Συντάκτης: Σοφία Γουργουλιάνη

Ο Λατζ Λι χαρίζει στην πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του τον φιλόδοξο τίτλο «Οι Άθλιοι», επιχειρώντας μια τολμηρή ρεαλιστική παραβολή πάνω στην αναπόδραστη «αθλιότητα» της εξουσίας. Κι αν το φάντασμα του Βίκτορα Ουγκώ περιφέρεται πάνω από το σύγχρονο παρισινό γκέτο, ο Λι επιχειρεί ως σύγχρονο κινηματογραφικό μέντιουμ να το επαναφέρει στην αταξία και στην ανασφάλεια του σύγχρονου Παρισιού.

Επιλέγοντας ως (αντι)ήρωες του τρεις αστυνομικούς της δίωξης εγκλήματος στο προάστιο Μοντφερμέιγ, ο σκηνοθέτης αφηγείται την ιστορία μιας κλοπής ενός λιονταριού από τα χέρια ενός βάρβαρου ιδιοκτήτη τσίρκου. Κι αν η ιστορία ξεκινά με προθέσεις κι αντιθέσεις που διαθέτουν τη σχηματικότητα του καλού και του κακού μπάτσου και το βάθος της διδακτικής καταγγελίας «ο ρατσισμός είναι κακό πράγμα», ο Λι αποκαλύπτει γρήγορα και τολμηρά την αλήθεια του. Με τη σκηνοθεσία να κινείται στον άξονα του ντοκιμαντέρ και να αναδεικνύει σε κάθε της πλάνο την οικονομική εξαθλίωση και την ηθική εξαχρείωση, μας χαρίζει μια ξενάγηση στα σκληρά άδυτα της σκοτεινής πλευράς της πόλης του φωτός. Και αποφεύγοντας να «κουνήσει» το σεναριακό του «χέρι» μόνο στη βία της αστυνομίας, μιλάει απερίφραστα για τη φαυλότητα της εξουσίας, για τη φωτιά που μοιραία (σε)  κατακαίει και για το ουρλιαχτό (σου) όταν κανείς δεν σε ακούει.

Κι αν σε σημεία οι χαρακτήρες αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων και ψήγματα διδακτισμού εισβάλλουν απρόσκλητα, ο Λι έχει παραδώσει στην κινηματογραφική ιστορία τη φλεγόμενη αλήθεια του σε μια ταινία-ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να εκραγεί.

Μπείτε και εδώ για info στη σελίδα της ταινίας…

Βαθμολογία:


Συνολικές επισκέψεις: 31 || Επισκέψεις Βδομάδας: 31

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.