Η ταινία 5 μμ παραλία (5 pm seaside) του Valentin Stejskal απέσπασε το Χρυσό Διόνυσο στο 45ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Δράμας που έριξε αυλαία χθες στο κατάμεστο αμφιθέατρο «Αντώνης Παπαδόπουλος» του Δημοτικού Ωδείου Δράμας. O Valentin Stejskal είναι αυστριακός σκηνοθέτης και κινηµατογραφιστής µε έδρα την Αθήνα, όπου µετακόµισε το 2019. Στην ταινία του πρωταγωνιστούν ο Κίμωνας Κουρής και ο Αντώνης Τσιοτσιόπουλος (Μαγνητικά πεδία), ο οποίος κέρδισε και το βραβείο καλύτερης ανδρικής ερμηνείας του 45ου DISFF. Στα 40α γενέθλιά του, ο Νίκος, ένας µοναχικός οδηγός φορτηγού, φτάνει σε µια αποµακρυσµένη παραλία για να συναντήσει τον Χρήστο, τον οποίο έχει να δει από το στρατό. Μέσα από ένα παράξενο τελετουργικό πνιγμού, τα καταπιεσμένα αισθήματα τους βγαίνουν και πάλι στην επιφάνεια… «Η ταινία μου μιλά για δύο άντρες που δεν μπορούν να εκφράσουν τα όσα νιώθουν –και ομολογώ πως δυσκολεύομαι κι εγώ αυτή τη στιγμή», είπε συγκινημένος ο σκηνοθέτης. «Όμως από την αρχή ένιωσα πως βρίσκομαι στο σωστό μέρος…».

Το βραβείο σκηνοθεσίας Τώνια Μαρκετάκη απέσπασε η ευφάνταστη ταινία Kiddo του Μιχάλη Κίμωνα (που απέσπασε και τα βραβεία μακιγιάζ και σκηνογραφίας) ενώ με το βραβείο σεναρίου τιμήθηκε η αυτοαναφορική ταινία Tokakis ή What’s My Name του ηθοποιού Θάνου Τοκάκη (ο οποίος κέρδισε και το βραβείο ενδυματολογίας). Το βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας πήγε  στην ηθοποιό Νιόβη Χαραλάμπους για την τολμηρή ερμηνεία της στην ταινία Δάφνη της Τώνιας Μισιαλή, ενώ ο Θρόνος του Ξέρξη της Εύης Καλογηροπούλου απέσπασε το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής.

O Νάσος Γκατζούλης κέρδισε το βραβείο ντοκιμαντέρ για το Toxic Magnus ενώ το βραβείο Drama Queer απέσπασε ο Δημήτρης Ζούρας για την ταινία Κάκτος.

Το βραβείο του νεοσύστατου Εθνικού Σπουδαστικού Τμήματος πήγε στα Τσουλάκια της Δέσποινας Μαυρίδου.

Το Pendulus του Δημήτρη Γκότση απέσπασε  το βραβείο κοινού, το βραβείο ήχου, αλλά και τα βραβεία της ΠΕΚΚ και της ΕΤΕΚΤ, ενώ το βραβείο της ΟΚΛΕ πήγε στην ταινία της Αμέρισσας Μπάστα Όχι αύριο. Το βραβείο GSC της Ένωσης Ελλήνων Κινηματογραφιστών κέρδισε η Φίλη Ολσέφσκι για το Γιάμα του Ανδρέα Βακαλιού.

Το Grand Prix, τη μεγάλη διάκριση του Διεθνούς Διαγωνιστικού Προγράμματος, απέσπασε η ταινία Techno, mama του Σαούλιους Μπαραντίσκας (Λιθουανία) που, όπως υπογράμμισε ο Βασίλης Κεκάτος, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, «κάνει ακόμα την καρδιά μου να χτυπάει από τότε που την είδα». Το βραβείο σκηνοθεσίας κέρδισε ο φινλανδός ‘Ανσιι Κασιτόνι για το ευρηματικό φιλμ του The Saboteur, ενώ αξίζει να αναφέρουμε πως στο Διεθνές Τμήμα τιμήθηκε με το βραβείο Νοτιοανατολικής Ευρώπης η ταινία του έλληνα Θανάση Τρουμπούκη Under the Lake που απέσπασε επίσης το βραβείο FIPRESCI, αλλά και το βραβείο ανάπτυξης -Onassis Film Development Grant.

Η ταινία On the edge του Ματέο Σάντερς (Αυστρία) απέσπασε το Grand Prix του Διεθνούς Σπουδαστικού, αλλά και το βραβείο «Ανθρώπινες αξίες» της Βουλής των Ελλήνων, ενώ το Πράσινο Βραβείο της Δράμας (Short and Green) πήγε στην ταινία Απολιθωμένοι κήποι του Aλί Καμπάρ από την Τουρκία. Με το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων ASIFA HELLAS – ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ τιμήθηκε η ταινία A Garbage Man της Λορ Γκονκάλβες από την Πορτογαλία.

Ο Κωνσταντίνος Γιάνναρης, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του ελληνικού διαγωνιστικού, διάβασε το γενικό σκεπτικό της επιτροπής, υπογραμμίζοντας την επιτυχημένη προσπάθεια των δημιουργών να καταπιαστούν με επίκαιρα κοινωνικά θέματα αλλά και με διάφορα genres του κινηματογράφου. «Νιώσαμε μεγάλη ικανοποίηση που τα θέματα σχετικά με τον προσωπικό και κοινωνικό βίο των γυναικών ήταν ψηλά στην “ατζέντα”, αλλά και με τη δυνατή παρουσία γυναικών δημιουργών, ασχέτως αν πολλές φορές είχαμε ενστάσεις για το τελικό αποτέλεσμα και σίγουρα θα θέλαμε ακόμη περισσότερους δυνατούς γυναικείους ρόλους. Ταυτόχρονα, είδαμε αναπάντεχα ώριμες και ευαίσθητες απεικονίσεις μιας τοξικής και μη αρρενωπότητας και συνάμα μια επιτυχημένη και ξεκαρδιστική σάτιρα του ανδρικού ναρκισσισμού», είπε μεταξύ άλλων.

O καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δράμας Γιάννης Σακαρίδης είπε πως η εμπειρία του 45ου DISFF απέδειξε πως «το σινεμά και τα φεστιβάλ δεν πέθαναν» και αφού ευχαρίστησε “τη μεγάλη οικογένεια της κινηματογραφικής κοινότητας που αγκάλιασε το φεστιβάλ”, ανέβασε στη σκηνή όλους τους συντελεστές του Φεστιβάλ.

Ο Δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος εξέφρασε την ικανοποίηση του για την φετινή διοργάνωση, μία από τις πλέον πετυχημένες, όπως είπε, συνεχάρη τους συντελεστές και αναφέρθηκε ονομαστικά σε όλα τα μέλη της σπουδαίας Κινηματογραφικής Λέσχης Δράμας που ίδρυσε το Φεστιβάλ τη δεκαετία του ’70.

Ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, υπογράμμισε πως το Φεστιβάλ έχει μπει σε νέα εποχή, ενώ διαβεβαίωσε πως η Περιφέρεια θα συνεχίσει να στηρίζει το DISFF και την ερχόμενη τριετία.

Τον λόγο στη συνέχεια πήραν ο πρόεδρος του ΕΚΟΜΕ Πάνος Κουάνης και η γενική διευθύντρια του ΕΚΚ Αθηνά Καρτάλου. Ο πρώτος είπε πως το Φεστιβάλ Δράμας, που τον εξέπληξε με τους νεωτερισμούς του, «βρίσκεται στην καρδιά της στρατηγικής του ΕΚΟΜΕ για την ανάπτυξη της οπτικοακουστικής παραγωγής στην Ελλάδα», ενώ η δεύτερη υπογράμμισε πως «είμαστε αδέρφια που σπρώχνουν αυτή τη μαγική δημιουργία που λέγεται μικρού μήκους. Με χαρά είδα πως οι άνθρωποι που στηρίζουν το θεσμό κάνουν το καλύτερο δυνατό. Θα προσπαθήσουμε να γίνουμε όλοι καλύτεροι για το καλό του ελληνικού σινεμά».

Κλείνοντας τις ομιλίες, ο πρόεδρος του φεστιβάλ Γιώργος Δεμερτζής εξέφρασε τη βαθιά ικανοποίησή του μετά τις αντιδράσεις που εισέπραξε από τον κόσμο αλλά και τους συμπολίτες του για την επιτυχημένη ολοκλήρωση του Φεστιβάλ και ευχαρίστησε θερμά τους εργαζόμενους, τους εθελοντές, τις κριτικές επιτροπές, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, τους δημοσιογράφους που στήριξαν την προσπάθεια αυτή, και όλους τους φορείς που ενεπλάκησαν στην επιτυχή έκβαση του φετινού Φεστιβάλ Δράμας. «Ευχαριστώ, πάνω απ΄όλα, τους σκηνοθέτες, σεναριογράφους, ηθοποιούς, παραγωγούς, και όλους τους κινηματογραφιστές που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ…».

Απονέμοντας το Χρυσό Διόνυσο στο τέλος της βραδιάς, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου Γιώργος Τσεμπερόπουλος τόνισε πως «όλα ξεκινούν από το σενάριο», ενώ υπογράμμισε την ανάγκη αύξησης της χρηματοδότησης του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου -«διαφορετικά θα υπάρχουν συνέπειες στις ελληνικές ταινίες».

Στα ευτράπελα της τελετής λήξης ήταν το ευχαριστήριο βιντεάκι που απέστειλε ο σκηνοθέτης του «Σαμποτέρ», στο οποίο κάνει πρόποση με ένα ποτήρι κρασί και ρίχνει μια …ανάποδη βουτιά σε μια φινλανδική λίμνη.

Όσο για το Λιθουανό νικητή του Διεθνούς Διαγωνιστικού, είπε πως το σημαντικό είναι «τα αδέρφια μου στην Ουκρανία που κερδίζουν τον αγώνα για ελευθερία».

ΒΡΑΒΕΙΑ

  • ΧΡΥΣΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΣ Βραβείο Καλύτερης Ταινίας

στην ταινία «5pm Seaside» σε σκηνοθεσία Valentin Stejskal

Μια πραγματικά ευαίσθητη και λιτή κινηματογραφική αφήγηση που από τότε που την είδαμε την κουβαλάμε μέσα μας και κατάφερε να μας εισάγει αβίαστα στον πληγωμένο, εσωτερικό κόσμο των ηρώων της.

Το βραβείο συνοδεύεται από τρία  έπαθλα: η Φίνος Φιλμ προσφέρει χρηματικό έπαθλο 4.000 ευρώ, η ΕΡΤ προσφέρει χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου προσφέρει χρηματικό έπαθλο 2.500 ευρώ.

  • ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ «ΤΩΝΙΑ ΜΑΡΚΕΤΑΚΗ»

στον Μιχάλη Κίμωνα για την ταινία «KIDDO»

Μια  αναζωογονητική και αναπάντεχα απολαυστική σκηνοθετική ματιά που κατάφερε αριστοτεχνικά να κρατήσει το ρυθμό, σε μια ταινία δωματίου.

Το Βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.500 ευρώ προσφορά από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου καθώς και από παροχές εργαστηρίου και εργασιών Post Production αξίας 2.500 ευρώ προσφορά της εταιρείας Stefilm.

  • ΕΙΔΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

στην Εύη Καλογηροπούλου για την ταινία «Στο Θρόνο του Ξέρξη»

Επειδή είναι μια ταινία που απεικονίζει το αντρικό, το γυναικείο και μη δυαδικό σώμα στα όρια της ρευστότητας και αναζητεί την απαγορευμένη στοργή και επαφή μέσα σε ένα σκληρό και αρχετυπικό αρρενωπό βιομηχανικό περιβάλλον.

  • ΒΡΑΒΕΙΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

στον Νάσο Γκατζούλη για την ταινία «Toxic Magnus»

Ένα εφευρετικό υβριδικό ντοκιμαντέρ, μια χειμαρρώδης και ειλικρινής εξομολόγηση ενός ανασφαλούς και αυτοκαταστροφικού πρωταγωνιστή-θύματος μιας τοξικής αρρενωπότητας, που όμως μας έκανε και να γελάσουμε με την ψυχή μας.

Το βραβείο συνοδεύεται από δύο χρηματικά έπαθλα: 3.500 ευρώ από το ΕΚΚ και 1.000 ευρώ από την ΕΡΤ.

  • ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΕΝΑΡΙΟΥ

στον Θάνο Τοκάκη για την ταινία «Tokakis ή What’s My Name»

Μια ολοκληρωμένη και απολαυστική έως και ξεκαρδιστική σάτιρα του ελληνικού κιτς και τη μανία γύρω από την δημόσια εικόνα, γεμάτη αυτοσαρκασμό.

Το βραβείο συνοδεύεται από έπαθλο 3.500 ευρώ, προσφορά του ΕΚΚ.

  • ΒΡΑΒΕΙΟ DRAMA QUEER

στον Δημήτρη Ζούρα για την ταινία «Κάκτος»

Μια τολμηρή ματιά την οποία εξυπηρετεί ιδιαιτέρως η ερμηνεία από το ανερχόμενο νέο πρωταγωνιστή της που ακροβατεί σε μια αφιλόξενη Αθήνα ψάχνοντας να βρει τον εαυτό του.

Το βραβείο συνοδεύεται από έπαθλο 2.000 ευρώ, χορηγία του Onassis Culture.

  • ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΝΔΡΙΚΗΣ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ

στον Αντώνη Τσιοτσιόπουλο

για την ερμηνεία του στην ταινία «5pm Seaside» του Valentin Stejskal

Επειδή πολύ λεπτά και λιτά -και με μια πληγωμένη εσωτερικότητα- κατάφερε να μεταφέρει τον ψυχισμό ενός άντρα που προσπαθούσε να διαπραγματευτεί την αγάπη και τον πόθο.

  • ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ

στην Νιόβη Χαραλάμπους 

για την ερμηνεία της στην ταινία «Δάφνη» της Τώνιας Μισιαλή

Για την ειλικρινή και άμεση ερμηνεία σε ένα δύσκολο θέμα γύρω απ’ τη γυναικεία σεξουαλικότητα και το γυναικείο σώμα.

  • ΒΡΑΒΕΙΟ ΗΧΟΥ

στον Βασίλη Γεροδήμο

για την ταινία «PENDULUS» του Δημήτρη Γκότση

Για την καθαρότητα και την ρεαλιστική αίσθηση του ενίοτε αφιλόξενου αστικού χώρου.

Το βραβείο συνοδεύεται από έπαθλο με υπηρεσίες sound design και μίξη surround 5.1 από την εταιρεία DNA LAB.

  • ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΗΧΟΥ

στους Νίκο Λιναρδόπουλο και Λέανδρο Ντούνη

για την ταινία «Under The Lake» του Θανάση Τρουμπούκη

Μας εξέπληξε ευχάριστα η αρμονική συνύπαρξη αλλά ταυτόχρονα και η αντίθεση μεταξύ του φυσικού και του βιομηχανικού περιβάλλοντος.

  • ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΟΝΤΑΖ

στον Νίκο Βαβούρη

για την ταινία «Τελευταία Πνοή» του Χάρη Ραφτογιάννη

Σε αυτή την ταινία μας άρεσαν πάρα πολύ οι αριστοτεχνικές, απότομες αλλά και λιτές εναλλαγές του ρυθμού.

  • ΒΡΑΒΕΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

στον Γιάννη Κανάκη για την ταινία «Μάγμα» της Λίας Τσάλτα

Μια εντυπωσιακή φωτογραφία που εξυπηρέτησε αποτελεσματικά με συνέπεια και αρτιότητα ένα δύσκολο κινηματογραφικό είδος, δημιουργώντας ένα δικό της φανταστικό κόσμο.

  • ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΡΩΤΟΤΥΠΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

στον Αλέξανδρο Δρυμωνίτη για την ταινία «Μάγμα» της Λίας Τσάλτα

Για την υποβλητική μουσική επένδυση που συμβάλει καθοριστικά στη δημιουργία του κινηματογραφικού σύμπαντος της ταινίας.

  • ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ «ΙΟΥΛΙΑ ΣΤΑΥΡΙΔΟΥ»

στην Μάρλι Αλειφέρη

για την ταινία «Tokakis ή What’s My Name» του Θάνο Τοκάκη

Μια ταινία με  ζαλιστική εναλλαγή ρούχων με αναφορά στο ελληνικό κιτς που ακολουθούσε απολαυστικά τον ιλιγγιώδη ρυθμό της ταινίας,

Η ελληνική εταιρεία ενδυμάτων Enjoy Fashion Point ντύνει την επόμενη ταινία της ενδυματολόγου με τα προϊόντα της.

  • ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑΣ

στην Εύα Γουλάκου για την ταινία «KIDDO» του Μιχάλη Κί́μωνα

Επειδή έπαιξε με συμβάσεις παραδοσιακής φόρμας φέρνοντάς τες επιτυχημένα στο σήμερα και βρήκε εφευρετικές λύσεις που ήταν άκρως εικαστικές.

  • ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΜΑΚΙΓΙΑΖ, ΚΟΜΜΩΣΕΩΝ & ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΦΕ

στην Ιωάννα Λυγίζου για το Μακιγιάζ  και στον Μιχάλη Γκιόκα για τα Ειδικά Εφέ στην ταινία KIDDO του Μιχάλη Κίμωνα

Επειδή είναι μια εξαιρετικά πετυχημένη δουλειά που, θυμίζοντάς μας το έργο της πρωτοπόρου φωτογράφου Σίντι Σέρμαν κατάφερε με μια γκροτέσκα προσέγγιση να υπηρετήσει επιδέξια τον τόνο της ταινίας.

ΒΡΑΒΕΙΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 45ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ

GRAND PRIX

στην ταινία Techno, Mama του Saulius Baradinskas από την Λιθουανία

Απονέμεται σε μια εντυπωσιακή ταινία που συνδυάζει τη σκληρότητα και την τρυφερότητα με μοναδικό τρόπο, μέσω μουσικής, ξέφρενου ρυθμού, τολμηρών ερμηνειών και εντυπωσιακής σκηνοθεσίας. Αυτή η ταινία είναι μια εμπειρία-“γροθιά στο στομάχι” και αποτελεί μια περίτεχνη επίδειξη της πολυπλοκότητας στην έκφραση του έρωτα και της επιτακτικής ανάγκης για διαφυγή.

Το βραβείο συνοδεύεται από έπαθλο 4.000 ευρώ, προσφορά της εταιρείας Raycap.

BEST DIRECTION

στην ταινία «The Saboteur»του Ansii Kasitonni από την Φινλανδία

Απονέμεται σε έναν θαρραλέο σκηνοθέτη, του οποίου η αξιομνημόνευτη ταινία συλλαμβάνει τη μαγεία της διαδικασίας κινηματογράφησης με χιούμορ και πρωτοτυπία. Αυτό το ερωτικό γράμμα προς τον κινηματογράφο χρησιμοποιεί τη δράση για να δημιουργήσει μια ταινία εντός της ταινίας.

EFA CANDIDACY DRAMA

Βραβείο Υποψηφιότητας για το Βραβείο Καλύτερης Μικρού Μήκους Ταινίας της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου – EFA 2022

στην ταινία The Salamander Child του Théo Degen από το Βέλγιο

Απονέμεται σε μια ταινία που συνδυάζει επιτυχώς την άγρια φαντασία ενός έφηβου αγοριού με μια παράδοξη αίσθηση του χιούμορ. Η τρυφερότητα με την οποία καταγράφονται οι δύο απομονωμένοι κόσμοι του, καθρεφτίζει μια διαδικασία απώθησης του πένθους και μας προσκαλεί να γνωρίσουμε έναν συναρπαστικό κόσμο ονείρων και θαυμάτων.

BEST SOUTHEASTER EUROPEAN FILM AWARD

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη

στην ταινία Under The Lake του Θανάση Τρουμπούκη από την Ελλάδα

Απονέμεται σε μια συναρπαστική πειραματική ταινία, γυρισμένη σε φιλμ 16mm, η οποία συλλαμβάνει την ακινησία που επικρατεί σε χωριά βουλιαγμένα και ξεχασμένα. Με ομαλά και στοχαστικά πλάνα, ο δημιουργός καταφέρνει να ανακαλέσει τις ιστορίες-φαντάσματα αόρατων ζωών.

BEST PRODUCTION AWARD “TV5 MONDE”

Βραβείο TV5 MONDE Καλύτερης Παραγωγής 2022

στην ταινία «Cherries» του Vytautas Katkus από την Λιθουανία

Απονέμεται σε έναν παραγωγό που εμπιστεύτηκε έναν δημιουργό με ισχυρό και προσωπικό όραμα. Μέσω της συνεργασίας τους, η ταινία υπερβαίνει αριστοτεχνικά μια φαινομενικά συνηθισμένη σχέση μεταξύ πατέρα και γιου, μετατρέποντάς την σε ποίηση.

#ThisisEU  EUROPEAN VALUES AWARD

Βραβείο Ευρωπαϊκών Αξιών #ThisisEU 2022, υπό την αιγίδα της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα

στην ταινία «August 13th»

του Ventsislav Lyubenov Sariev από την Βουλγαρία

Απονέμεται σε μια πρωτοεμφανιζόμενη ταινία που επίσης έκανε την Παγκόσμια Πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ της Δράμας. Η ταινία πραγματεύεται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και το δικαίωμα του ατόμου να πολεμά για την ελευθερία και την ισότητα. Αυτή η συγκινητική ταινία μικρού μήκους γυρίστηκε στην ανατολική Ευρώπη και μας φέρνει αντιμέτωπους με τις σκοτεινότερες πτυχές της ενηλικίωσης, ενώ ταυτόχρονα επιτρέπει την πιθανότητα ενός πιο ελπιδοφόρου μέλλοντος.

SPECIAL MENTION

στην ταινία «Plurabelle»  της  Sacha Amaral από την Αργεντινή

Απονέμεται σε μια πρωτοεμφανιζόμενη ταινία, η οποία έκανε την Παγκόσμια Πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Η ταινία αποκαλύπτει σταδιακά τη μοναξιά των νέων, καθώς αναζητούν τον έρωτα και εξερευνούν τη σεξουαλικότητα μέσω της συναισθηματικής αποστασιοποίησης. Για τις φυσικές ερμηνείες και την ευαίσθητη σκηνοθεσία της.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (Onassis Film Development Grant)

στον Θανάση Τρουμπούκη από την Ελλάδα

για την ταινία του Under The Lake

Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ, προσφορά του ONASSIS CULTURE, για να αναπτύξουν το σενάριο μεγάλου μήκους ταινίας τους.

ΒΡΑΒΕΙΟ «ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΞΙΕΣ»

στην ταινία «Techno, Mama»

του Saulius Barandinskas από την Λιθουανία.

Ο Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής απονέμει το βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» της Βουλής των Ελλήνων σε μια ταινία του διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος που συνθέτοντας με δεξιοτεχνία, αφηγηματική οικονομία και δυνατές ερμηνείες το πορτρέτο ενός νέου που προσπαθεί να εκπληρώσει τα όνειρά του, αναδεικνύει το πρόβλημα της ενδοοικογενειακής βίας και της έλλειψης αγάπης.

ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΘΝΙΚΟΥ & ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 45ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Θέμις Μπαζάκα, ηθοποιός

Λένα Διβάνη, συγγραφέας

Αργύρης Παπαδημητρόπουλος, σκηνοθέτης

ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Αρχικά να ευχαριστήσουμε το φεστιβάλ και την πόλη της Δράμας για την φιλοξενία και τον καλλιτεχνικό διευθυντή και τους programmers για την εμπιστοσύνη.

Σκεφτόμασταν επί πολλή ώρα τι να σας πούμε. Και αποφασίσαμε να σας πούμε την μαύρη αλήθεια με κάθε ειλικρίνεια.

Σας ζηλεύουμε!

Είστε στην καλύτερη φάση της ζωής σας. Είστε στην αρχή της αρχής, στη φάση που μπορείτε να ονειρευτείτε, να ρισκάρετε, να βγείτε από το comfort zone σας, να κάνετε φανταστικά λάθη που μπορεί να μην είναι και λάθη και να δείτε χιλιάδες ταινίες. Μικρές, μεγάλες, παλιές, νέες, του διεθνούς σπουδαστικού ίσως -που μεταξύ μας τώρα, συνεχώς αναρωτιόμασταν γιατί ήταν μισοάδειες οι αίθουσες όταν παιζόταν το διεθνές σπουδαστικό-, να δείτε ταινίες απολαυστικά κακές ή εκνευριστικά καλές που θα σας εμπνεύσουν και θα σας πάνε παρακάτω.

Δεν θα σας πρήξουμε επειδή σας ζηλεύουμε, αντίθετα θα σας βραβεύσουμε.

Ας ξεκινήσουμε με τα βραβεία του Διεθνούς Διαγωνιστικού.

ΒΡΑΒΕΙΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 2022

  • Ειδική Μνεία

στην ταινία «Before Pandemic and War, There Were Bed Bugs and

Love!» του Nuruzzaman Khan από την Λιθουανία

Σε μια ταινία με δροσερά υβριδική αφήγηση, μια ταινία αφοπλιστικά

ειλικρινή, που μας έπεισε ότι δυστυχώς η αγάπη δεν είναι

αποτελεσματική σαν εντομοκτόνο.

  • Βραβείο Διανομής

στην ταινία «Love You More Than Peanut Butter» της Αριάδνης Αγγελικής Θυβρονίτου – Λήτου

Χορηγία Radiator IP Sales, που απονέμεται σε μία ελληνική ταινία του προγράμματος, και προσφέρει εκπροσώπηση για μια ολοκληρωμένη διαμόρφωση εμπορικής στρατηγικής, που θα απευθυνθεί σε αγοραστές του εξωτερικού (τηλεοπτικούς σταθμούς και πλατφόρμες).

  • Queer Award 

στην ταινία «I Should Feed My Cat» του Abram Cedra από το Βέλγιο

Σε μια ταινία που μεγένθυνε με ανατριχιαστική ακρίβεια την αρρώστια

της εποχής μας. Πως θα βρω ένα χάδι αν φοβάμαι ότι θα καταλήξει

χαστούκι;

  • Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής: Rising Star

στην ταινία «The Dependent Variables» του Lorenzo Tardella  από την

Ιταλία

Γιατί κανένας σε αυτό το φεστιβάλ δεν φλέρταρε καλύτερα από αυτά τα δυο παιδιά.

  • GRAND PRIX STUDENT: Almost Famous

στην ταινία «On The Edge» του Matteo Sanders από την Αυστρία

Ον δι εντζ ζουν οι ήρωες, αλλά η ταινία τα έχει όλα, αφηγηματική

δεξιοτεχνία, συναισθηματική ένταση, ταλαντούχους ηθοποιούς.

Ευχόμαστε σύντομα και very famous.

Το βραβείο συνοδεύεται από το ποσό των 1500 ευρώ προσφορά του

Μητροπολιτικού Κολλέγιου.

ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 2022

  • Ειδική Μνεία

στην Ιωάννα Διγενάκη για την ταινία «ΤΡΙΧΕΣ»

  • Βραβείο Μοντάζ

στην Δανάη Ξυλογιάννη Γκόντρια για την ταινία «Love you more than peanut butter»

Η εταιρεία Green Pixel προσφέρει στην βραβευμένη διάθεση σουίτας μοντάζ για την επόμενη ταινία της

  • Βραβείο Ερμηνείας

στις Ελίνα Τσιορμπατζή & Ελένη Γεωργάκη για την ταινία «Τσουλάκια / Hussies»

  • Βραβείο Σχεδιασμού Ήχου

στον Γιώργο Μπισδίκη για την ταινία «Φωτοευαισθησία / Sun & Shadow»

Το βραβείο συνοδεύεται από υπηρεσίες sound design και μίξη surround 5.1 από την εταιρεία DNA LAB και, επίσης, από ένα 6μηνο συμβόλαιο έμμισθης πρακτικής άσκησης (Internship) στην εταιρεία Green Pixel.

  • Βραβείο Σκηνογραφίας

στις Εύα Κουρελιά & Ελένη Σάμπρη για την ταινία «Τσουλάκια / Hussies»

Το βραβείο συνοδεύεται από ένα 6μηνο συμβόλαιο έμμισθης πρακτικής άσκησης (Internship) στην εταιρεία Green Pixel.

  • Βραβείο Φωτογραφίας «Ντίνος Κατσουρίδης»

στον Μιχάλη Γκατζόγια  για την ταινία «Φωτοευαισθησία / Sun & Shadow»

Το βραβείο συνοδεύεται από πλήρη τεχνική κάλυψη για την παραγωγή της επόμενης ταινίας του φωτογράφου, προσφορά της οικογένειας Κατσουρίδη.

  • Βραβείο Σεναρίου

στον Στέλιο Χριστοφόρου για την ταινία «Σάμμερ / Sammer»

Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 1.500 που προσφέρει η Σχολή Σεναρίου του ΑΝΤ1.

  • Βραβείο Σκηνοθεσίας

στην Σεμέλη Σαφού για την ταινία «Ό,τι απομένει / All that remains»

Το βραβείο υνοδεύεται από τη διάθεση κάμερας για την επόμενη μικρού μήκους ταινίας του από την Karamanos STUDIOS.

  • Βραβείο Ελληνικής Σπουδαστικής Ταινίας «Φρίντα Λιάππα»

στην Δέσποινα Μαυρίδου για την ταινία «Τσουλάκια / Hussies»

Το Βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 5.000

ΒΡΑΒΕΙΑ SHORT & GREEN 2022 45ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ

  • Πράσινο Βραβείο της Δράμας

στην ταινία Απολιθωμένοι κήποι του Ali Cabbar από την Τουρκία

Μια ταινία μυθοπλασίας που αντικατοπτρίζει το πρόγραμμα του Short and Green με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, απεικονίζοντας μια δυνατή ιστορία με έναν καλά ενορχηστρωμένο ρυθμό στο μοντάζ.

Συνοδεύεται από έπαθλο 4.000 ευρώ, προσφορά της ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ.

  • Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής

στην ταινία Αράλκουμ, των Daniel Asadi Faezi και Mila Zhluktenko από το Ουζμπεκιστάν

Μια ταινία που συνδυάζει μοναδικά το ντοκιμαντέρ με την πειραματική φόρμα. Μια ιστορία που εφιστά την προσοχή μας για την ανεξέλεγκτη έκταση που μπορεί να πάρει η ανθρώπινη παρέμβαση στην περιβαλλοντική ισορροπία. Μια νέα κινηματογραφική πραγματικότητα πολύ καλά κατασκευασμένη από τους δημιουργούς, σε μια εντυπωσιακή ταινία.

  • Ειδική Μνεία

στην ταινία Σειρήνες της Ilaria Di Carlo από την Γερμανία

Για μια εντυπωσιακή και ποιητική ταινία, όχι μόνο για την κινηματογράφηση, τον όμορφο ρυθμό, την αρμονία και την εξαιρετική μουσική που την έκαναν μια αξέχαστη εμπειρία, αλλά και για την απόφαση να μετατραπεί η καταστροφή σε ποίημα. Για την τρυφερότητα να αγκαλιάσει το σκοτάδι και να φωτίσει τις ψυχές μας μέσα από την τέχνη. Αυτός, λοιπόν, είναι ένας τρόπος να σωθούμε.

ΒΡΑΒΕΙΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ANIMATION 2022 45ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ

  • Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων ASIFA HELLAS – ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ

στην ταινία «A Garbage Man» της Laure Goncalves από την Πορτογαλλία

Πρόκειται για μία ολοκληρωμένη ταινία όπου η τεχνική animation και η πλοκή μετατρεπονται από μία προσωπική ιστορία σε μια ιστορία που μας αφορά όλους.

ΒΡΑΒΕΙΑ DRAMA PITCHING LAB 2022 45ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΒΡΑΒΕΙΟ ΦΙΝΟΣ ΦΙΛΜ

στην ταινία Tavern of Shadows του İlyas Soner Yıldırım από την Τουρκία

Το βραβείο συνοδεύεται με έπαθλο 2000 ευρώ από την ΦΙΝΟΣ ΦΙΛΜ

ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

στην ταινία «The weight of Air» του Carlos Ormeño Palma, από το Περού

Το βραβείο συνοδεύεται με έπαθλο 1.500 ευρώ από το ΕΚΚ

ΒΡΑΒΕΙΑ MENTORSHIP

Συνεδρίες περαιτέρω ανάπτυξης και διορθώσεων σεναρίου σε επιλεγμένα σχέδια

#bagets rider FREE HD, Lester Cristal, Φιλιππίνες

HAG / Didimokorfo του Αχιλλέα Γκατσόπουλου, Γερμανία / Ελλάδα

ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ 45ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ

  • Ένωση Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου & Τηλεόρασης Οπτικοακουστικού Τομέα (Ε.Τ.Ε.Κ.Τ-Ο.Τ)

στον Δημήτρη Γκότση για την ταινία «PENDULUS»

Το Bραβείο  Tεχνικής Aρτιότητας της Ένωσης Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου και Τηλεόρασης  για την επίτευξη ενός λειτουργικά δομημένου αποτελέσματος από το σύνολο των Κινηματογραφικών ειδικοτήτων.

  • Ένωση Ελλήνων Κινηματογραφιστών (G.S.C)

στην Φίλη Ολσέφσκι  για την ταινία «Γιάμα» του Ανδρέα Βακαλιού

Για τον στιβαρό, ευρηματικό και προσανατολισμένο σταθερά στην υπηρεσία του σεναρίου τρόπο με τον οποίο φώτισε την παιδική ηλικία και τις δύσκολες κοινωνικές αποχρώσεις.

Η Ένωση Ελλήνων Κινηματογραφιστών (GSC) με χαρά για ακόμη χρονιά συμμετέχει στην διαδικασία του να παρακολουθεί την εξέλιξη της οπτικής αφήγησης, της διεύθυνσης φωτογραφίας πιο απλά, στο Εθνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα του Φεστιβάλ της Δράμας και να ξεχωρίζει μία/έναν συνάδελφο νέο κινηματογραφιστή.

Τα μέλη της επιτροπής για φέτος ήταν η Ολυμπία Μυτιληναίου, ο Χρήστος Καραμάνης και ο Γιώργος Φρέντζος.

Το βραβείο συνοδεύεται από έπαθλο αξίας 2.000 ευρώ, προσφορά του εργαστηρίου εικόνας ANMAR σε υπηρεσίες color correction και DCP.

  • Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας (ΟΚΛΕ)

στην ταινία «Όχι Αύριο» της Αμέρισσας Μπάστα

Για τη ρεαλιστική αποτύπωση του πρωταγωνιστικού χαρακτήρα, ο οποίος μέσα σε ένα περιβάλλον προβληματικό, με έντονη την απουσία του πατέρα, σηκώνει το βάρος της οικογένειας και κρατάει την ηθική, την αξιοπρέπεια και το ήθος ψηλά και για την αμεσότητα της εικόνας, τη δημιουργική χρήση της hiphop μουσικής και την ατμόσφαιρα των φυσικών χώρων, τα οποία συμβάλλουν θετικά στο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα και στην αλήθεια της ιστορίας

  • Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου(Π.Ε.Κ.Κ)

στην ταινία «Pendulus» του Δημήτρη Γκότση

Για την ικανότητα του σκηνοθέτη να ισορροπήσει το εσωτερικό εκκρεμές της αναζήτησης ταυτότητας του ήρωα. Τελικά ο εθνικισμός δεν έχει ταυτότητα!

  • Διεθνής Ομοσπονδία Κριτικής Ταινιών Κινηματογράφου (FIPRESCI)

στην ταινία Under The Lake του Θανάση Τρουμπούκη

Η επιτροπή αποφάσισε να απονείμει το βραβείο σε μία ταινία που μας εντυπωσίασε για τις μαγευτικές εικόνες της. Μια ταινία που φλερτάρει άμεσα με τη μυθοπλασία, το ντοκιμαντέρ και το πειραματικό μοντάζ. Με αληθινά όμορφη φωτογραφία, σε φιλμ, μας συνεπαίρνει σε αυτό το σχεδόν υπνωτιστικό ταξίδι μέσω του νερού.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ 2022 45ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ

Το Βραβείο Κοινού 2022 απονέμεται στην ταινία

«PENDULUS» του Δημήτρη Γκότση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ...

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *