Συντάκτης: Δημήτρης Κωνσταντίνου-Hautecoeur

Αισθάνθηκε κανείς ποτέ την ανάγκη να δει ένα σίκουελ της κιουμπρικικής «Λάμψης»; Ίσως και ναι, αν λάβουμε υπόψιν πως το λογοτεχνικό σίκουελ της «Λάμψης» του Stephen King «Δόκτωρ Ύπνος» έγινε νούμερο ένα μπεστ-σέλερ το 2013.  Όμως -εξίσου καίρια ερώτηση- αντιμετωπίζει κανείς ακόμα τη «Λάμψη» ως μια ταινία «Στίβεν Κινγκ» αντί μιας ταινίας «Κιούμπρικ»; Εδώ είναι που έρχεται το φιλόδοξο -και αρκετά καλοπροαίρετο- πόνημα του Mike Flanagan («Oculus», «Gerald’s Game», «The Haunting of Hill House») για να στραβοπατήσει.

Γεμάτο σκηνοθετική αυτοπεποίθηση και καλλιτεχνική αμηχανία, ο «Δόκτωρ Ύπνος» πιάνει τα πράγματα εκεί που τα άφησε η «Λάμψη» για να αφηγηθεί μια εντελώς καινούρια ιστορία, αρνούμενη ηχηρά (στο μεγαλύτερο μέρος της) την επανάληψη. Το φιλμ έχει ελάχιστες υφολογικές, στιλιστικές και νοηματικές συγγένειες με τη «Λάμψη». Στην πραγματικότητα, δεν πρόκειται καν για ταινία τρόμου, κι όσοι περιμένουν καθαρό horror θα απογοητευτούν οικτρά. Μιλάμε για ένα θρίλερ φαντασίας, με ανθρώπους με υπερφυσικές ικανότητες όπως αιώνια ζωή και τηλεπάθεια, «εκλεκτούς» και σέχτες καταραμένων δολοφόνων-βαμπίρ. Ταυτόχρονα, μιλάμε για μια ιστορία με ελάχιστο αφηγηματικό ενδιαφέρον, πρωταγωνιστές χωρίς ουσιαστικά κίνητρα και κακούς χωρίς την αίσθηση της απειλής. Μια φλύαρη και δραματικά ισχνή σύγκρουση χαρακτήρων που αγγίζει την αδικαιολόγητη διάρκεια των δυόμιση ωρών, σκηνοθετημένη όμως με αρκετή προσωπικότητα και ενθουσιασμό για το πρωτότυπο υλικό (είτε αυτό είναι ο King είτε ο Kubrick), ώστε να μπορεί να ειδωθεί με ένα στοιχειώδες ενδιαφέρον.

Το περίεργο είναι το πόσο τολμά να αποκλίνει συνολικά από το πρωτότυπο φιλμ, και ταυτόχρονα το πόσο άμεσο και απροκάλυπτο γίνεται στις αναφορές του σε εκείνο, φτάνοντας σε σημείο να επαναλαμβάνει αυτούσια πλάνα της «Λάμψης», κι έτσι ακροβατώντας επικίνδυνα μεταξύ του φόρου τιμής και της προσβολής. Η σημαντική διαφορά είναι πως στην ουσία αποτελεί σίκουελ της «Λάμψης» του King κι όχι αυτής του Kubrick (την οποία ο συγγραφέας έχει αποκηρύξει), γεγονός που δημιουργεί μια περίεργη σχέση μεταξύ των δύο ταινιών. Ο «Δόκτωρ Ύπνος» είναι κυριολεκτικός και διόλου αμφίσημος, άστοχα εκλογικεύοντας τη βουτηγμένη στα σύμβολα και την ηθελημένη ασάφεια «Λάμψη».

Κι όμως, όσο και να ωχριά στην αντιπαράθεσή του με μια εκ των σπουδαιότερων ταινιών τρόμου όλων των εποχών, δεν μπορούμε να μην του αναγνωρίσουμε την τόλμη του να σταθεί ως μια εντελώς ξεχωριστή δημιουργία στον κινηματογραφικό χάρτη, με αρκετά στοιχεία ιδιοσυγκρασίας -όπως μια ενδιαφέρουσα, αλλά δυστυχώς περιορισμένη παραβολή πάνω στους προσωπικούς φόβους και την ενηλικίωση. Σίγουρα, απευθύνεται σαφώς περισσότερο στους φαν του King παρά του Kubrick.

Μπείτε και εδώ για info στη σελίδα της ταινίας…

Βαθμολογία:


Συνολικές επισκέψεις: 19 || Επισκέψεις Βδομάδας: 19

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.