Συντάκτης: Πάρις Μνηματίδης

Έχει χαθεί το μέτρημα από το σύνολο των τηλεοπτικών κυρίως μεταφορών (κινηματογραφικά υπήρξαν μονάχα τα φιλμ του Barry Sonnenfeld ως δείγμα) του εμβληματικού κόμικ του Charles Addams. Τι θα μπορούσε να προσθέσει ακόμη μία εξιστόρηση των περιπετειών της περιβόητης οικογένειας σήμερα; Το ερώτημα παραμένει αναπάντητο, μιας και τούτη η νέα εκδοχή του γνωστού franchise αδυνατεί να δώσει πειστικές εξηγήσεις για τον λόγο ύπαρξής της.

Το σκηνοθετικό δίδυμο του «Πάρτι με Λουκάνικα» κινείται εδώ πολύ πιο συνταγογραφημένα και περιορισμένα, παραδίδοντας μια τυπική οικογενειακή περιπέτεια κινουμένων σχεδίων που βάζει σε υπερβολικό βαθμό νερό στο κρασί του ιδιαίτερου μαύρου χιούμορ που διέπει τους πρωτότυπους χαρακτήρες. Τα υπερτονισμένα, ελέω Trump, μηνύματα περί αποδοχής της διαφορετικότητας και απόρριψης της μισαλλοδοξίας είναι βεβαίως καλοπροαίρετα, αλλά και υπερβολικά γλυκερά για τον πυρήνα του σύμπαντος στο οποίο εντάσσονται. Αλλά και το σχέδιο σε υπολογιστή είναι άνευρο, δίχως έντονο ύφος, κάτι που σίγουρα θα χρειαζόταν για να αναδείξει την ιδιαιτερότητα των αγαπημένων ηρώων. Υπάρχουν κάποια έξυπνα αστεία και γκαγκ εδώ κι εκεί, αλλά σε κάθε γέλιο και χαμόγελο αντιστοιχούν μαζεμένες και κάπου στις τρεις με τέσσερις κρυάδες. Εξαιρετικά βιαστικό και το σετάρισμα του μύθου, με ένα αξιοσημείωτα τσαπατσούλικο πρώτο πεντάλεπτο που φιλοδοξεί να λειτουργήσει σαν εισαγωγή στον κόσμο που πρώτος συνέλαβε ο Addams, αλλά που τελικά μοιάζει περιττό εκτός από άστοχο.

Αξιοπερίεργο είναι το πώς ένα τόσο μέτριο σενάριο προσέλκυσε τόσο μεγάλα ονόματα για να δανείσουν τις φωνές τους στους ήρωες. Από το σύνολο του καστ, μονάχα η Allison Janney μοιάζει να το διασκεδάζει με τον τίγκα στην υπερβολή χαρακτήρα που της έχει δοθεί να δουλέψει. Όσον αφορά τις αποδόσεις των υπολοίπων, δεν παρατηρείται κάτι αξιοσημείωτο (από τη στιγμή που κάποιος έχει στη διάθεσή του μια Charlize Theron κι έναν Oscar Isaac και δεν αποσπά κάτι από αυτούς, τότε κάτι πάει στραβά), πέρα από την προσπάθεια της Chloe Grace Moretz να μιμηθεί φωνητικά τη Wednesday Addams της Christina Ricci, με άκρως χλιαρά αποτελέσματα.

Ομολογουμένως οι γρήγοροι ρυθμοί και η εναλλαγή της δράσης βοηθούν στο να περάσει η ώρα κάπως γρηγορότερα, κάτι που αδιαμφισβήτητα καθιστά το σύνολο πιο υποφερτό τουλάχιστον για τους ενήλικους συνοδούς, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η όλη εμπειρία είναι αναγκαστικά και πιο ευχάριστη λόγω ταχύτητας. Τελικά αυτό που προκύπτει είναι κάτι αταίριαστα συμβατικό κι ακίνδυνο για τα δεδομένα του ανατρεπτικού πνεύματος που διατρέχει τη δημιουργία του Charles Addams, η οποία καταλήγει να χρησιμοποιείται ως «κράχτης» ενός όχι ιδιαίτερα ελκυστικού οικογενειακού πακέτου, και όχι ως οργανικό κομμάτι του.

Πρόκειται για ένα προϊόν που δεν βάζει επιπρόσθετα στρώματα για τον γονέα για να το εκτιμήσει, όπως γίνεται για παράδειγμα με την Pixar διαχρονικά, αλλά ταυτόχρονα δεν ξέρει να προσελκύσει τον ανήλικο με τρόπο τέτοιο ώστε να τον κερδίσει πραγματικά. Από πίσω υπάρχει η στοιχειώδης φροντίδα ενός στούντιο που επιθυμεί να μην παραδώσει κάτι που δεν τηρεί κάποια βασικά στάνταρ. Ταυτόχρονα, όμως, λείπει η προσωπικότητα. Το τελικό αποτέλεσμα είναι άνοστο. Όσοι είναι εξοικειωμένοι σε βαθμό απόκτησης νοσταλγικών βιωμάτων με τις φιγούρες της γνωστής οικογένειας, ίσως ικανοποιηθούν απλά και μόνο με την επανένωσή τους με αυτές επί της μεγάλης οθόνης με τη συνοδεία του περίφημου μουσικού θέματος, ακόμη και αυτοί όμως θα πρέπει να καταβάλλουν προσπάθεια για να μην εντοπίσουν τις δομικές αδυναμίες του σεναρίου και τους ανιαρούς αυτοματισμούς του.

Το επιμύθιο που μένει από την όλη εμπειρία είναι πως ο καλύτερος τρόπος για να μυηθεί κανείς στο συγκεκριμένο σύμπαν είναι οι δύο κινηματογραφικές ταινίες της δεκαετίας του 1990. Ειδικά οι ηλικίες που βρίσκονται στο μεταίχμιο της εφηβείας αναμένεται να εκτιμήσουν ιδιαίτερα τις συγκεκριμένες προτάσεις, εν αντιθέσει με το εν λόγω animation. Θεωρητικά μια animated εκδοχή του κόμικ θα ήταν πιο πιστή στην ουσία του, μιας και θα αναδείκνυε κατάλληλα το καρτουνιστικό του στοιχείο, κάτι τέτοιο όμως δεν συμβαίνει εδώ.

Μπείτε και εδώ για info στη σελίδα της ταινίας…

Βαθμολογία:


Συνολικές επισκέψεις: 21 || Επισκέψεις Βδομάδας: 12

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.