Συντάκτης: Σταύρος Γανωτής

Την Κάλπικη Λίρα δεν αξίζει σήμερα να τη δει κανείς απλά ως έναν τόσο σημαντικό σταθμό στην εξέλιξη του ελληνικού σινεμά, αλλά ως μια σημαντική στιγμή του παγκόσμιου κινηματογράφου. Ο Τζαβέλλας επηρεάζεται μεν από τον νεορεαλισμό, αλλά τον εμπλουτίζει με την ιταλική αίσθηση λαϊκού χιούμορ, που παράγουν μια τόσο εύπεπτη, και συνάμα τόσο δυνατή ιστορία.

Πολύ δύσκολα θα βρεις μια ταινία ψηφιδωτό τόσο δεμένη όσο η συγκεκριμένη. Η κάθε μία επιμέρους ιστορία είναι άρρηκτα ενωμένη νοηματικά με την προηγούμενη, παρουσιάζοντας σφαιρικά μια ολόκληρη εποχή και νοοτροπία ενός λαού, όσο όμως και αυτοτελώς ολοκληρωμένη. Λογικό είναι να θυμάται κανείς την κάθε ιστορία μέσω των ερμηνευτών της, μια κι έχουμε κορυφαίους σε κορυφαίες εμφάσεις τους, αλλά από πίσω υπάρχει ένα τόσο καλογραμμένο κείμενο που τους συνοδεύει, μαζί πάντα με την περίφημη λιρίτσα, που ταξιδεύοντας από χέρι σε χέρι κρατάει αναπόσπαστο κι επικεντρωμένο το σύνολο.

Η απάτη και η πραγματικότητα, η άνοδος και η πρώτη, η αγάπη και το εφήμερο… Μικρές και μεγάλες θεματικές αναζητήσεις σε μια περίοδο όπου ο Έλληνας, όπως και οι περισσότεροι μεταπολεμικά Ευρωπαίοι, αποζητούσε ένα φως στο τούνελ. Μια ευκαιρία για να αρπάξει κάτι από τον νέο αυτό κόσμο, ακόμα κι αν έρχονταν μέσα από κάτι το κίβδηλο. Ιστορίες ανθρωπιάς, συγκίνησης, ιλαροτραγωδίας, έρωτα, πάθους, όλες υπό το πρίσμα του ψέματος και της αλήθειας. Μια εποχή που αυτές οι έννοιες βίωναν ακόμα το βάρος μιας κατοχής, μιας έλλειψης βασικών συνθηκών διαβίωσης, κι έναν μοντέρνο κόσμο που ακόμα δεν μας είχε κρούσει δυνατά τη θύρα.

Μια «ευκολόπιοτη» ταινία, όσες φορές κι αν τύχει να την παρακολουθήσεις, γιατί κάθε της κομματάκι κατοικεί κι εντός σου. Τόσο μακρινή ηλικιακά, και τόσο κοντινή στη νοοτροπία μας, αλλά και ίσως στα μαθήματα που δεν πήραμε εντέλει ποτέ. Γιατί μια κάλπικη λίρα υπάρχει πάντα εκεί για να μας δελεάσει, ακόμα και στις περιπτώσεις που την περάσαμε για αληθινή…

Μπείτε και εδώ για info στη σελίδα της ταινίας…

Βαθμολογία:


>>>>>>>>> Συνολικές Επισκέψεις: 14 || Επισκέψεις Βδομάδας: 1

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.