Συντάκτης: Σπύρος Δούκας

Έχοντας στα χέρια του ένα καλό σεναριακό υλικό βασισμένο σε μια αληθινή ιστορία που ενδείκνυται και με το παραπάνω για μια ζουμερή κινηματογραφική μεταφορά, ο James Mangold, χωρίς να ξεφεύγει από τα χολιγουντιανά πρότυπα, σκηνοθετεί με νεύρο μια δραματική περιπέτεια γεμάτη… γκάζια!

Καταρχάς, το έργο του Mangold διαθέτει έναν ρυθμό που καθηλώνει μόνιμα, κερδίζοντας το στοίχημα της μεγάλης διάρκειας, καθώς η πλοκή ξετυλίγεται με μια δεξιοτεχνική αφηγηματική σταθερότητα, ενώ παράλληλα φωτίζονται διάφορες πτυχές των χαρακτήρων. Το (περίπου) all-star cast διαπρέπει, με τον Christian Bale να πετυχαίνει μια εύστοχη κωμικοδραματική ισορροπία, και τον Matt Damon να τον σιγοντάρει συμπληρωματικά σε ηπιότερους τόνους. Η ενδιαφέρουσα δυναμική της σχέσης τους κυριαρχεί σε δραματικό επίπεδο και χρησιμοποιείται ως ενιαίος συνεκτικός δεσμός που κρατάει σφιχτοδεμένη τη δομή της αφήγησης, ώστε να μη χανόμαστε ποτέ στη δίνη της πλοκής.

Έχουμε τον κλασικό αμερικάνικο ήρωα, τον «καλλιτέχνη» που μάχεται μόνος του για το όραμά του, έναντι στο αδηφάγο καπιταλιστικό σύστημα. Η νίκη τελικά είναι δική του, αλλά η σημασία της ανέρχεται μόνο σε προσωπικό επίπεδο, καθώς το σύστημα πάντα θα χειραγωγήσει τις καταστάσεις έτσι ώστε να βγει κερδισμένο. Ο Mangold αλλάζει ταχύτητες συχνά, αλλά πάντα στοχευμένα, εναλλασσόμενος μεταξύ δράματος, χιούμορ και υψίφωνης έντασης. Η τελευταία πράξη με τον αγώνα στο Λε Μαν αποτελεί την κλιμάκωση της δραματικής έντασης, που μετατρέπεται σε καθηλωτική, καθαρόαιμη περιπέτεια μέχρι τη δικαίωση του ήρωα.

Πρόκειται για Χόλιγουντ παλαιάς κοπής που διαθέτει τη νοσταλγία των ‘60s, κερδίζοντας παράλληλα έναν ανανεωτικό αέρα από την επιδέξια σκηνοθεσία. Απολαυστική και η παρουσία του Ray McKinnon (δημιουργού του εξαιρετικού τηλεοπτικού indie “Rectify”), σε έναν όμορφο δεύτερο ρόλο.

Μπείτε και εδώ για info στη σελίδα της ταινίας…

Βαθμολογία:


>>>>>>>>> Συνολικές Επισκέψεις: 25 || Επισκέψεις Βδομάδας: 1

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.