Συντάκτης: Σταύρος Γανωτής

Ένα πλέον εντυπωσιακό ντεμπούτο! Μια ιστορία που σε υπνωτίζει και σε βάζει στα αχαρτογράφητα νερά της, αλλά και μια ταινία που μοιάζει ως δύο σε ένα. Ο Robert Eggers δανείζεται πηγές από παμπάλαιες υποθέσεις «μαγισσών» και πλάθει μία δική του με έναν τρόπο που μπορείς να τον πεις πρωτοποριακό. Το φιλμ κινείται σε ευρωπαϊκούς ρυθμούς, αρκετά μακριά από αυτό που οι αμερικανοί ανεξάρτητοι αποκαλούν σινεφίλ, δίχως να κάνει καμία χάρη σε όποιον την «πάτησε» ξεκινώντας να το δει ως θρίλερ. Και εκεί είναι που μας τα μπερδεύει ο νεαρός σκηνοθέτης, αλλά όχι ως προς το παιχνίδι ανάμεσα στα κινηματογραφικά είδη, στο οποίο φανερά έχει επιρροές από von Trier. Σίγουρα η «Μάγισσα» θα ήταν πιο ουσιαστική αν αποκόπτονταν τελείως από το μεταφυσικό στοιχείο, ίσως δε και πιο θριλερικά συνεπής. Αυτό δεν σημαίνει ότι και τώρα δεν έχουμε ένα καλό έργο, με την έννοια του όρου, απλά δεν έχουμε ένα εξίσου ουσιαστικό.

Για κάμποση ώρα, αυτό που παρακολουθούμε μοιάζει με «ποιητικός καμβάς». Μια σινεφιλική και απαλή φωτογραφία που σε βάζει στη λογική μιας τόσο παράταιρης εποχής και τρόπου σκέψης, και μια γενική κίνηση που ταιριάζει στο τόσο αραιό και τόσο υπαινικτικά επικίνδυνο τοπίο. Το αληθινό βάρος όμως ανήκει στην προσεγμένη παρουσίαση του τότε αλλόφρονος τρόπου σκέψης και δράσης, παρά στα μεταφυσικά στοιχεία που δίνονται για αρκετή ώρα με ένα σταγονόμετρο υποσχέσεων, παρά ενεργής δράσης. Όταν πια οι υποσχέσεις αποβαίνουν καρπερές, ολοκληρώνοντας και τον κύκλο που επιβάλλονταν να πάρει το φιλμ, η αλήθεια είναι και πάλι τα ρεαλιστικά στοιχεία είναι εκείνα που τρομάζουν αληθινά, παρά τα μεταφυσικά στα οποία όμως στηρίζεται πλέον ο σκηνοθέτης κατά το μέγιστο.

Το μεγάλο κακό δεν γίνεται ποτέ, ίσως πάλι κάποιοι που ξεκίνησαν την ταινία ως καθαρό θρίλερ και είχαν την υπομονή να περιμένουν, να ενθουσιαστούν κιόλας, αλλά μέσα σε όλα αυτά κρύβονταν ένα σπουδαίο διαμάντι τέχνης, που μοιραίο όμως έμεινε ανολοκλήρωτο.

Μπείτε και εδώ για info στη σελίδα της ταινίας…

Βαθμολογία:

0: Κακή 🥔 | 1: Μέτρια 👎 | 2: Ενδιαφέρουσα 🆗 | 3: Καλή 👍 | 4: Πολύ Καλή ⭐ | 5: Αριστούργημα 💎

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.