Συντάκτης: Σοφία Γουργουλιάνη

Πολλοί θεωρούν πως το Λα Στράντα σηματοδοτεί το ωριμότερο έργο του Φελίνι. Και όχι άδικα. Ο νεορεαλιστής Φελίνι των Βιτελόνι παραγκωνίζεται αισθητά, και δίνει τη θέση του σε έναν κινηματογράφο ποιητικό κι ονειρικό. Σε αυτό λοιπόν το μήκος κύματος είναι κινούμενο το Λα Στράντα, μοιάζει με κάτι ανάμεσα σε παραμύθι και χριστιανική παραβολή. Μια κοπέλα μειωμένης ευφυΐας εξαγοράζεται από έναν περιπλανώμενο καλλιτέχνη, ο οποίος της φέρεται με σκληρότητα. Η ιστορία είναι τόσο απλή φαινομενικά που «δεν σου γεμίζει το μάτι». Όμως, ο Φελίνι κάνει την ταινία του να μοιάζει τόσο διαχρονική όσο η Κοκκινοσκουφίτσα, μια ιστορία αποστασιοποιημένη από τον χώρο και τον χρόνο. Επιπλέον, δεν μας δίνει πολλά στοιχεία για τους ήρωες του, μοιάζουν με κούκλες δίχως παρόν και παρελθόν, με αποτέλεσμα να ταυτιζόμαστε μαζί τους ως φυσικό παρεπόμενο.

Ο Φελίνι δεν βασιζόταν ποτέ μονάχα στους ήρωες του, αλλά πάντα τα σενάρια του είχαν να μας πουν κάτι παραπάνω είτε μέσω συμβολισμών, είτε μιλώντας μας ευθέως. Εδώ επιλέγει και τις δύο μεθόδους. Οι χριστιανικοί συμβολισμοί, αν και καλά κρυμμένοι, γίνονται τελικά αντιληπτοί και καταφέρνουν να μας αγγίξουν διανοητικά. Βέβαια, καταφέρνει να μας μιλήσει κι ευθέως. Θα μας πει πως η ζωή είναι απλή και πως η ευτυχία δεν είναι πάντα μακριά μας. Μας μαθαίνει πως πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι με αυτά που έχουμε. Επιπλέον, διατηρεί τη γνώριμη αίσθηση περιπλάνησης που διακατέχει τη δουλειά του. Σίγουρα δεν θα σας βοηθήσει να βρείτε τον χαμένο σας δρόμο. Δεν θα σας αφήσει ψίχουλα για να φτάσετε στον προορισμό σας. Όμως, θα σας θέσει ερωτηματικά και θα σας προβληματίσει «ανεπανόρθωτα».

Ένα πράγμα είναι αυτό που δεν αφήνει την ταινία να αναδειχθεί σε αριστούργημα. Μοιάζει με ένα παραμύθι που σου διηγείται η γιαγιά με την υποτονική της φωνή. Λείπει από παντού η συναισθηματική ένταση. Ο Φελίνι μοιάζει να αφηγείται την ιστορία του αποστασιοποιημένος από το κοινό του, δίχως να ενδιαφέρεται για το τι θα νιώσει αυτό.

Μπείτε και εδώ για info στη σελίδα της ταινίας…

Βαθμολογία:


>>>>>>>>> Συνολικές Επισκέψεις: 30 || Επισκέψεις Βδομάδας: 1

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.