Συντάκτης: Σοφία Γουργουλιάνη 

Η δεκαετία του 1980 ξεκινά, ο Woody Allen ωριμάζει κι αποφασίζει να κάνει μια ταινία με την οποία να γιορτάζει και ίσως να διακωμωδεί τα όσα συμβαίνουν μέσα του. Πειραματίζεται με τον νέο του εαυτό και με το τι διαφορετικό μπορεί αυτός να δώσει στο μέχρι τότε κοινό του.

Το αποτέλεσμα αυτού του πειραματισμού είναι μια από τις πιο ιδιαίτερες κι αμφιλεγόμενες ταινίες του. Πρόκειται για μια ταινία που παρουσιάζει όλα τα χαρακτηριστικά της ’80s δημιουργικής του ταυτότητας, αλλά και χαρακτηριστικά που μετά το Stardust Memories αποφάσισε να μην ξαναβγάλει στην επιφάνεια. Είναι, αφενός, άμεσα επηρεασμένος από τον Fellini και το 8½, έχει το γνωστό σε όλους μας μαύρο χιούμορ και παρουσιάζει έναν κεντρικό χαρακτήρα προβληματικό και νευρωτικό. Αφετέρου, συγκεντρώνει κιτς στοιχεία και φυσιογνωμίες, και σωρεύει δυσνόητες, σχεδόν παρανοϊκές σκηνές που μοιάζουν αποκομμένες από τη ροή των γεγονότων.

Πρόκειται σίγουρα για μια ταινία που μοιάζει να βάλλει κατά του ίδιου της του κοινού και να τον χτυπά αλύπητα. Ο Woody Allen μοιάζει να κάνει μια ταινία για τον εαυτό του δίχως να λαμβάνει υπόψη, πόσο μάλλον να σέβεται, το κοινό του. Δεν είναι, όμως, αυτό το βασικό ελάττωμα της ταινίας. Εξάλλου, ο Woody Allen πάντα μας έδινε ήρωες με τάσεις απομόνωσης, αν όχι μισανθρωπίας. Το κυριότερο ελάττωμα εδώ είναι ακριβώς το γεγονός ότι ολόκληρη η ταινία αποτελεί έναν πειραματισμό του σκηνοθέτη. Θέλει να διακωμωδήσει το 8½, θέλει να κάνει μια ταινία αυτοβιογραφική, θέλει κωμωδία, θέλει δράμα; Το μόνο που είναι σίγουρα φανερό είναι ότι ψάχνει να βρει μια νέα σκηνοθετική ταυτότητα, την οποία δεν θα αργήσει καθόλου να βρει και μέσα σε μία δεκαετία να τελειοποιήσει.

Συμπερασματικά, πρόκειται για ένα love-it-or-hate-it-movie που σε αφήνει με την αίσθηση μιας ταινίας ιδιαίτερης, που δύσκολα όμως μπορεί να ικανοποιήσει όχι μόνο το ευρύ κοινό, αλλά ακόμα και τους μεγαλύτερους φαν του σκηνοθέτη.

Μπείτε και εδώ για info στη σελίδα της ταινίας…

Βαθμολογία:


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ...

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.