Συντάκτης: Σταύρος Γανωτής

Θα ήταν άδικο για τον Τόλκιν να παρακολουθούσαμε μια βιογραφία που θα αναζητούσε μονίμως την καταγωγή του Άρχοντα. Γιατί πέρα από τη δουλειά που τον έκανε διάσημο, είναι ένα ιστορικό πρόσωπο που χρίζει σεβασμού και πέρα από αυτήν. Βέβαια, αντιλαμβάνομαι ότι όταν μιλάμε για μια τέτοια δουλειά που «προσκυνάνε» εκατομμύρια φαν ανά τον πλανήτη, όλοι αυτοί θα ανάμεναν αυτή την «αδικία» ως μοναδική επιλογή πλεύσης για το εν λόγω φιλμ. Μπορεί όμως το έργο ενός ανθρώπου να είναι αυτό που αυτόνομα χαράζει τον δρόμο του στην ιστορία, ο δημιουργός του όμως δεν υποχρεούται να «σκλαβωθεί» σε αυτό.

Ο φινλανδός Dome Karukoski έχει μεν πείρα από βιογραφία με τον «Τομ της Φινλανδίας», αλλά εδώ είναι Αμερική, και το ότι διατηρεί κυρίως βρετανική λογική είναι κι αυτό από μόνο του ενός είδους κατάκτηση. Για την ακρίβεια, κάνει μεν το παραδοσιακό ακαδημαϊκό σινεμά της Γηραιάς Αλβιώνας, αλλά το εμπλουτίζει με χολιγουντιανά τρικ, που είναι κι αυτά που δίνουν μια εξτρά γεύση στο έργο του. Δεν θα έλεγε όμως κανείς ότι είναι απόλυτα λειτουργικά, πιο πολύ αποκαλύπτεται μέσω αυτών ότι σε κάποιο σημείο πρέπει να διχάστηκε για το αν πρέπει να κάνει μια βιογραφία του Τόλκιν ή μια αναζήτηση των πηγών του Άρχοντα. Νικητής όπως προείπαμε είναι μεν το πρώτο, αλλά με αυτά τα τρικ-καρυκεύματα φανερώνει ότι δεν τόλμησε να γυρίσει και τελείως την πλάτη του στους φαν (και τους παραγωγούς;).

Η ζωή του Τόλκιν, από την άλλη, κι αυτό εντέλει είναι το κρίσιμο σημείο αναφοράς, έχει ένα συναισθηματικό ενδιαφέρον, αλλά δεν παρέχει αυτά τα γεγονότα αναφοράς που θα την έκαναν ξεχωριστή. Τουλάχιστον, κατά τη νεανική περίοδο που επιλέγει το φιλμ να την πιάσει. Ο Karukoski πετυχαίνει λίγο από όλα σκάβοντας την, από ρομάντζο μέχρι αγάπη-ανάγκη για την τέχνη, αλλά με κανένα από αυτά δεν θα λέγαμε ότι μας κεντρίζει αληθινά. Σίγουρα είναι ζηλευτός ο Τόλκιν που βλέπουμε εδώ, ως ένας νέος που έχει πάρει τον σίγουρο δρόμο του πνεύματος, αλλά οι δυσκολίες που βρίσκονται στον δρόμο του δεν αντιστοιχούν σε ηχηρές στιγμές αφηγηματικής έντασης και βαθμού δυσκολίας. Η ενσωμάτωση της περιόδου του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου είναι αυτή που βγάζει ένα δράμα παραπάνω, αλλά κι αυτή παίρνει ελάχιστο χρόνο ανάπτυξης.

Μη νομίζετε πάντως ότι δεν θα παίξετε μοιραία το «κουίζ» αναζήτησης άμεσων-έμμεσων στοιχείων του Άρχοντα, ούτε το φιλμ θα σας στερήσει αυτά τα λίγα τρίβια που θα χαρείτε όταν τα εντοπίσετε. Κάποια είναι ολοφάνερα, κάποια άλλα πιο «πονηρά» κρυμμένα, και ίσως ήταν καλύτερα έτσι. Προτιμήστε όμως να κρατήσετε αυτό που εντέλει θέλει να πει ο «ποιητής», και είναι η έστω και άνευρη παρουσίαση ενός δρόμου που οδηγεί με ασφάλεια από νωρίς στην αθανασία. Μπορεί εν κατακλείδι να μην έχουμε μια βιογραφία τόσο θορυβώδη που θα ενθουσίαζε τους φαν, ή εναλλακτικά θα παρήγαγε ένα φιλμ άξιο για βραβεία, αλλά πρόκειται για ένα ενδιαφέρον φιλμ των καλύτερων προθέσεων, όπου το απόλυτο τρίβια είναι εντέλει μπροστά στα μάτια σας…

Μπείτε και εδώ για info στη σελίδα της ταινίας…

Βαθμολογία:


>>>>>>>>> Συνολικές Επισκέψεις: 19 || Επισκέψεις Βδομάδας: 1

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.