Συντάκτης: Σταύρος Γανωτής

Ήταν κοινό μυστικό ότι ολόκληρη η μεταστροφή του γουέστερν κατά τη δεκαετία του 1960 σε πιο βίαια, ρεαλιστικά και σπαγγέτι μονοπάτια (από ford-οποίηση…) είχε ως βάση το σινεμά σαμουράι. Ήταν λοιπόν θέμα χρόνου αυτό το «μυστικό» να βγει στον -κόκκινο- ήλιο, εν είδει της κοινής εμφάνισης πιστολέρο και σαμουράι επί της οθόνης.

Η επιλογή του καστ άψογη, αφού η Γαλλία βάζει δύο από τα μεγάλα της όπλα (Alain Delon, Capucine), παίρνει την πολυεθνική σεξοβόμβα Ursula Andress, ένα από τα αμερικανικά σύμβολα του είδους, τον Charles Bronson, και το νούμερο ένα της δράσης στην Ιαπωνία, τον Toshiro Mifune. Ακόμα κι αν δεν είναι ταινία χαρακτήρων αλλά τύπων, η σύμπραξη όλων αυτών είναι ηλεκτροφόρα. Λίγοι σκηνοθέτες θα μπορούσαν να ατυχήσουν με τέτοιο επιτελείο ηθοποιών, με έναν από αυτούς να είναι ο Terence Young…

Ο βρετανο-θρεμμένος δημιουργός είχε καλές στιγμές με τα πρώτα 007, αλλά ύφος δεν είχε. Το μόνο που γνώριζε καλά είναι οι κωδικοί μιας εμπορικής ευρωπαϊκής ταινίας, κι αυτούς βγάζει κι εδώ. Είναι σαν να μη σκηνοθετεί, μα απλά να στήνει πρόχειρα την κάμερα, να ξαμολάει το καστ του και να απολαμβάνει κι αυτός το θέαμα. Σε αυτό το παιχνίδι καστ εναντίον δημιουργού χαμένο εντέλει βγαίνει το φιλμ. Έχουμε δηλαδή μια ταινία που ξεχωρίζει σε κάποιες καλογραμμένες σκηνές, απολαμβάνουμε τη συνάντηση των μεγάλων σταρ, αλλά πουθενά δεν υπάρχει ένα ύφος που θα κάνει την ταινία μοναδική, αυθεντική, αληθινά απολαυστική.

Ο θεατής λίγα όμως θα κάτσει να καταλάβει περί του τι θα έπρεπε να δει από εδώ, και είναι αλήθεια πως οι εμπορικοί κωδικοί του Young κάνουν την «ύπουλη» δουλίτσα τους. Έτσι, η ταινία του μπορεί να στερείται της οποιαδήποτε ταυτότητας, αλλά όταν το πιστόλι του Bronson συναντιέται με το σπαθί κατάνα του Mifune, και όταν το σεξαπίλ του Delon διασταυρώνεται με αυτό της Andress κατώτερα αποτελέσματα από κάτι το αληθινά ενδιαφέρον δεν πρόκειται να είχαμε.

Μπείτε και εδώ για info στη σελίδα της ταινίας…

Βαθμολογία:


>>>>>>>>> Συνολικές Επισκέψεις: 54 || Επισκέψεις Βδομάδας: 2

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.