Συντάκτης Σταύρος Γανωτής

Αν σας έλεγαν μόλις χθες ότι υπήρχε εν ζωή κάποιος από τους πρωταγωνιστές του Όσα Παίρνει ο Άνεμος, δεν θα σας ακούγονταν περίεργο; Μακάρι να φτάναμε τα χρόνια της, αλλά μόνο χαρά δεν επιφέρει το άκουσμα της είδησης του θανάτου μιας τόσο σπουδαίας ερμηνεύτριας όπως η Olivia de Havilland.

Το θλιβερό γεγονός έλαβε χώρα στο Παρίσι, όπου διέμενε η 104ων ετών ηθοποιός, και, τι φυσιολογικό, επήλθε από φυσικά αίτια. Η αδελφή της Joan Fontaine γεννήθηκε από βρετανούς υπηκόους στις 1 Ιουλίου του 1916 στο Τόκιο, ως Olivia Mary de Havilland, μια κι εκεί υπηρετούσε ως καθηγητής στο αυτοκρατορικό πανεπιστήμιο ο πατέρας της. Η οικογένεια βρέθηκε το 1919 στις ΗΠΑ, με τη μικρή Olivia να αναδεικνύει από νωρίς το ένα ταλέντο μετά το άλλο. Μόλις το 1933 ήταν που ανέβηκε για πρώτη φορά σε σανίδι, ερμηνεύοντας έναν ρόλο στην Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων. Δεν άργησε καθόλου να μπει και κυριολεκτικά σε αυτή τη «χώρα», μια δύο χρόνια αργότερα βρέθηκε στο πλάι του «πολύ» Errol Flynn, συμπρωταγωνίστρια στο πετυχημένο Κάπταιν Μπλουντ (1935). Η άμεση καταξίωση την έφερε ως πρώτο όνομα στα πλατό ταινιών όπως η Επέλαση της Ελαφράς Ταξιαρχίας (1936), το Αντώνιο Αντβέρσο (1936) και το μπλοκμπάστερ Ρομπέν των Δασών (1938), μέχρι το 1939 που κυριολεκτικά άρπαξε την τύχη από τα μαλλιά.

Ήταν Νοέμβρης του 1938, όταν ο μεγαλοπαραγωγός David O. Selznick έγραφε σε έναν συνεργάτη του σε γράμμα… «Θα έδινα τα πάντα για να είχα την Olivia de Havilland με συμβόλαιο σε εμάς ώστε να της δίναμε τον ρόλο της Μέλανι». Κι έτσι έγινε. Ως Μέλανι Χάμιλτον στο μυθικό Όσα Παίρνει ο Άνεμος απέσπασε την πρώτη της υποψηφιότητα για Όσκαρ, με την επόμενη να έρχεται άμεσα (Ας Μην Ξημερώσει Ποτέ, του 1941). Ακολούθησε το πρώτο χρυσό αγαλματάκι με το μελόδραμα Δωσ’ μου Πίσω το Παιδί μου (1946), κι ένα δεύτερο με το Η Κληρονόμος (1949). Ενδιάμεσα είχε προταθεί εκ νέου για το Ο Λάκκος με τα Φίδια (1948).

Το 1953 ο έρωτας αποφάσισε για εκείνη, και έγινε Γαλλίδα στο πλάι του Pierre Galante, αρχισυντάκτη στην εφημερίδα Paris Match. Η καριέρα της δεν διακόπηκε, αλλά είναι αλήθεια ότι περισσότερο πλέον λειτουργούσε το αστέρι της, παρά είχαν επιτυχία οι εμφανίσεις της. Κυριότερες συμμετοχές ήταν στο Μυστικό της Σαρλότ (1964) και Πάπισσα Ιωάννα (1972), ενώ cult έμεινε η παρουσία της στο Σμήνος (1978), με την de Havilland να κλείνει την επί της οθόνης καριέρας της με τηλεοπτικές δουλειές (η έσχατη ήταν το 1988).

Άφησε πίσω της δύο διαζύγια, δύο παιδιά, αψήφησε την ολοφάνερη ομορφιά της ερμηνεύοντας απλοϊκούς κι εύθραυστους ρόλους, και έγινε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του φεστιβάλ των Κανών. Όχι και λίγα, ακόμα και για… 104 χρόνια ζωής!


⇓ Περισσότερα…


  • Έφυγε κι ο John Saxon

Ακόμα ένας θάνατος σημαντικού ηθοποιού σημάδεψε τη σημερινή ειδησεογραφία. Πρόκειται για τον 84χρονο John Saxon, που είχε μεταξύ άλλων τη μοναδική τύχη να πρωταγωνιστήσει στο πλάι του θρυλικού Bruce Lee στο Ο Κίτρινος Πράκτωρ του Χονγκ Κονγκ (1973). Πιο γνωστός βέβαια έγινε με τη συμμετοχή του σε τρία κεφάλαια του Εφιάλτη στον Δρόμο με τις Λεύκες, όπου είχε τον χαρακτηριστικό ρόλο του αστυνόμου Ντόναλντ «Ντον» Τόμπσον. Πιο γενικά, τον τραβούσαν τα γουέστερν και ο τρόμος (ειδικά ο Ιταλικός), ενώ απέσπασε μία υποψηφιότητα στις Χρυσές Σφαίρες, παίζοντας μαζί με τον Marlon Brando στο Απαλούζα (1966).


  • Συμπληρώθηκε η κριτική επιτροπή της Βενετίας

Γνωρίζαμε ήδη ότι η Cate Blanchett θα είναι η πρόεδρος της επιτροπής στο επερχόμενο Φεστιβάλ της Βενετίας, αλλά πλέον γνωρίζουμε και την πλήρη σύνθεση. Τα ονόματα των Joanna Hogg, Christian Petzold, Cristi Puiu, Veronika Franz, Nicola Lagioia και Ludivine Sagnier είναι το λιγότερο μια εγγύηση για ποιοτική κρίση, ενώ είναι φανερή η ευρωπαϊκή προτίμηση φέτος. Η παλιά μας γνώριμος Claire Denis θα ηγείται της επιτροπής του τμήματος Οριζόντων, ενώ μάθαμε και την ταινία έναρξης της Μόστρα, που είναι το Lacci του ιταλού Daniele Luchetti με την Alba Rohrwacher.


  • Ο Mel Gibson βγήκε νικητής από τη δυσκολότερη μάχη

Μπορεί οι μάχες επί της οθόνης να φαντάζουν ογκώδεις, αλλά αυτή η μάχη για τον 64χρονο σούπερ-σταρ ήταν από τις μεγαλύτερες της ζωής του, και την έδωσε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Ο Mel Gibson μαθεύτηκε μέσω εκπροσώπου του ότι τον Απρίλη βρέθηκε θετικός σε τεστ κοροναϊού, και πέρασε μια δύσκολη εβδομάδα εντός νοσοκομείου. Η θεραπεία του επικεντρώθηκε στο φάρμακο Remdesivir, ενώ έκτοτε πολλαπλά τεστ έχουν αποδείξει ότι έχει αναρρώσει πλήρως. Μετά λοιπόν τους Idris Elba, Tom Hanks, Rita Wilson, Pink και Daniel Dae Kim, ακόμα μία απόδειξη ότι ο COVID-19 δεν γνωρίζει από κοινωνικές διακρίσεις, και η μη αμέριστη προσοχή από μεριάς όλων μας, μπορεί να επιφέρει προσωπικές μάχες μεγαλύτερες κι από αυτές του Braveheart…


⇓ Το Trailer της ημέρας…


  • Pearl του Bobby Roth 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ...

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *