Συντάκτης: Σπύρος Δούκας

Το όνομα του Richard Linklater έγινε εξαρχής συνδεδεμένο με μια σύγχρονη, απελευθερωμένη από συμβάσεις απεικόνιση χαρακτήρων, που μέσα από τις μεταξύ τους, κυρίως διαλογικές, τριβές, προσαρμόζονται, εξελίσσονται και ωριμάζουν. Με ένα ξεχωριστό στίγμα στην έννοια της ενηλικίωσης, ο Linklater καταπιάνεται εδώ με την ιστορία της Μπερναντέτ Φοξ, μιας πρώην επιτυχημένης αρχιτέκτονα που έχει αφήσει πίσω το πάθος της για μια οικογενειακή ζωή, και βιώνει μια μορφή κρίσης μέσης ηλικίας που πηγάζει από την έλλειψη δημιουργικότητας.

Η Μπερναντέτ έχει ως σύμμαχο την κόρη της, μα έχει αποξενωθεί από τον σύζυγο και τους γύρω της, προκαλώντας συνεχώς προβλήματα καθώς κλείνεται στον εαυτό της. Το δυνατότερο χαρτί του Linklater είναι εδώ η σπουδαία Cate Blanchett, που υποδύεται τη χαμένη στον χωροχρόνο καλλιτέχνη, που στερείται την πηγή της ζωής της, τη δημιουργικότητα. Όσο, όμως, η Blanchett λειτουργεί πάντα σαν μαγνήτης προς το βλέμμα του θεατή, το υπόλοιπο έργο υπολείπεται δραματουργικά, με τα συνήθη «λινκλεϊτερ-ικά» χαρακτηριστικά να μην ταιριάζουν στο δραματικό βάρος του πρωταγωνιστικού χαρακτήρα. Έτσι προκύπτει μια αίσθηση αφελούς ανισορροπίας, που ναι μεν αποτυπώνει εύστοχα την απομόνωση της προεξέχουσας Μπερναντέτ από τους «προσγειωμένους» ανθρώπους γύρω της, αλλά οδηγεί και σε μια απόλυτα προβλέψιμη, καθώς και μη πειστική γεφύρωση του γιγάντιου αυτού χάσματος.

Η χρήση του συνεχούς διαλόγου αλά Linklater συμβάλλει κατά κανόνα σε μια νατουραλιστική εξέλιξη και εις βάθος ανάπτυξη των χαρακτήρων μέσα από την ανθρώπινη αλληλεπίδραση. Εδώ αυτή η διαλογική μορφή έχει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα, επειδή το τεράστιο δραματικό βάρος της πρωταγωνίστριας κατατροπώνει, σχεδόν ευτελίζει θα λέγαμε, τους υπόλοιπους χαρακτήρες, οι οποίοι μοιάζουν επιδερμικοί και αφελείς. Πρόκειται, παρά ταύτα, για μια ενδιαφέρουσα δουλειά που παρακολουθείται ευχάριστα, αλλά και για μία από τις σαφώς ελάσσονες στιγμές του δημιουργού της.

Μπείτε και εδώ για info στη σελίδα της ταινίας…

Βαθμολογία:

0: Κακή 🥔 | 1: Μέτρια 👎 | 2: Ενδιαφέρουσα 🆗 | 3: Καλή 👍 | 4: Πολύ Καλή ⭐ | 5: Αριστούργημα 💎

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.