Συντάκτης: Βασίλης Καγιογλίδης

Κλασικό όσο κανένα, το δεύτερο σκηνοθετικό εγχείρημα του Αλέκου Αλεξανδράκη αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κοινωνικά μελοδράματα του ελληνικού κινηματογράφου. Κινούμενος στα βήματα του ιταλικού νεορεαλισμού -άλλωστε η ταινία διαθέτει σχεδόν όλα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματά του-, κοντά στους μεγάλους καλλιτέχνες, ο Αλεξανδράκης καταφέρνει να φτιάξει μια απλή, συγκινητική ταινία, με πολιτικά και κοινωνικά μηνύματα, που μένει στην ιστορία για το ιδιαίτερο ύφος της και την κινηματογραφική της φόρμα, άλλα πολύ περισσότερο διότι αποτελεί ένα αλησμόνητο κινηματογραφικό άλμπουμ, το οποίο μέσα σε 90 λεπτά καταφέρνει να διαφυλάξει για μια αιωνιότητα εικόνες από την παλιά Αθήνα και τους ανθρώπους της.

Άνθρωποι της φτωχολογιάς, που ζουν τις μικρές καθημερινές στιγμές υπό το βάρος της απόλυτης μιζέριας, συμβιβασμένοι με τη δύσκολη ζωή τους και στιγματισμένοι από τα βάσανα που τους δημιουργεί ο αγώνας για επιβίωση, έχοντας μόνο ως οδηγό το όνειρο για ένα καλύτερο αύριο. Πολλά μικρά καθημερινά όνειρα, πάντα με κοινό παρανομαστή, στριμωγμένα μέσα στις μικρές παράγκες αυτής της ξεχασμένης από τον θεό συνοικίας (στα Πετράλωνα του 1961), που τόσο εύστοχα βαπτίστηκε από τον δημιουργό της «συνοικία το όνειρο».

Χτισμένο κυρίως στους χαρακτήρες, αντιήρωες στην υπόσταση και δίχως ίχνος ωραιοποίησης, στερούμενο εύκολου συναισθήματος, με εύστοχους οπτικούς συμβολισμούς, υπέροχες ερμηνείες (αξέχαστος ο Κατράκης στον ρόλο του Νεκροφόρα) και με μία από τις διαχρονικότερες μουσικές κινηματογραφικές επενδύσεις (Θεοδωράκης-Μπιθικώτσης), το φιλμ αυτό όχι μόνο δεν είναι παρωχημένο και αναχρονιστικό, αλλά τώρα, πιο πολύ από ποτέ, μοιάζει τρομακτικά επίκαιρο. Αφού κατάφερε να ξεπεράσει τον σκόπελο της λογοκρισίας και την «καλλιτεχνική κακοποίηση» που υπέστη, η «Συνοικία το Όνειρο», σε σκηνοθεσία Αλέκου Αλεξανδράκη και σε σενάριο του ποιητή Τάσου Λειβαδίτη και του συγγραφέα Κώστα Κοτζιά, έμεινε στην ιστορία ως μία από τις σημαντικότερες ελληνικές ηθογραφίες.

Μπείτε και εδώ για info στη σελίδα της ταινίας…

Βαθμολογία:


>>>>>>>>> Συνολικές Επισκέψεις: 33 || Επισκέψεις Βδομάδας: 2

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.