Συντάκτης: Κωνσταντίνος Πολύδωρος

To “Digger” του Τζώρτζη Γρηγοράκη, που συνεχίζει τις επιτυχημένες προβολές για 12η συνεχόμενη εβδομάδα, τράβηξε δικαίως τα βλέμματα πάνω του. Το φιλμ πρόσφατα βραβεύτηκε με 10 βραβεία Ίρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Η γαλλική εφημερίδα Le Monde το χαρακτήρισε “ένα ελληνικό γουέστερν, οικολογικής στόφας” με αισθητική γοητεία και ευαισθησία.

Ο Νικήτας (Βαγγέλης Μουρίκης) ζει μόνος του σε μια καλύβα στο δάσος στην περιοχή της Χαλκιδικής. Ο γιος του, Τζόνι (Αργύρης Πανταζάρας), θα επιστρέψει αναπάντεχα στο χωριό από την πόλη για να διευθετήσει ένα χρέος με τον πατέρα του προκειμένου να καταφέρει να επιβιώσει αλλά και για να καλύψει το συναισθηματικό κενό της πατρικής απώλειας για 20 χρόνια. Το χωριό είναι διχασμένο καθώς ένα ορυχείο καταβροχθίζει το δάσος που περικλείει την περιοχή. Το εργοστάσιο δίνει δουλειά σε ορισμένους νέους εργάτες όπως ο Τζόνι, ενώ ο Νικήτας και οι φίλοι του δίνουν τη μάχη ενάντια στη λεηλασία της φύσης.

“Έτσι και χαλάσεις την ισορροπία στη φύση, πάει τελείωσε, ξεσπάει ο καιρός, αρχίζει εμφύλιος ρε.” λέει σε μια σκηνή της ταινίας ένας φίλος του Νικήτα.

Ο Γρηγοράκης χτίζει τη δραματουργία της ταινίας του παράλληλα σε δύο επίπεδα. Στο περιβαλλοντικό και στο οικογενειακό. Από αυτή την άποψη είναι επίκαιρη σε μια περίοδο που η περιβαλλοντική καταστροφή συνεχίζεται με αυξανόμενους ρυθμούς. Σκουριές, ανεξέλεγκτη τοποθέτηση ανεμογεννητριών, πυρκαγιές σε Βόρεια Εύβοια, Πάρνηθα Γεράνεια, υπόλοιπη Εύβοια, Αχαΐα, Ρόδο, μακροί και έντονοι καύσωνες με ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών.

Στον πυρήνα του δράματος βρίσκεται η αντίφαση μεταξύ φύσης και μηχανής. Η αφίσα της ταινίας όπου το άλογο και η μηχανή γίνονται ένα είναι ενδεικτική αυτής της πρόθεσης. Αλλά πόσο εύκολη είναι να υπάρξει μια ισορροπία ανάμεσα στη φύση και την “ανάπτυξη” που φέρνει ένα καταστροφικό σύστημα που είναι ο καπιταλισμός;

H μόνη δύναμη είναι να παλέψουμε συλλογικά και να ανατρέψουμε τα σχέδια των εταιρειών και της κυβέρνησης με τον κόσμο των κινημάτων όπως το #saveagrafa, ενάντια στις ανεμογεννήτριες και τις εξορύξεις αλλά και κατά της Eldorado στις Σκουριές Χαλκιδικής σε κοινό μέτωπο με τα συνδικάτα που παλεύουν ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ενέργειας και του νερού.

Σημείωση: Το filmy.gr δεν συμφωνεί κατ’ ανάγκη με τα λεγόμενα στην ενότητα Βήμα στους Αναγνώστες, που απώτερο στόχο έχει να δώσει την ευκαιρία να προβληθούν και απόψεις πέρα των προσωπικών μας. Έχει υπάρξει όμως έλεγχος πάνω στο αν αυτές οι απόψεις αδικούν ή προσβάλουν το σύνολο ή κομμάτι της κοινωνίας μας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ...

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.