αποσταθεροποιείται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ...

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *