H ταινία Brutalia, εργάσιμες μέρες (Brutalia, days of labour) του Μανώλη Μαυρή, απέσπασε τον Χρυσό Διόνυσο στην τελετή λήξης του 44ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, που ολοκληρώθηκε το βράδυ του Σαββάτου 18 Σεπτεμβρίου στο αμφιθέατρο «Αντώνης Παπαδόπουλος» του Δημοτικού Ωδείου Δράμας. Κορίτσια ντυμένα πανομοιότυπα με στρατιωτικά ρούχα εργάζονται κοπιωδώς. Μια μητριαρχική οικογένεια. Μια ολιγαρχική κοινωνία. Τι θα γινόταν αν αντικαθιστούσαμε τις μέλισσες με ανθρώπους; Ο Μανώλης Μαυρής δίνει την απάντηση με μια σκληρή ταινία όπου οι γυναίκες-μέλισσες κυριαρχούν, οι άντρες είναι κηφήνες, οι εργάτριες δουλεύουν μέχρι να πεθάνουν και η Βασίλισσα, εγκλωβισμένη στον ρόλο της, γεννά ακατάπαυστα μωρά. Όπως αποκάλυψε νωρίτερα στο κοινό του Φεστιβάλ, ο σκηνοθέτης  εμπνεύστηκε μια από τις πιο βίαιες σκηνές της ταινίας, τη σκηνή του λιθοβολισμού, από το λιντσάρισμα του Ζακ Κωστόπουλου… Ο Μανώλης Μαυρής αφιέρωσε το βραβείο στην γυναίκα του, την ηθοποιό Κατερίνα Ζησούδη (πρωταγωνίστρια σε δύο ταινίες που επίσης διαγωνίζονταν στο φετινό φεστιβάλ) και το 4 μηνών μωρό τους που ήταν εκεί.

Η ταινία απέσπασε ακόμα τέσσερις διακρίσεις (Onassis Film Development Grant, Τιμητική Διάκριση Κοστουμιών, Τιμητική Διάκριση Σκηνικών, αλλά και το βραβείο της Fipresci).

Ο σκηνοθέτης Νίκος Τσεμπερόπουλος τιμήθηκε με το βραβείο σκηνοθεσίας για την ταινία του Soul Food με θέμα την ιδιαίτερη σχέση ενός έφηβου  με μια μεγαλύτερη γυναίκα που υφίσταται bullying, ενώ με συνολικά οκτώ διακρίσεις, ανάμεσά τους το  Βραβείο Κοινού, το Βραβείο Νοτιοανατολικής Ευρώπης και το Onassis Film Development Grant, έφυγε το ευρηματικό animation Από το μπαλκόνι του Άρη Καπλανίδη. Η ταινία διαδραματίζεται στη Ν.Φιλαδέλφεια με ηρωϊδα μια γυναίκα που βλέπει όλη τη γειτονιά -και την προστατεύει- αλλά δεν «βλέπει» και δεν μπορεί τελικά να προστατέψει το γιο της….

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ακόμα πως το βραβείο ανδρικής ερμηνείας μοιράστηκαν ο Βασίλης Κουτσογιάννης από το Βανκούβερ της Άρτεμης Αναστασιάδου και ο Απόλλωνας Σαρρής από το Soul Food, ενώ την διάκριση γυναικείας ερμηνείας κέρδισε η Μαίρη Μηνά για την ταινία Α Summer Place της Αλεξάνδρας Mατθαίου. Τιμητική διάκριση ερμηνείας έλαβε  επίσης ο μικρός πρωταγωνιστής της ταινίας του Γιώργου Τελτζίδη Souls all unaccompanied Jouvany Guirguis, τον οποίο ο σκηνοθέτης ανακάλυψε σε μια δομή. Ο Γ.Τελτζίδης αφιέρωσε το βραβείο σε όλα τα ασυνόδευτα παιδιά που βρίσκονται στην Ελλάδα.

Το Grand Prix του Διεθνούς Διαγωνιστικού απέσπασε η ταινία Son Of Sodom (Ο Γιός των Σοδόμων) του Theo Montoya (Τεό Μοντόγια) από την Κολομβία.

Την τελετή λήξης άνοιξε ο  καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δράμας Γιάννης Σακαρίδης ο οποίος ευχαρίστησε θερμά τις κριτικές επιτροπές, τους σκηνοθέτες αλλά και τη νεολαία της Δράμας που αγκάλιασε το Φεστιβάλ.

Ο Δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος  συνεχάρη τους συντελεστές του Φεστιβάλ για την φετινή άρτια οργάνωση. «Το φετινό φεστιβάλ είναι ένα από τα καλύτερα που έχουμε διοργανώσει και είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας. Η πόλη μας απέδειξε ότι μπορεί να αντεπεξέλθει σε μεγάλες προσδοκίες». Ο κ. Μαμσάκος ευχαρίστησε θερμά  το ΥΠΠΟΑ, την υπουργό Λίνα Μενδώνη, τον υφυπουργό Νικόλα Γιατρομανωλάκη, την Γενική Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού Ελένη Δουνδουλάκη η οποία ήταν παρούσα στην τελετή λήξης, την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και τον Χρήστο Μέτιο, το ΔΣ, τους εργαζόμενους και τους εθελοντές του Φεστιβάλ και βέβαια τον Γιάννη Σακαρίδη και τον πρόεδρο Γιώργο Δεμερτζή. Ακόμα, τις επιτροπές, το ΕΚΚ, το ΕΚΟΜΕ, την διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση Αφροδίτη Παναγιωτάκου, και τον πρόεδρο του ΕΑΠ Οδυσσέα Ζώρα που παλεύει να δημιουργήσει Σχολή Κινηματογράφου στη Δράμα».

Παίρνοντας τον λόγο ο πρόεδρος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου Οδυσσέας Ζώρας ανέφερε πως «η χώρα έχει ανάγκη ένα προπτυχιακό τμήμα κινηματογράφου. Ήδη δημιουργήθηκε μια ακαδημαϊκή ομάδα που γνωρίζει καλά τον κινηματογράφο. Στήσαμε το πρόγραμμα σπουδών το οποίο έχει κατατεθεί στο Υπουργείο και βρίσκεται σε φάση έγκρισης. Του χρόνου ίσως να δούμε και τους πρώτους φοιτητές», προσέθεσε. «Είναι μια οφειλόμενη πράξη προς τον αείμνηστο Αντώνη Παπαδόπουλο…».

Η Γενική Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού Ελένη Δουνδουλάκη υπογράμμισε πως «οι τέσσερις και πλέον δεκαετίες που μετρά το Φεστιβάλ δεν είναι διόλου αμελητέο διάστημα, και αυτό λέει πολλά όχι μόνο για τη διάρκεια του θεσμού αλλά και για την πόλη που τον στήριξε διαχρονικά. Το Φεστιβάλ όμως  διατηρεί αμείωτη την νεανική του ορμή –γεγονός που φάνηκε και από την φετινή διοργάνωση. Το ΥΠΠΟΑ στηρίζει διαχρονικά το Φεστιβάλ αναγνωρίζοντας την σημαντική καλλιτεχνική και κοινωνική του επίδραση και με τις επιχορηγήσεις του προς αυτό συμβάλλει στην πολιτιστική αποκέντρωση και την ανάπτυξη της Περιφέρειας».

«Χαίρομαι διπλά φέτος», είπε ο Πάνος Κουάνης, πρόεδρος του ΕΚΟΜΕ. «Στο Φεστιβάλ πνέει ένας πολύ δυνατός άνεμος ανανέωσης: στις υποδομές του, στο branding, και το σημαντικότερο στο πρόγραμμά του. Φέτος ξεκινάμε μια πολυεπίπεδη συνεργασία που “ακουμπά” όλους τους άξονες που μας ενδιαφέρουν: παραγωγή, κατάρτιση, ψηφιοποίηση».

Ο πρόεδρος του ΕΚΚ Μάρκος Χολέβας συνεχάρη όλους όσους «βοήθησαν για να υπάρχει αυτό το Φεστιβάλ διαχρονικά. Τουλάχιστον 3 γενιές ξεκίνησαν από εδώ και στη συνέχεια εδραιώθηκαν στον χώρο. Το ΕΚΚ υπήρξε ανέκαθεν αρωγός του. Θεωρούμε πως είμαστε κάτι σαν δύο αδερφάκια με γονείς το ίδιο υπουργείο, το ΥΠΠΟ, βοηθώντας, καθένας με τον τρόπο του, να γεννηθεί η ταινία και στη συνέχεια να προβληθεί και να ταξιδέψει».

Κατά τη διάρκεια της απονομής των βραβείων, η Αφροδίτη Παναγιωτάκου, Διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση ανακοίνωσε την έμπρακτη στήριξη του θεσμού, με τη θέσπιση τριών νέων χρηματικών βραβείων: «Μέσα από το Διεθνές Διαγωνιστικό του Φεστιβάλ Δράμας, ανακαλύψαμε νέες φωνές που αξίζει να ακουστούν», υπογράμμισε. «Γι’ αυτό αποφασίσαμε, οι Έλληνες κινηματογραφιστές που συμμετέχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό να λάβουν το Onassis Film Development Grant. Φέτος ο Μανώλης Μαυρής και ο Άρης Καπλανίδης θα λάβουν 10.000 ευρώ ο καθένας, για να αναπτύξουν το σενάριο μεγάλου μήκους τους. Επίσης, φέτος για πρώτη φορά σε συνεργασία με το Φεστιβάλ δημιουργούμε ένα βραβείο συμπερίληψης και αποδοχής: το Queer Drama Award του Onassis Culture. Το βραβείο απονέμεται σε μία από τις ταινίες μικρού μήκους του Εθνικού Διαγωνιστικού με ΛΟΑΤΚΙ περιεχόμενο και συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 2.000 ευρώ».

Κλείνοντας, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας Γιώργος Δεμερτζής, δήλωσε «περήφανος που καταφέραμε να ολοκληρώσουμε με επιτυχία την 44η διοργάνωση», και αφού ευχαρίστησε όλους τους υποστηρικτές, εργαζόμενους και εθελοντές του DISFF, είπε πως είναι πεπεισμένος πως υπάρχει αληθινό ενδιαφέρον για την εξέλιξη του Φεστιβάλ Δράμας. «Συγχαίρω όλους τους διαγωνιζόμενους που κατάφεραν να υλοποιήσουν ένα από τα όνειρά τους. Είστε όλοι νικητές αφού καταφέρατε να φτάσετε εδώ…».

ΒΡΑΒΕΙΑ 44ου ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ

Η κριτική επιτροπή του 44ου Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, αποτελούμενη από τους:

  • Ελένη Ανδρουτσοπούλου
  • Στέλλα Θεοδωράκη
  • Παναγιώτη Ιωσηφέλης
  • Μενέλαος Καραμαγγιώλης
  • Χριστίνα Μπίθα

αποφάσισε να απονείμει τα εξής βραβεία:

ΧΡΥΣΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΣ

Xρυσός Διόνυσος στην ταινία Brutalia, Days of Labour σε σκηνοθεσία του Μανώλη Μαυρή 

Πριν να δώσουμε το τελευταίο βραβείο της βραδιάς θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι που είπα στην έναρξη του φεστιβάλ: ποιοί είμαστε εμείς για να κρίνουμε; Ήρθα ως πρωτοεμφανιζόμενος τον περασμένο αιώνα ως μέλος της κριτικής επιτροπής στο φεστιβάλ αυτό και τώρα ξανάρθαμε ως επιζώντες της περίπλοκης -και συχνά- επώδυνης διαδικασίας (ιστορίας) που λέγεται ελληνικός κινηματογράφος. Και ως έτσι κρίναμε τις ταινίες και αποφασίσαμε αυτά τα βραβεία. Το φεστιβάλ είναι πλέον διεθνές, οι πολιτικοί έδωσαν σημαντικές υποσχέσεις στην έναρξή του και μοιάζει να παίρνουν πιο σοβαρά τις ταινίες μικρού μήκους. Να ξέρετε πως και μόνο το γεγονός ότι συμμετείχατε στο φεστιβάλ αυτό και είδατε τις ταινίες σας να προβάλλονται στη μεγάλη οθόνη -έστω και με μάσκες- είναι το ουσιαστικό σας βραβείο. Κι ελπίζω να σας δυναμώσει να συνεχίσετε απτόητοι.

Δίνεται σε μια ταινία για την τόλμη της να χορογραφήσει αλληγορικά και πρωτότυπα ένα πολιτικό και υπαρξιακό θέμα μέσα από μια επινοητική και άρτια σκηνοθετική ματιά που αποτυπώνει τις φοβίες όλων μας και επαναπροσδιορίζει γνώριμα τοπία μεταμορφώνοντας τα κινηματογραφικά. Όταν η αισθητική γίνεται πολιτική γεννιέται η ελπίδα πώς μπορεί να ηττηθούν τα δεινά του καπιταλισμού. ή τα δεινά της εποχής.

Το βραβείο συνοδεύεται από τρία  έπαθλα:

Η Φίνος Φιλμ προσφέρει χρηματικό έπαθλο 4.000 ευρώ

Η ΕΡΤ προσφέρει χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου προσφέρει χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ «ΤΩΝΙΑΣ ΜΑΡΚΕΤΑΚΗ»

Βραβείο Σκηνοθεσίας «Τώνιας Μαρκετάκη» στον Νίκο Τσεμπερόπουλο για την ταινία «Soul Food»

Για την εξαιρετική καθοδήγηση των ηθοποιών του, καθώς και την ικανότητά του να μας κάνει κοινωνούς σ’ ένα αξιοσημείωτο κινηματογραφικό σύμπαν, το βραβείο σκηνοθεσίας “Τώνια Μαρκετάκη” απονέμεται στον Νίκο Τσεμπερόπουλο για την ταινία “Soul Food”.

Το Βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.500 ευρώ προσφορά του Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και υπηρεσίες  Post Production αξίας 2500 ευρώ από τη Stefilm.

ΕΙΔΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Ειδικό βραβείο της επιτροπής στις ταινίες:

«Horsepower» του Σπύρου Σκάνδαλου

«Βανκούβερ» της Άρτεμης Αναστασιάδη 

Η επιτροπή θέλει να επισημάνει το δικαίωμα στη διαφορετικότητα. Και η διαφορετικότητα αφορά και το κινηματογραφικό έργο, το δικαίωμα στην έκφραση μέσα από διαφορετικές αισθητικές προσεγγίσεις. Γι’ αυτό επιλέξαμε δυο διαφορετικά έργα για το Ειδικό βραβείο της κριτικής επιτροπής, το πρώτο στην ταινία «Horsepower» του Σπύρου Σκάνδαλου για την τολμηρή αισθητική του ματιά, που την εκφράζει με μια γραφή συνυφασμένη απόλυτα με το θέμα του, και το δεύτερο στην ταινία «Βανκούβερ» της Άρτεμης Αναστασιάδη, γι’ αυτήν την τόσο βαθιά ελλειπτική έκφραση του πόνου που φέρνει ο χωρισμός.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

Βραβείο ντοκιμαντέρ στην ταινία «Every Sunday» σε σκηνοθεσία της Καίτης Παπαδήμα 

Το βραβείο ντοκιμαντέρ δίνεται σε μια ταινία με στόχο να αναγνωριστεί η βαρύτητα του θέματός της και η ανάγκη των ηρωίδων της να γίνουν ορατές και να διεκδικήσουν ισότιμη μεταχείριση σε μια κοινωνία που νομιμοποιεί την εκμετάλλευση μέσα από μια -δυστυχώς- επικαιροποιημένη μορφή δουλεμπορίου. Αυτό το βραβείο ελπίζουμε να βοηθήσει τις ηρωίδες αυτής της ταινίας να νιώσουν ασφαλείς σε ένα τόπο που κινδυνεύει από την επέλαση του χρήματος

Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.500 € προσφορά του ΕΚΚ και από χρηματικό έπαθλο 1000€ προσφορά της ΕΡΤ.

DRAMA QUEER AWARD

Βραβείο Drama Queer στην ταινία «A Summer Place» της Αλεξάνδρας Ματθαίου 

Στην ταινία που μας θύμισε ότι ανεξάρτητα από τα όρια που τίθενται, η ουσία βρίσκεται στη συντροφικότητα και την αποδοχή του διαφορετικού, γιατί κάθε σχέση μπορεί να βρει τον τόπο της.

Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2000 € προσφορά του ONASSIS CULTURE.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΕΝΑΡΙΟΥ

Βραβείο Σεναρίου στην Βαγγελιώ Σουμέλη   για την ταινία «Δεν θέλω να ξεχάσω τίποτα»

Για την αριστοτεχνική χρήση της πολύ μικρής φόρμας, την ευφυή  αξιοποίηση  των οπτικοακουστικών μέσων έκφρασης που της επέτρεψε να πει τα περισσότερα χρησιμοποιώντας ελάχιστα και, τελικά,  την ικανότητα της σεναριογράφου να αποδώσει  το έντονο συναισθηματικό φορτίο του πένθους με αφηγηματικά μέσα συγκινητικά λιτά.

Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.500 € προσφορά του ΕΚΚ.

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ

Τιμητική διάκριση στην ταινία  «Motorway 65» της Εύης Καλογηροπούλου

Για την ανάγκη να παραμείνουν ανοιχτές οι γέφυρες από το κέντρο προς την άκρη της πόλης, ενσωματώνοντας διαλεκτικά διαφορετικές κουλτούρες.

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ

Τιμητική διάκριση στον Jouvany Guirguis για την ερμηνεία του στην ταινία «Souls all unaccompanied» σε σκηνοθεσία του Γιώργου Τελτζίδη

Η ερμηνεία του ηθοποιού κάποιες φορές ταυτίζεται με τη ζωή. Δεν παίζω, είμαι! Μια τέτοια ερμηνεία φέρνει στο φως  όλα αυτά που συμβαίνουν κάτω από τα μάτια μας στους  ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες κι εμείς – οι ανθρωπιστές Ευρωπαίοι- γινόμαστε απλοί συνένοχοι θεατές. Για να πάψει να συμβαίνει. Για να μπορούμε να τους αγκαλιάσουμε. Η κριτική επιτροπή λοιπόν απονέμει Τιμητική διάκριση στον Jouvany Guirguis για την εξαιρετική ανθρώπινη ερμηνεία του στο Souls all unaccompanied του Γιώργου Τελτζίδη.

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ

Τιμητική διάκριση καλύτερης γυναικείας ερμηνείας στην Μαίρη Μηνά για την ταινία «A Summer Place» σε σκηνοθεσία Αλεξάνδρας Ματθαίου

Για την εκφραστική της δυναμική και την ικανότητά της να αποδώσει πειστικά με τη μεγαλύτερη υποκριτική λιτότητα τη  συναισθηματική διαδρομή της ηρωίδας από τη συνθήκη της κατάθλιψης στην ελπίδα και τον έρωτα.

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΑΝΔΡΙΚΗΣ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ

Τιμητική διάκριση καλύτερης ανδρικής ερμηνείας εξ ημισείας στον Βασίλη Κουτσογιάννη για την ταινία «Το Βανκούβερ» της Άρτεμης Αναστασιάδη και στον Απόλλωνα Σαρρή για την ταινία «Soul Food» του Νίκου Τσεμπερόπουλου

Η τιμητική διάκριση ανδρικού ρόλου δίνεται εξ ημισείας σε δύο νέους που -αν και δεν είναι επαγγελματίες ηθοποιοί- πήραν το ρίσκο να εκτεθούν και να εκφραστούν κινηματογραφικά με τρόπο που αποδίδει απόλυτα πειστικά τους χαρακτήρες της ταινίας καθαρά, επινοητικά, καίρια και αναζωογονητικά για το ίδιο το μέσο του κινηματογράφου.

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Τιμητική διάκριση Φωτογραφίας στον Θωμά Τσιφτελή για την ταινία «Ηorsepower» του Σπύρου Σκάνδαλου

Για τις ρευστές κινήσεις της κάμερας που καθοδηγούν τον θεατή, απρόσκοπτα, από τη σκοτεινή σφαίρα της φαντασίας στο φως της πραγματικότητας.

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΜΟΝΤΑΖ

Τιμητική διάκριση Μοντάζ  στον Χρήστο Γιαννακόπουλο για το μοντάζ της ταινίας «Motorway 65» της Εύης Καλογηροπούλου

Για τη δεξιοτεχνική σύνθεση δυνατών εικόνων μιας σκληρής πραγματικότητας και τον ιδιότυπο κινηματογραφικό ρυθμό.

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΚΟΣΤΟΥΜΙΩΝ «ΙΟΥΛΙΑ ΣΤΑΥΡΙΔΟΥ» /

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΚΗΝΙΚΩΝ

Τιμητική Διάκριση Κοστουμιών, «Ιουλία Σταυρίδου» στην Εύα Γουλάκου και τιμητική διάκριση Σκηνικών στη  Δάφνη Καλογιάννη για την ταινία «Brutalia, Days Labour» του Μανώλη Μαυρή

Η Ιουλία Σταυρίδου πέθανε πέρσι στις 2 Σεπτέμβρη. Ήταν εξαιρετική σκηνογράφος και ενδυματολόγος, στη δημιουργική της  πορεία της συνεργάστηκε με σπουδαίους δημιουργούς. Για περίπου είκοσι χρόνια υπήρξε συνεργάτης μου ως καθηγήτρια στο τμήμα κινηματογράφου της σχολής καλών τεχνών του Αριστοτελείου και φίλη.
Στην Ιουλία άρεζαν οι ιστορίες. Είχε χιλιάδες ιστορίες να αφηγηθεί, οι περισσότερες από κινηματογραφικά και τηλεοπτικά γυρίσματα. Για όσα συνέβαιναν στα set, στα οποία ήταν πάντα παρούσα. Εσταντανέ από τη μεγάλη περιπέτεια του να κάνεις σινεμά στην Ελλάδα τα τελευταία σαράντα χρόνια. Από τη ζωή της που, για την ακρίβεια,  υπήρξε το ελληνικό σινεμά τα τελευταία σαράντα χρόνια. Γιατί η Ιουλία υπήρξε, στην ουσία της, ένας άνθρωπος που ζούσε για το σινεμά. Στα μνημειώδη χριστουγεννιάτικα τραπέζια της, η Ιουλία δεν καλούσε συγγενείς. Μάζευε και φίλευε σκηνοθέτες, σεναριογράφους, φωτογράφους, ηχολήπτες. Αυτοί ήταν οι δικοί της άνθρωποι. Η οικογένειά της.

Η τιμητική διάκριση κουστουμιών είναι μια απόδοση τιμής και μνήμης σε αυτή τη γυναίκα που αφιέρωσε τη ζωή της στο ελληνικό σινεμά και φέτος, η κριτική επιτροπή αποφάσισε να δώσει μαζί και την τιμητική διάκριση σκηνικών για την εξαιρετική διαχείριση των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, την ευφυή ανάπτυξη της χρωματικής παλέτας και το τεράστιο όγκο των της εργασίας που απαιτήθηκε τόσο για τα σκηνικά όσο και για τα κουστούμια.

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΠΡΩΤΟΤΥΠΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Τιμητική διάκριση πρωτότυπης Μουσικής στην Μαριλέννα Ορφανού για την ταινία «Αμυγδαλή» της Μαρίας Χατζάκου

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς ένα σάουντρακ μπορεί να είναι από μόνο του μια αποτελεσματική μορφή αφήγησης και έτσι μας κάνει να πλησιάσουμε καλύτερα τις αντι-ηρωίδες της ταινίας.

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΗΧΟΥ

Τιμητική διάκριση Σχεδιασμού ήχου στον Άρη Καπλανίδη για την ταινία του «Από το Μπαλκόνι» 

Για την ευφυή,  δραματουργική χρήση των ήχων που λειτουργούν αφηγηματικά αναδεικνύοντας την ανθρωπογεωγραφία που συνέθεσε, τον επινοητικό, πρωτότυπο  διάλογο που αναπτύσσει με το animated περιβάλλον και την απόπειρα διερεύνησης της έννοιας της εθνικής ταυτότητας που επιχειρεί μέσω του ηχητικού σχεδιασμού.

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΗΧΟΥ

Τιμητική διάκριση για τον Ήχο στον Γιάννη Λούκο για την ταινία «Last visit» του Σπύρου Αλιδάκη και στον Στέφανο Ευθυμίου για την ταινία «Όλα τα Πλάσματα της Νύχτας» της Μέμης Κούπα

Για τον επινοητικό τρόπο με τον οποίο ο απών γίνεται παρών μέσα από ηχητικά ίχνη, καθώς και για τη συναρπαστική νυχτερινή διαδρομή στους ήχους της Αθήνας, η τιμητική διάκριση ήχου απονέμεται εξ ημισείας στον Γιάννη Λούκο για την ταινία «Last Visit» του Σπύρου Αλιδάκη και στον Στέφανο Ευθυμίου για την ταινία «Όλα Τα Πλάσματα της Νύχτας» της Μέμης Κούπα.

ΕΥΦΗΜΟΣ ΜΝΕΙΑ

Εύφημος μνεία στον Βασίλειο Καλαμάκη για την ταινία του «Ο Φοιτητής» 

Στη ματιά ενός νέου κινηματογραφιστή για την τολμηρή επιλογή της διαφορετικής κι επινοητικής κινηματογραφικής προσέγγισης σε μια καίρια και σημαντική στιγμή της πρόσφατης ιστορίας που σήμανε -και σημαίνει- πολλά και αμφίσημα για τον τόπο κινητοποιώντας πάντα τη διάθεση της εξέγερσης.

ΕΥΦΗΜΟΣ ΜΝΕΙΑ

Εύφημος μνεία στον Νίκο Αυγουστίδη για την ταινία «Apallou» 

Για τον υπερβατικό τρόπο που χειρίζεται τις αλαφροίσκιωτες επιστροφές των χαμένων ανθρώπων που αγαπήσαμε, δημιουργώντας έναν φαντασιακό χώρο, που όμως αποτελεί μια άλλη όψη της πραγματικότητας,  η κριτική επιτροπή απονέμει Εύφημο μνεία  στον Νίκο Αυγουστίδη για την ταινία του Apallou.

Βραβεία Διεθνούς Διαγωνιστικού Προγράμματος του 44ου DISFF

Η κριτική επιτροπή του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος του 44ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας , αποτελούμενη από τους

  • Άννα Μουγκλαλίς
  • Βένια Βέργου
  • Λυδία Γεωργανά
  • Αφροδίτη Παναγιωτάκου
  • Γιάννης Χαλκιαδάκης

αποφάσισε να απονείμει τα εξής βραβεία:

Grand Prix 2021

SON OF SODOM (Ο Γιός των Σοδόμων) του Theo Montoya (Τεό Μοντόγια) από την Κολομβία

Η ταινία αυτή επιλέχθηκε ομόφωνα με πέντε ψήφους και όλη η ομάδα νιώθει μεγάλη τιμή και συγκίνηση να τη βραβεύβει απόψε. Είναι πολύ σημαντικό να αναδείξουμε αυτήν την ταινία για όλες τις ιδιότητες που ανάβλυσε στη ζωή όπως και στην επανάσταση σε εξέλιξη, η οποία είναι μη δυαδική, χάρη σε αυτή την ταινία και δυστυχώς χάρη σε αυτόν τον πόνο. Θα θέλαμε να συγχαρούμε τον Επικεφαλής προγράμματος, Γιώργο Ζώη, για την εξαιρετική επιμέλεια του και για την επιλογή ταινιών που αντιπροσωπεύουν τη διαφορετικότητα με ποικίλους τρόπους.

Το βραβείο συνοδεύεται από 4.000 ευρώ, προσφορά της εταιρείας Raycap.

Best Director / Βραβείο Σκηνοθεσίας

JEREMY VAN DER HAEGEN (Τζέρεμι Βαν Ντερ) , για την ταινία STORY KEEPS ME AWAKE AT NIGHT (Ιστορίες Που Με Κρατάνε Ξάγρυπνο την Νύχτα) από το Βέλγιο

Best Southeastern European Film / Καλύτερη Ταινία Νοτιοανατολικής Ευρώπης

ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ του Άρη Καπλανίδη από την Ελλάδα

Το βραβείο της Καλύτερης Ταινίας από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη απονέμεται σε μια ταινία όπου το μπανιστήρι συνδέει τους ετερόκλητους χαρακτήρες μιας λαϊκής γειτονιάς της Αθήνας.

Special Awards “TV5 MONDE” / Ειδικό Βραβείο Αρτιότερης Παραγωγής TV5 MONDE

LAND OF GLORY της Borbala Nagy από τη Γερμανία

#ThisisEU European Values Award  / Βραβείο Ευρωπαϊκές Αξίες

MISSION HEBRON της Rona Segal από το Ισραήλ

Το βραβείο Ευρωπαϊκές Αξίες απονέμεται σε μια ταινία η οποία προωθεί αξίες όπως σεβασμός στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία, τη δημοκρατία, την ισότητα και την εφαρμογή του νόμου παρουσιάζοντας εικόνες που δεν κυριαρχούν στα ΜΜΕ.

Drama Short Film Candidate EFA Awards 2021 – Drama 2021

NHA SUNHU του Jose Magro από την Πορτογαλία

Honorary Distinction Best Film

THE GAME  του Roman Hodel από την Ελβετία

Η Τιμητική Διάκριση απονέμεται σε μια ταινία με εξαιρετικό μοντάζ η οποία συνδυάζει τη μυθοπλασία και το ντοκιμαντέρ ενώ καταπιάνεται με την εξουσία μέσα και έξω από το γήπεδο.

Special Mention Director 

I’A AFRAID TO FORGET YOUR FACE  του Sameh Alaa από την Αίγυπτο

Η Ειδική Μνεία απονέμεται σε μια ταινία που μιλάει για μια βαθιά πατριαρχική κοινωνία χρησιμοποιώντας ένα εξαιρετικό εύρημα, τη μεταμφίεση ως το τέλειο όχημα για τον πρωταγωνιστή σε έναν πολυσήμαντο αποχαιρετισμό.

Onassis Film Development Grant

στον Μανώλη Μαυρή για την ταινία του Brutalia, Days of Labour

και στον Άρη Καπλανίδη για την ταινία του Από το Μπαλκόνι

Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ για τον καθένα, προσφορά του ONASSIS CULTURE, για να αναπτύξουν το σενάριο μεγάλου μήκους ταινίας τους.

Βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες»

στην ταινία Les Criminels ( Οι Εγκληματίες)  του Serhat Karaaslan από την Τουρκία

Ο Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής απονέμει το βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» σε μια ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος,  ένα ρεαλιστικό δράμα με στοιχεία θρίλερ, που υπερασπίζεται την αξία της ελευθερίας της ιδιωτικής ζωής σε μια αυταρχική  κοινωνία, όπου όλοι παρακολουθούνται και ελέγχονται.

Βραβεία Διεθνούς Σπουδαστικού 2021

Η κριτική επιτροπή του Διεθνούς Σπουδαστικού  Τμήματος του 44ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας , αποτελούμενη από τους

  • Durlu Nazli Elif
  • Δημητρόπουλος Θοδωρής
  • Short Κυβέλη

αποφάσισε να απονείμει τα εξής βραβεία:

Grand Prix Student Award  “Almost Famous

στην ταινία Spirits and Rocks: An Azorean Myth της Aylin Gökmen (Ελβετία – DocNomads)

για τη στοιχειωτική και ταυτόχρονα προσωπική ανάδειξη της απώλειας, που πειραματίζεται με τα όρια της φόρμας του ντοκιμαντέρ.

Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής “Rising Star

στην Holding On To Water του Kiubon Kokko (Η.Π.Α. / Claremont McKenna College)

για τη γενναία, ευάλωτη και ευρηματική απεικόνιση μιας δύσκολης σχέσης πατέρα-γιου.

Ειδικό βραβείο για την καλύτερη ελληνική ταινία-σενάριο “On The Radar!”

στην ταινία Άντε Ντε της Αριάδνης Θυφρονίτου Λίτου (Ελλάδα / Σχολή Κινηματογράφου, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης)

για την επιδέξια ισορροπία ανάμεσα στο γλυκόπικρο συναίσθημα της ενηλικίωσης και το πολύχρωμο πνεύμα της νιότης.

Βραβείο ειδικής διανομής: Το “Heat it up!”

στην ταινία Elevator Alone της Αναστασίας Παπαδοπούλου (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής) για την εξαιρετική δεξιοτεχνία, το παιχνιδιάρικο στυλ και την προσοχή στη λεπτομέρεια.

Ειδική μνεία Jury Darling

στην ταινία Amayi του Subarna Das (Ινδία / Satyajit Ray Film & Television Institute)

για την έντεχνη και ευαίσθητη απεικόνιση ενός επίκαιρου και σημαντικού θέματος από την σκηνοθέτη.

Ειδική μνεία Super Focus

στην ταινία Don’t Forget to Smile για ένα ανατριχιαστικό πορτρέτο οικογενειακής πίεσης και εκμετάλλευσης.

Ειδικό βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη «Ντίνος Κατσουρίδης»

στους δημιουργούς των ταινιών:

Αριάδνη – Αγγελίκη Θυφρονίτου – Λήτου  / «Άντε ντε»

Αναστασία Παπαδοπούλου / «Μόνοι στο ασανσέρ»

Αλέξανδρος Ρέλλος / «ΤόληςLive ή (Τορόντο)»

ΒΡΑΒΕΙΑ SHORT & GREEN 2021

Η κριτική επιτροπή του Short & Green του 44ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, αποτελούμενη από τους

  • Καζάκης Δημήτρης
  • Πανάγος Ιωακείμ
  • Τσάτση Ελευθερία
  • Linan Jose Manuel Abad

αποφάσισε να απονείμει τα εξής βραβεία:

Πράσινο Βραβείο της Δράμας

στην ταινία ΑΝΤΙΚΛΙΝΟ του Joao Gil από την Πορτογαλία

Το βραβείο συνοδεύεται από έπαθλο 4000 ευρώ, προσφορά της ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ.

1η Πράσινη Μνεία

στην ταινία ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ του  Massoni Laurenzo από τη Γαλλία

2η Πράσινη Μνεία

στην ταινία ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ των Hugo Caby, Antoine Dupriez, Aubin Kubiak, Lucas Lermytte, Zoé Devise από τη Γαλλία

Βραβεία Διεθνούς Διαγωνιστικού Προγράμματος Animation 2021

Η κριτική επιτροπή του Διεθνούς Διαγωνιστικού Προγράμματος Animation του 44ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, αποτελούμενη από τους

  • Βασίλη Καραμητσάνη
  • Tάσο Νούσιας
  • Ελένη Μούρη
  • Ιzabella Plucinska

αποφάσισε να απονείμει τα εξής βραβεία:

ASIFA HELLAS – ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ

PILAR – Yngwie Boley, JJ Epping, Dianna van Houten (NL)

Εντυπωσιακές εικόνες, εξαιρετική τεχνική εμψύχωσης και μια εύστοχη μεταφορά μάς μάγεψαν από το πρώτο δευτερόλεπτο έως το τέλος αυτής της ταινίας μικρού μήκους σε ένα ταξίδι γνήσιας κινηματογραφικής φαντασμαγορίας.

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ

ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ – Άρης Καπλανίδης (GR)

Μια εξαιρετικά ευφυής ματιά στη ζωή ενός αθηναϊκού προαστίου, με έντονο ρυθμό, αιχμηρούς διαλόγους και χαρακτήρες από την αληθινή ζωή μάς παρέσυραν σε αυτή την ελληνική ταινία κινουμένων σχεδίων από μια υποσχόμενη, νεανική δημιουργική ομάδα.

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ

THE QUIET – Radheya Jegatheva (AU)

Η συμπαντική παραβολή αυτή μάς εισήγαγε σε μια αληθινά προσωπική, ποιητική αφήγηση για τις εύθραυστες, αλλά διαρκώς μεταβαλλόμενες διαστάσεις της αυτοεπίγνωσης.

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ

STEP INTO THE RIVER – Ma Weijia (CN)

Μια ελεγεία για την απώλεια, την έμφυλη ισότητα, την παιδική ηλικία και τα σιωπηρά εγκλήματα που συντίθενται ωραία σε μια ταινία δισδιάστατου ανιμέισον παγκόσμιων αξιών και απήχησης από τη μεγαλύτερη κοινωνία του κόσμου.

Βραβεία DRAMA PITCHING LAB 2021

ΠΡΩΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ

στην ASMAA GAMAL (Ασμά Γκαμάλ) για το project: MY DREAM TO FLY από την Αίγυπτο

Το βραβείο συνοδεύεται με έπαθλο 2000 ευρώ από τη ΦΙΝΟΣ ΦΙΛΜ

ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

στον TATHAGATA GHOSH (Ταταγκάτα Γκος) για το project: FOOTPRINTS από την Ινδία

Το βραβείο συνοδεύεται με έπαθλο 2000 ευρώ από το ΕΚΚ

  • Βραβεία Κινηματογραφικών Σωματείων  στο 44ο DISFF 2021

Ένωση Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου & Τηλεόρασης Οπτικοακουστικού Τομέα (Ε.Τ.Ε.Κ.Τ-Ο.Τ)

στον Βασίλη Καλαμάκη για την ταινία «Ο Φοιτητής»

Σκεπτικό

Η Ένωση Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου και Τηλεόρασης – Οπτικοακουστικού Τομέα (Ε.Τ.Ε.Κ.Τ-Ο.Τ) θα απονείμει το βραβείο τεχνικής αρτιότητας σε ταινία μικρού μήκους όπως κάνει κάθε χρόνο στηρίζοντας τους  δημιουργούς, την μικρού μήκους ταινία, αλλά και το Φεστιβάλ της Δράμας. Το βραβείο  τεχνικής αρτιότητας της Ένωσης Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου και Τηλεόρασης  για την επίτευξη ενός λειτουργικά δομημένου αποτελέσματος από το σύνολο των Κινηματογραφικών ειδικοτήτων απονέμεται στον Βασίλη Καλαμάκη  για την ταινία “Ο ΦΟΙΤΗΤΗΣ”.

Ένωση Ελλήνων Κινηματογραφιστών (G.S.C)

στον Θωμά Τσιφτελή για το «Horsepower» του Σπύρου Σκάνδαλου

Ειδική μνεία στον σκηνοθέτη και σεναριογράφο Αργύρη Γερμανίδη για τη δουλειά του ως Διευθυντή Φωτογραφίας στο «Cortázar» που σκηνοθέτησε ο ίδιος μαζί με την Κατερίνα Στράουχ.

Σκεπτικό

Η Ένωση Ελλήνων Κινηματογραφιστών / Greek Society of Cinematographers (G.S.C), συνεχίζει με επιμονή την προσπάθειά της να αναδεικνύει την καθοριστική, νευραλγική συμβολή της Διεύθυνσης Φωτογραφίας στο αισθητικό και αφηγηματικό αποτέλεσμα ενός κινηματογραφικού έργου, ειδικά σε μια εποχή όπου η αλλαγή στον τρόπο παραγωγής και προβολής των ταινιών επιτάσσει παγκοσμίως ακόμη περισσότερη προσήλωση στην τεχνική αρτιότητα όλων των επι μέρους ειδικοτήτων που λαμβάνουν μέρος στην κατασκευή των ταινιών.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, στο πλαίσιο του 44ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, η Ένωση Ελλήνων Κινηματογραφιστών, εκπροσωπούμενη από τους Γιώργο Καρβέλα, Χριστίνα Μουμούρη, Κώστα Σταμούλη και Γιώργο Φρέντζο, επιβραβεύει ένα νέο κινηματογραφιστή από τις ελληνικές ταινίες του Εθνικού Διαγωνιστικού Τμήματος.

Ειδικά για φέτος απονέμουμε για πρώτη φορά και μια ειδική μνεία στον σκηνοθέτη και σεναριογράφο Αργύρη Γερμανίδη για τη δουλειά του ως Διευθυντή Φωτογραφίας στο «Cortázar» που σκηνοθέτησε ο ίδιος μαζί με την Κατερίνα Στράουχ, δηλώνοντας θαυμαστές του χειροποίητου πάθους με το οποίο δημιούργησε ένα άρτιο αισθητικά αποτέλεσμα απόλυτα συνυφασμένο με την ποιητική υφή ενός ιδιαίτερου φιλμικού σύμπαντος.

Τον έπαινο της Ένωσης Ελλήνων Κινηματογραφιστών σε ένα νέο διευθυντή φωτογραφίας που θα μας απασχολήσει στο μέλλον, απονέμουμε για τη ριψοκίνδυνη, τολμηρή και γεμάτη φρέσκιες ιδέες πάνω σε κλασικές φόρμες φωτογραφία που υπηρέτησε και συμπλήρωσε με τον πιο λειτουργικό τρόπο το απαιτητικό, ιδιοσυγκρασιακό όραμα του σκηνοθέτη, στον Θωμά Τσιφτελή για το «Horsepower» του Σπύρου Σκάνδαλου.

Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας (ΟΚΛΕ)

στην ταινία «Από το Μπαλκόνι» του Άρη Καπλανίδη

Σκεπτικό

Για την ανάδειξη της καθημερινότητας μιας λαϊκής γειτονιάς με έντονο το στοιχείο του χιούμορ, που στην εξέλιξη της ταινίας αποκτά δραματικά χαρακτηριστικά. Για τη δημιουργική σχέση λαϊκής μουσικής, αφήγησης και φυσικών ήχων και την πρωτοποριακή τεχνική animation στην αναπαράσταση του χώρου και των χαρακτήρων, που συμβάλλουν στη δημιουργία ενός άρτιου οπτικοακουστικού συνόλου, η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΛΕΣΧΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ απονέμει Βραβείο Καλύτερης Ταινίας του Εθνικού Διαγωνιστικού Προγράμματος του 44ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας στην ταινία Από το μπαλκόνι του Άρη Καπλανίδη

Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου( Π.Ε.Κ.Κ)

στην Άρτεμη Αναστασιάδου για την ταινία «Βανκούβερ»

Σκεπτικό

Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου βρίσκεται για άλλη μια χρονιά στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, ένα ιδιαίτερα σημαντικό αποκεντρωμένο φεστιβάλ, το οποίο έχει υποστηρίξει όχι μόνο με λόγια, αλλά και με έργα, από την πρώτη μέρα του. Μην ξεχνάμε ότι ένα εκλεκτό μέλος μας, ο Δραμινός Αλέξης Δερμεντζόγλου, με την Κινηματογραφική Λέσχη της πόλης, ξεκίνησαν αυτή τη διοργάνωση, η οποία πλέον έκλεισε τα 44 χρόνια ζωής. Επίσης, η Π.Ε.Κ.Κ. ανταποκρίθηκε άμεσα στο ειλικρινές και ζεστό ενδιαφέρον του πρόωρα αποβιώσαντος προηγούμενου Καλλιτεχνικού Διευθυντή, του Αντώνη Παπαδόπουλου, καλώντας τη “μητέρα” της, την F.I.PRES.CI. δηλαδή, να ξεκινήσει συνεργασία για το Διεθνές Διαγωνιστικό του Φεστιβάλ, ενώ η ίδια η Π.Ε.Κ.Κ. διατηρεί το βραβείο για το Εθνικό Διαγωνιστικό.

Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλάζουν (ελπίζουμε πρόσκαιρα) δεδομένα και κεκτημένα σε καθετί. Προσαρμοζόμαστε, δεν γίνεται αλλιώς, ωστόσο θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα ισχύσει το γνωστό απεχθές ρητό “Ουδέν μονιμότερο του προσωρινού” και την αμέσως επόμενη χρονιά F.I.PRES.CI. και Π.Ε.Κ.Κ. θα επανέλθουν στο φυσικό τους χώρο απονομής, στην κεντρική αίθουσα, στην τελετή λήξης. Αυτή, άλλωστε, είναι και η θέληση της Διεθνούς Ομοσπονδίας μας, όπως εκφράστηκε με απόφασή της στην πολύ πρόσφατη Γενική Συνέλευση, που έλαβε χώρα αυτήν την εβδομάδα στο Μίσκολτς της Ουγγαρίας.

Ως προς τη φετινή διοργάνωση, η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου ξεχώρισε και βραβεύει μια ταινία με ερασιτέχνες ηθοποιούς, η οποία προσαρμόζει τη νεορεαλιστική γραφή στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα. Η Άρτεμις Αναστασιάδου καταγράφει με την κάμερά της τα νεκρά άλλοτε βιομηχανικά τοπία, τα κοινωνικοοικονομικά αδιέξοδα, την ανεργία, τη μετανάστευση, τις διαρκείς απώλειες. Πρόκειται -βεβαίως- για “Το Βανκούβερ”.

Διεθνής Ομοσπονδία Κριτικής Ταινιών Κινηματογράφου (FIPRESCI)

στον Μανώλη Μαυρή για την ταινία «Brutalia, Εργάσιμες Μέρες»

Σκεπτικό

Για την πρωτότυπη πανανθρώπινη ιδέα, για την επιβλητική ατμόσφαιρα και την υποβλητική φωτογραφία, για τη διεισδυτική δραματουργία, την εξαίρετη ερμηνεία της πρωταγωνίστριας και τη στιβαρή σκηνοθεσία το βραβείο της FIPRESCI  δίνεται στην ταινία «Brutalia, Εργάσιμες Μέρες» του Μανώλη Μαυρή, «Brutalia, Days Of Labour».

Βραβείο Κοινού 44ου DISFF 2021

Το Βραβείο Κοινού 2021  απονέμεται στην ταινία Από το Μπαλκόνι του  Άρη Καπλανίδη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ...

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *